breaking news New

Koji auto delovi se zamenjuju u malom, a koji u velikom servisu auta?

Jedan od osnovnih ciljeva svakog vlasnika automobila jeste da isti što duže potraje, te se u skladu sa tim s vremena na vreme moraju zamenjivati auto delovi u okviru velikog i malog servisa.

Kako biste mogli da računate na to koji od njih se kada zamenjuju i u kom roku, a i kako biste mogli da planirate koje od njih ćete kupiti kao nove, a koje možete nabaviti i kao polovne, donosimo Vam sledeća uputstva i savete.

Veliki servis

Kako bi Vaš automobil bio što dužeg veka, potrebno je raditi veliki servis auta, prema preporučenoj pređenoj kilometraži Vaše marke automobila. Kilometraža obično varira od 55 do 80 000 pređenih kilometara, odnosno u proseku nekih pet godina.

U okviru velikog servisa tako se moraju zameniti auto delovi kao što su oni u setu zupčastog kaiša, čija potrošenost nije merljiva, te se prema tome i vrši njegova zamena u naznačenom periodu.

Pored samog zupčastog kaiša, u okviru ovih popravki trebalo bi zameniti i auto delove kao što su roleri, španeri i ostali elementi seta, i izvršiti njihovu proveru. Vodena pumpa se, takođe, mora zameniti, ukoliko se nalazi u okviru ovog sistema.

Auto delovi koji se zamenjuju u malom servisu

Mali servis podrazumeva postupak u toku kog se menjaju auto delovi u okviru kočionog i sistema kvačila, izuzetno važni za pravilno funkcionisanje svakog auta, bez obzira na njegovog proizvođača.

Pošto se mali servis radi češće, i to na pređenoj kilometraži do 10 000 km, trebalo bi u okviru njega proveravati i tečnost (ulje u menjaču, antifriz, kočionu tečnost itd.), dok je zamena filtera i ulja takođe preporučljiva i, kod ozbiljnih automehaničara, podrazumevana.

U okviru malog servisa trebalo bi, uz sve navedeno, da budu očišćeni i auto delovi kao što su AGR ventili, klapne i dizne, koji često uzrokuju poteškoće sa paljenjem, slabu vuču i uopšte loše performanse. Razlog svemu navedenom je i loš kvalitet goriva, te u skladu sa tim treba biti obazriv i redovno sprovoditi mali servis.

U kojim slučajevima dolaze u obzir polovni auto delovi?

Postoje određene popravke u okviru kojih je dozvoljeno da se koriste i polovni auto delovi, te na taj način uštedi novac. Iako se uvek predlaže da koristite nove elemente, i to one koje ćete nabaviti kod ovlašćenog prodavca, u slučajevima kao što je zamena retrovizora, kvaka i menjača, možete se slobodno okrenuti i onim već korišćenim, a koji su u dobrom stanju.

Za sve vlasnike automobila koji su imali tu nesreću da pretrpe sitnije udese ili na drugi način oštete stakla i branike, ali i limariju, biće veoma radnosna vest da se ovi auto delovi bez bojazni mogu nabaviti i kao polovni.

Isto važi i za sve one kojima se pokvarila sirena, ili im je unutrašnjost auta na bilo koji način oštećena, jer se sedišta i tapacirung takođe mogu bez bojazni koristiti ako ih nabavite u polovnom stanju.

Tome treba da budu dodati i auto delovi kao što su farovi, migavci i svetla, koji se neretko oštećuju, a njihova zamena na ovaj način manje košta.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password