breaking news New

Tesla 3 sa auto pilotom vozi u svim vremenskim uslovima

Sva Tesla vozila proizvedena u našoj fabrici, imaju hardver koji pruža potpunu sposobnost samostalne vožnje na sigurnosnom nivou znatno većem od one kod vozača.

Uverite se i samo koliko je ovo kompleksna vožnja a sa kakvm preciznošću se nosi auto-pilot u Tesla vozilu.

Napredno pokrivenost senzora

Osam surround kamera obezbeđuje 360 stepeni vidljivosti oko automobila do 250 metara opsega. Dvanaest ažuriranih ultrazvučnih senzora dopunjuju ovaj vid, omogućavajući detekciju tvrdih i mekih predmeta na skoro dvostruko većoj udaljenosti od prethodnog sistema. Prednji radar sa poboljšanom obradom obezbeđuje dodatne podatke o svetu na redundantnoj talasnoj dužini koja je u stanju da vidi kroz jaku kišu, maglu, prašinu i čak i automobil.

Tesla radar

Zadnja kamera maksimalna udaljenost 50 m, ultrazvuk 8 m, predjnja kamera sa bočnom vidljivošću do 80 m, i radar maksimalna udaljenost 160 m.

Obim povećanja računarske snage 40k

Da bi razumeli sve ove podatke, novi bočni računar sa preko 40 puta većom računarskom snagom od prethodne generacije upravlja novom Teslinom razvijenom neuronskom mrežom softvera za viziranje, sonar i radar.

Zajedno, ovaj sistem pruža pogled svetu kojem vozač ne može pristupiti, gledajući u svakom pravcu istovremeno, i na talasnim dužinama koje idu daleko od ljudskih čula.

Tesla Vision

Da bi ove moćne kamere bile potpuno iskorišćene, ovi hardver uvodi potpuno nov i snažan set alata za obradu vizije koju je razvila Tesla. Izrađen na dubokoj neuronskoj mreži, Tesla Vision dekonstruiše okruženje automobila na većoj pouzdanosti od onih koje se mogu postići s klasičnom tehnikom obrade vida.

Poboljšani autopilot

Poboljšani Autopilot dodaje nove mogućnosti na Tesla Autopilot iskustvom vožnje. Tesla će zadovoljiti brzinu saobraćajnih uslova, držati se unutar trake, automatski menjati trake bez potrebe da vozač interveniše, prelazak sa jednog autoputa na drugi, izlazak sa puta dolazak na adresu, parkiranje u blizini mesta za parkiranje i pozivanje na i iz vaše garaže.

Teslin softver Enhanced Autopilot je počeo da se uvlači pod kožu. Nove funkcije će se razvijati i biće uvedene čim prođe validacija, uz odobrenje regulatornih tela.

Svaki vozač je odgovoran i mora biti aktivan kada koristi Autopilot. Mora biti spreman da preuzme kontrolu nad vozilom u bilo koje vreme.

Desila se nesreća sa smrtnim ishodom kada je inženjer iz Aple vozio Teslu sa auto pilotom, dobio je upozorenje da preuzme kontrolu nad vozilom, nije odreagovao tako da je udario u betonsku ogradu i nastradao.

Na rampi za Off-rampOnce na autoputu, Tesla će odrediti u kojoj traci treba da bude i kada. Pored toga što osiguravate da dođete do predvidjenog izlaza, Autopilot će pratiti prilike za prelazak na bržu traku kada vas uhvati gužva u saobraćaju. Kada dođete do svog izlaska, vaš Tesla će se isključiti sa autoputa, usporiti i kontrolisati izlazak umesto vas vas.

Full Self-Driving Capabiliti

Naručite poboljšanu verziju Autopilota Full Self-Driving Capabiliti na vašem Tesli. Ovo udvostručuje broj aktivnih kamera sa četiri na osam, što omogućava potpunu samostalnu vožnju u skoro svim okolnostima i vremenskim uslovima. Ono što verujemo je da će biti sigurnost najmanje dvostruko bolja od prosečnog ljudskog vozača. Sistem je dizajniran da bude u mogućnosti da provede kratka i duga putovanja bez ikakve pomoći vozača . Za super punjače koji imaju automatsko povezivanje punjenja, nećete morati čak ni uključiti svoje vozilo na punjenje.

Trebalo bi da uđete u vaš Tesla auto i kažete kuda želite da idite. Ako ništa ne kažete, auto će pogledati vaš kalendar i odvesti vas na pretpostavljenu destinaciju ili samo kući ako ništa nije u kalendaru.

Vaš Tesla auto će utvrditi optimalnu rutu, kretati se u urbanim ulicama (čak i bez oznake trake), upravljati složenim raskrsnicama sa semaforima, znakovima za zaustavljanje i kružnim raskrsnicama, i rukovati gusto zapakovanim autoputevima sa automobilima koji se kreću uz velike brzine. Kada stignete do odredišta, jednostavno izađite na ulazu u vaš stan ili kuću a automobil će ući u režim traženja parkinga, automatski potražiti mesto i parkirati se. Dodir na vašem telefonu auto vam se vraća.

Imajte na umu da funkcija samo-vožnje zavisi od obimne validacije softvera i odobrenja regulatornih tela, što se može značajno razlikovati od nadležnosti u samim državama.

Nije moguće tačno znati kada će svaki element funkcionalnosti opisan iznad biti dostupan u vašoj zemlji, s obzirom da to zavisi od lokalnih regulatornih odobrenja. Imajte na umu da je korišćenje Tesla automobila i vožnja kolima za prijatelje i porodicu u redu, ali to će se u svrhu prihoda dozvoliti samo na Tesla mreži, ovo su neki detalji koji će se objaviti sledeće godine.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password