breaking news New

Vesti dana iz sveta automobilizma – „Pobuna“ robota i japanski „radni konji“

 

Vesti dana koje nam u poslednje vreme stižu iz sveta automobilizma možemo sumirati u dve reči – zelena energija.

Sve više električnih automobila šparta ulicama svetskih metropola, i kompanije se utrkuju da ostvare tehnološku prednost nad konkurencijom. Svi se trude da njihove baterije budu barem malo efikasnije od drugih, ili da naprave što bolji sistem veštačke inteligencije za autonomna vozila.

Zato smo i izabrali dve vesti dana koje su oduševile i nasmejale ljubitelje četvorotočkaša.

Tojota (ponovo) osvaja Japan – ovaj put električnim kombijima i kamionima

Vesti dana na stručnim portalima koji se bave automobilizmom uglavnom zauzimaju elegantna sportska vozila i besprekorno očuvani oldtajmeri. Ipak, oni nisu najvažniji za razvoj automobilizma.

Kamioni, kamioneti i kombiji su „radni konji“ svake industrije, pa i automobilske.

Zato je mnoge oduševila vest da će Tojota od 2023. godine početi da razvija male električne kombije i lake kamione.

Modeli će prvo biti razvijeni za projekat promocije šire upotrebe električnih teretnih vozila, a zatim i za masovno tržište. Vozila će se koristiti za prevoz robe između Tokija i prefekture Fukušima.

Da Tojota polaže mnogo nade u ovaj projekat govori i činjenica da će napraviti gotovo šest stotina vozila u početnoj fazi proizvodnje.

Iako su mini teretna vozila uglavnom specifična samo za Japan, nadamo se, kao i Tojota, da će se zeleni vid transporta proširiti po celom svetu.

„Pobuna robota“ u San Francisku

Druga vest dana koja je definitivno nasmejala sve pokazuje da će definitivno proći još vremena dok ne dobijemo prave autonomne „samovozeće“ automobile. 

Naime, kompanija „Kruz“, deo „Dženeral Motorsa“ koji se bavi autonomnim vozilima, dobila je nedavno dozvolu da naplaćuje vožnje u svojim samovozećim taksijima u San Francisku.

Ipak, nije sve išlo tako glatko.

Početkom meseca roj njihovih „Ševrolet Bolt“ autonomnih vozila se istovremeno pokvario na istoj lokaciji, što je rezultiralo blokadom puta i izazvalo velike zastoje koji su trajali satima.

Šest zaposlenih u „Kruzu“ je izašlo na teren, i ručno su morali da pomeraju samovozeće automobile, zbog čega su usledile urnebesne reakcije na društvenim mrežama.

I dalje nije jasno šta je prouzrokovalo ovaj problem. Iz kompanije su potvrdili da je došlo do kvara, ali nisu želeli da preciziraju šta je tačno u pitanju.

– Iako je problem rešen i niko nije oštećen, želimo da se izvinimo svima koji su imali neprijatnosti – rekli su iz ove kompanije.

Pogledali smo samo dve vesti dana o kojima su ljubitelji automobilizma govorili u prethodnom periodu. Ipak, indikativno je na primeru ove dve priče da se industrija vozila rapidno menja i napreduje.

Sve više ljudi kupuje električna vozila, što će u jednom trenutku dovesti do toga da više ne budu preskupa, već pristupačna svakome od nas, čime će dobar deo zagađenja koje emituju automobili biti elimisano.

Nadamo se da ćemo i u narednom periodu imati prilike da čitamo o novim probojima na polju automobilizma. I naravno, želimo da bude što manje kvarova na samovozećim automobilima.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password