breaking news New

Test: Kia Stinger 3,3 BiTurbo V6 GT 4×4

Kia stinger 3,3 Biturbo

Napokon smo dočekali i taj trenutak. Posle dugo vremena (prvi concept KIA GT iz
2011), preko KIA concept GT4 Stinger prikazan u Detroitu 2014.g., dobili smo na test
dugo očekivani najbolji model fabrike KIA. Ne samo sto je najbolji nego je i prvi GT, kao i prvi coupe ove fabrike. Na raspolaganju su nam bili crni i crveni automobil.

Kia Stinger 3.3 prednji deo

Ne znam zašto se KIA za promotivne potrebe odlučila za ove boje kada mi je lično najatraktivniji model u metalik plavoj. Od koncepta GT4 Stinger, zadržano je gotovo sve. Pa tako i ime STINGER(zaoka), koje se kod Srbskog naroda ne izgovara sa pozitiuvnim osecanjima.

Kia Stinger 3,3 pozadi

Ovaj model dug 4830mm i sirok 1870mm, sa medjuosovinskim rastojanjem od 2905mm nešto najbolje i u automobilskom smislu najnaprednije, što je KIA napravila. Posle, po nama najlepšeg kupea na Svetu (sa cetvora vrata) – Audija A5, ovo je po izgledu prvi pratilac. Istovremeno Audi A5 i VW Arteon su mu na tržištu i glavni konkurenti.

Predivan prednji deo sa dobro uklopljenim “tigrovim nosem”, i vazdušnim usisnicima kao kod mlaznih aviona, prosto vas izaziva da ga vozite. Bočni izgled je klasičan, dok zadnji deo pomalo podseća na Maserati. Po rečima Petera Stajera (ranije
bio sef za BMW serija M), izgled podseća na bocu Coca-Cole. Čudno, meni to uopšte
ne izgleda slično, ali ja se ne bavim dizajnom auta. Prilikom ulaska sedište se pomera u zadnji položaj i omogućava da se udobno smestite. Sama sedišta su udobna i od kvalitetnih materijala, izuzev plastike kojom su obložena u donjem sedalnom
delu. Takva plastika je i na vratima i pomalo kvari utisak na sve ostalo što je vrhunskog kvaliteta.

Kia Stinger 3,3 Biturbo sedista

Zadnja sedišta su takodje korektno napravljena, ali udobno može da se smesti dvoje odraslih, ne pet kako je deklarisano. Prednja konzola je obložena mekom kvalitetnom sundjerastom plastikom. Sve ostalo sto nam je potrebno nalazi se na dohvat ruke.

Kombinovana instrument tabla je dosta pregledna i funkcionalna. Startovali smo motor i već smo bili oduševljeni. Počelo je. Motor je pravi biser i već mi se više svideo od Audijevog TFSI agregata. Ubrzanja su bila na zavidnom nivou (fabričkih 4,9 sec do 100km/h). Upravljivost i kočenje odlični. Ovaj agregat je odlično uparen sa
osmostepenim automatskim menjačem čiji prelasci iz stepena u stepen su gotovo
neprimetni. Osećao sam snagu i brzinu, sve je bilo odlično.

Zahvaljujući električnom servu koji je postavljen na glavi upravljača mogli smo bez mnogo napora da kontrolisemo auto. Toliko dobro da smo naterali gume da pevaju, a auto se i dalje ponašao bez otkačinjanja u krivinama. Zasluga pripada i dobrom vešanju (napred Mc Phaerson-pozadi Multi-link), kao i pogonu na sve toćkove. Dobroj stabilnosti doprineli su i tockovi od 19 cola.

Testirao sam STINGERA i na izbegavanje prepreka ili pesaka i tu se FCW (Forward Collision Warning) odlično pokazao. Bio sam pomalo ljut na Žileta, koji me je često zaustavljao kako bi se dogovorili o pozicijama i načinu prolaska kroz
krivine, kako bi on snimio najbolje kadrove.

Baš sam uživao. Ovo je auto za prave sladokusce i poznavaoce. Nije za šminkere i tatine sinove. Ovaj auto prosto mami da ga maksimalno iskoristite.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password