breaking news New

Žene su loši vozači – istina ili pogrešan stereotip? Psiholozi su dali svoje mišljenje

To da su žene loši vozači, ili da su lošiji od muškaraca, je već slobodno možemo reći ukorenjen stereotip. Problemi oko parkiranja, prespora vožnja, ne snalaženje u gužvi, izražen strah na početku obuke vožnje u auto školama… To, i mnoge druge stvari se prepisuju ženama kada se govori o vožnji automobila.

Da li je to baš tako i da li to odgovara istini u potpunosti? Pitali smo psihologe da nam kažu nešto više o ovoj temi i došli do zanimljivih odgovora koji pokazuju da stereotipi koji važe i nisu baš opravdani.

Muškarci često potcenjuju žene vozače

Zašto je to tako? Pa pre svega jer većina muškaraca vožnju shvata na drugi način u odnosu na žene. Mnogi od njih vole brzu vožnju i nju shvataju kao svojevrsno takmičenje. Puno puta se u saobraćaju dešava situacija da zbog ženskog vozača koji se nalazi ispred njih, muškarci moraju da uspore i to je za njih jedan od problema. Ali u kome u ovoj situaciji leži problem? U ženama ne. One se uvek trude da voze po propisima i to ponekad zna da izgleda kao sporija vožnja.

Ženama se prepisuje i to da se slabije snalaze u prostoru. To je posebno izraženo kada se radi o parkiranju ili reakcijama u saobraćajnim gužvama. Istraživanja su pokazala da je to tačno, ali ipak treba imati u vidu da će žene uglavnom u tim situacijama doneti pravu odluku, samo će im biti potrebno više vremena.

Odgovornost i opreznost su glavne odlike ženskih vozača

Dokaz ovoj tvrdnji je i nemerljivo niže procenat učešća žena u odnosu na muškarce, kada govorimo o nesrećama koje se dešavaju u saobraćaju i ostalim problemima koji tokom vožnje mogu nastati. To je jedan od glavnih dokaza da su žene izuzetno oprezni vozači. Jedan od primera koji  je i taj da će žena vozač, kada se upali žuto svetlo na semaforu, pre stati, nego dodati gas. To je odgovorno ponašanje, koje definitivno dovodi do toga da se manje dešavaju saobraćajne nesreće.

Strah od vožnje je češći kod žena

Ovo jeste istina i mnogo žene čak i pošto polože vožnju dugo ne sedaju ponovo za volan. To sa muškarcima nije slučaj. Ipak neka istraživanja su pokazala da je u velikom broju slučajeva, taj strah koji žene osećaju često i pozitivan, jer su u vožnji izrazito opreznije i poštuju apsolutno sva pravila, što često nije slučaj sa muškarcima vozačima koji su sigurni u sebe i svoje vozačko umeće.

Bez obzira da li je za vas tek počela obuka vožnje, ili ste položili vozački ispit, ne smete dozvoliti da vam strah pravi probleme.

Pa tako i pri izboru auto škole vodite računa o instruktoru koji će vam biti dodeljen, jer će vam instruktor koji poseduje iskustvo na mnogo jednostavniji način  pomoći da se straha oslobodite. Za one koji imaju dozvolu za vožnju, najbolji način da se savlada strah je svakodnevna praksa. Najbolje je da se ta praksa sprovodi na delovima kolovoza gde nema toliko saobraćaja, jer je to dokazano najbolji način da se opustite za volanom i steknete samopouzdanje.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password