breaking news New

Kako očuvati vrednost automobila tokom godina

Covek vozi nova kola

Za sve prave zaljubljenike u automobile, oni su mnogo više od običnog prevoznog sredstva. Automobili predstavljaju strast, inspiraciju i deo identiteta, pomažu nam da doživimo najlepša putovanja i u njima se osećamo prijatno dok krstarimo drumovima. 

Upravo zbog zadovoljstva koje nam pružaju, želimo da što duže traju. Takođe želimo i da sačuvamo njihovu vrednost zbog mogućnosti kasnije prodaje, ukoliko se jednog dana odlučimo da kupimo sebi noviji auto. Međutim, imajući u vidu da cene automobila padaju u zavisnosti od godine proizvodnje, to često nije lak zadatak. Ali ako želite da usporite pad vrednosti vašeg četvorotočkaša postoje neki načini da to i uradite, bez obzira na njihovo godište. Pročitajte! 

Redovno tehničko održavanje najviše pomaže očuvanju vrednosti vozila

Kako bi vaš četvorotočkaš imao duži radni vek trajanja i kako ne bi gubio na vrednosti neophodno je da ga redovno održavate. To pre svega podrazumeva da radite takozvane male i velike servise. 

Mali servis obično uključuje zamenu ulja i filtera. Radi se jednom godišnje ili nakon što vozilo pređe određeni broj kilometara. Svaki proizvođač daje svoju preporuku za zamenu ulja, a u najvećem broju slučajeva to je između 8.000 i 12.000 pređenih kilometara. 

Kako sacuvati autoSa druge strane, veliki servis pored ulja i filtera uključuje i zamenu kaiševa i lanca (za određene modele), zatim vodene pumpe i možda svećica. Radi se jednom u 4 ili 5 godina ili nakon određene kilometraže, u zavisnosti od toga koji od ova dva uslova prvi ispunite. Na primer, opšta preporuka je da se svećice menjaju na svakih 15.000 do 30.000 pređenih kilometara. Kaiševi se menjaju na oko 50.000 km, ali je za svaki model najbolje pogledati uputstvo proizvođača.

Takođe, zakonska obaveza je i da svake godine obavite tehnički pregled ispravnosti vozila. Međutim, ako želite da očuvate vrednost vašeg automobila nemojte čekati da dođe vreme za godišnji tehnički pregled pred registraciju, već ga uradite nekada i preventivno ili ako primetite prve znake nepravilnog rada automobila. Na taj način ćete identifikovati a zatim i otkloniti sve neispravnosti na autu.

Pravovremena popravka vozila će sprečiti eventualne veće kvarove, što vam u krajnjem slučaju može uštedeti novac. Osim toga, može se dogoditi i da vas usled neispravnosti automobil ostavi na drumu. Troškovi šlepanja, nerviranje i čekanje je nešto na šta u tom trenutku morate biti spremni. Dobra stvar je što na celoj teritoriji Srbije rade brojne kompanije koje pružaju sve vrste pomoći na putu, pa ako vam je, na primer, potrebna usluga šlep službe na lokaciji Novi Beograd možete očekivati da vozilo za šlepanje stigne u roku od 20-tak minuta od vašeg poziva, ukoliko nema preterane gužve u saobraćaju. 

Servisna knjižica – evidentirajte istoriju održavanja

Sačuvajte svu dokumentaciju i račune vezane za servisiranje automobila. To će potencijalnim kupcima biti dokaz da je vozilo redovno i pravilno održavano, pa će i njegova cena, ukoliko ga prodajete, biti veća.

Sve što budete popravljali ili menjali na vašem vozilu upišite u servisnu knjižicu, počev od redovnih servisa i zamene ulja, preko balansiranja točkova pa do punjenja klima uređaja. Sačuvajte sve fiskalne isečke za kupljene delove. 

Posedovanjem servisne knjižice sigurno ćete dodatno podići cenu vašem autu. Evidentiranje održavanja je jedan jednostavan ali izuzetno koristan korak da vaše vozilo ne izgubi na vrednosti. 

Redovno perite i usisavajte automobil

Pranje i čišćenje je takođe važan korak ka očuvanju vrednosti vašeg vozila. Preporuka je da auto spolja perete bar jednom mesečno, ali i češće ako je izložen ekstremnim uslovima na putu poput prašine, a posebno soli u zimskim uslovima. 

