breaking news New

Test: Kia Stinger 2.2 GT Line Diesel

Kia Stinger 2.2 GT

Kada je krenula u proizvodnju svog prvog Gran Turismo automobile KIA je pored najjačeg 3,3 biturbo motora, ponudila i manje atraktivne varijante u vidu 2,0 benzinskog i 2,2 dizel motora. Kada to mogu premijum brendovi, zašto to ne bi uradila i KIA.

Imali smo mogućnost da testiramo i dizel varijantu od 2,2 litra u GT line izvedbi. Automobil je u osnovi identičan. Karoserija je ista, enterijer takodje, ogibljenje napred MacPherson sa gasnim amortizerima, pozadi nezavisni multilink sa gasnim amortizerima. Medjutim u odnosu na najjaču verziju prednji diskovi su manji-320mm (ventilirajući), zadnji su 315mm i obični su-nisu ventilijarući.

Kia Stinger zadnji deo

Naravno nisu ni Brembo kao kod najjače verzije. Takodje i aluminijumske felne 7.0Jx17inca, dok su u najjačoj verziji 19 inca. To je pravilno, jer manje je snage, manja je i maksimalna brzina (230km/h), pa je normalno da su i ove komponente slabije.

Ali sledi jedno iznenadjenje u vidu toga da KIA koliko znam prvi put koristi pogon
samo na zadnje točkove. Valjda što većina GT automobila ima pogon na zadnje
točkove.

Krenuli smo, motor nije previše bučan iako je to stari dobro poznati KIA 2,2 dizel, koji mi je poznat iz Sorenta. Odličan obrtni moment od 440 Nm koji počinje već od 1750 o/min, daje prilično dobra ubrzanja-baš dobra. Ovaj model koji je tezak 1778kg ubrzava do 100km/h za samo 7,6 sec.

Kia stinger 2.2 prednji deo

Automatski osmostepeni menjač nije baš najbolje uskladjen sa dizel motorom, pa su prelasci iz stepena u stepen sa pauzom i malo bučniji. U najjačoj benzinskoj 3,3 izvedbi to je bila pesma.

Naravno da sam bio pod utiskom najjače verzije jer sam je neposredno pre dizel varijante vozio. Ubrzanja su za primer, kočenje solidno dok je ležanje u krivinama stabilno. I ovde smo naterali gume da pevaju ali sa dosta više opreza. Naime upravljanje je teže nego kod verzije 4×4, što me nije mnogo iznenadilo. Ali očekivao sam malo bolju upravljivost i lakšu kontrolu.

Kia Stinger zadnji deo

Sigurno je uticalo i to što je motor napred a pogonski točkovi na zadnjoj osovini. Ako ne tražite previše sve je pod kontrolom, medjutim ovo je GT automobil, pa je normalno da imate i veće zahteve.

Glavni konkurent Audi A5 sa motorom od 2.0 dizel je mnogo ugladjeniji ali i drastično skuplji sa istim rangom opreme. Da napomenem da je bezbednosti posvećeno mnogo pažnje, pa tako ovaj model ima:
– 7 vazdusnih jastuka,
– FCW (Forward Collision Warning) -za sprecavanje sudara od napred i izbegavanje pesaka,
– LKA (Lane Keeping Assist) -sistem koji sluzi da vas upozori da napuštate saobraćajnu traku, – BSCW (Blind Spot Collision Warning) – upozorenje da vas pretiče vozilo koje se nalazi u “mrtvom uglu”,
– HBA (High Beam Assist) – sistem za automatsko zasenjivanje dugih svetala,
– SCC (Smart Cruise Control) – radarski tempomat sa sistemom Stop&Go, kao i sistem za pomoc pri kretanju unazad.

Kia Stinger Kabina

Mogu da kazem ima tu dosta pomagala, ali me je posebno obradovao jedan. Naime Stinger je prvi u Kiji dobio sistem DAW (Driver Attention Warning), koji ima za cilj da spreci dekoncentrisanu i pospanu voznju zvucnim signalima upozorenja. Ogroman broj nesreca u Svetu se desi iz ovog razloga, odnosno zbog premora i pospanosti.

Mislim da bi zakonski trebalo uvesti ovaj sistem u svako proizvedeno vozilo. KIA vec dugorocno razmislja i brine o svojim kupcima. Jos jedan važan detalj koji se tiče bezbednosti. Sama Stingerova karoserija napravljena je od čelika visoke tvrdoće (AHSS). Dok pojedini proizvodjači upravo štede na čeliku KIA je odlučila da to bude jedan od najskupljih. Bravo.

Sa ovakvom bezbednošću i količinom pomagala, kao i pouzdanim dizel motorom, ovaj GT automobil može vam poslužiti i za putovanja na veće razdaljine.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password