Pranje kolaKoristite kvalitetnu opremu za pranje, uključujući mekanu četku, sunđere, mikrofiber krpe i visokokvalitetne šampone i sredstva za čišćenje automobila. Ne zaboravite da očistite i točkove, odnosno felne. Na njima se sakupljaju prah od kočionih obloga i razne druge nečistoće. Sve nečistoće koje ne očistite dobro, posebno na pragovima ili rubovima limarije, mogu izazvati pojavu korzije i time spustiti cenu vašeg četvorotočkaša kada ga budete prodavali.

Takođe, redovno usisavajte unutrašnjost vozila, a preporučuje se i da jednom godišnje uradite dubinsko pranje tapacirunga. Redovno čišćenje ventilacionih otvora je obavezno, jer se u njima sakuplja prašina i prljavština a može se stvoriti čak i buđ. Ako ventilacija nije očišćena, kada pustite grejanje ili hlađenje osećaće se neprijatan miris, i što je još gore, unutra će biti alergeni koji negativno utiču na zdravlje vozača i putnika. 

Naravno, dobro bi bilo da ne pušite u automobilu jer će sedišta uvući miris kojeg nećete moći da se oslobodite tako lako. Osim toga, rizikujete da cigaretom slučajno izgorite neki deo tapacirunga, a i vaša koncentracija tokom vožnje će biti slabija dok pušite. 

Uvek koristite originalne rezervne delove 

Kada je neophodna zamena delova na vozilu izbegavajte upotrebu jeftinih alternativa, koje mogu negativno uticati na performanse automobila, ali i na njegovu vrednost. Uvek koristite originalne delove. Ukoliko ih na tržištu nema, potrudite se da pronađete najkvalitetniju zamenu. 

Crveni kabrioletAko je vaše vozilo dosta starije i već je na granici da postane oldtajmer, postarajte se da bude autentično. Oldtajmeri sa originalnim elementima su daleko vredniji nego oni koji su prepravljani i kojima su ugrađivani zamenski delovi. Svaka modifikacija na oldtajmerima će umanjiti njegovu autentičnost, a time i vrednost.

Vozite pažljivo i po propisima

Vožnja u skladu sa saobraćajnim propisima i pravilima kao i uslovima na putu pomaže u izbegavanju sudara, nezgoda i drugih oštećenja na automobilu. Izbegavajte naglo ubrzavanje i kočenje, jer na taj način opterećujete motor, prenosnike snage i kočnice. To dovodi do bržeg habanja i skraćivanja veka trajanja pomenutih delova. 

Pre nego što krenete na put u zimskim uslovima dobro bi bilo da zagrejete motor. Startujte ga neka radi oko 5 minuta pre nego što krenete, to je dovoljno vremena da postigne radnu temperaturu.

Izbegavajte rupe i veće neravnine jer ćete nepažnjom i vožnjom preko njih pri velikim brzinama ne samo iskriviti felne i oštetiti točkove već i ogibljenje, spone, viljuške i druge delove na vozilu. Isto važi i kada je u pitanju ulaženje u krivinu velikom brzinom. Pri skretanjima kada je brzina velika homokinetički zglobovi ali i pneumatici se troše više nego inače. 

Parkiranje i garažiranje

Na kraju, nameće se pitanje parkiranja odnosno garažiranja vozila. Nažalost, nemamo svi mogućnost garažiranja vozila. U velikim gradovima i stambenim blokovima vozila se često parkiraju na nepokrivenim parking mestima. A ako želite da sačuvate izgled karoserije onda je bolja opcija svakako garaža. Drugo rešenje je da pokrivate vaše vozilo ceradom, što je manje praktična i manje efikasna varijanta.

Garažiranje štiti automobil od ekstremnih vremenskih uslova, uključujući jake vetrove, grad, sneg, kišu ali i jako sunce u vrelim letnjim mesecima. Ovi faktori mogu naneti štetu laku i boji na vašem automobilu, a grad može izazvati i veća fizička oštećenja na limu i vetrobranskim staklima.

Pod uticajem jakih sunčevih zraka izbledeće plastika, a ako biju direktno kroz vetrobransko staklo oštetiće i enterijer vozila. Ovo se posebno odnosi na kožna sedišta ako ih vaše vozilo ima.

Očuvanje vrednosti vozila tokom godina zahteva trud i predanost. Ključ uspeha leži u kombinaciji pravilnog održavanja i brige o detaljima. Ulaganjem u vašeg četvorotočkaša i pravilnom brigom o njemu, činite ga ne samo bezbednim prevoznim sredstvom, već mu držite cenu, dok u isto vreme čuvate nasleđe automobilske industrije.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password