breaking news New

Kia Sportage 2019 Srbija Laki Hibrid Auto Test

Predstavljamo vam kompaktni crossover iz C-SUV segmenta „Kia Sportage za 2019“. Sa svojim sportskim izgledom i snažnim turbokompresorom  pleni pažnju gde god da se uputite.

Kia nudi atraktivnu cenu, nenadmašnu 7-godišnju garanciju ili 150.000 predjenih kilometara kao i dugu listu standardne i dodatne opreme.

Kia Sportage 2019

Unapređeni Kia Sportage nudi laki hibrid, nove tehnologije i osvežen dizajn

Unapređeni Kia Sportage donosi brojna poboljšanja kojima učvršćuje svoj položaj perjanice sportskih terenaca i Kijinog evropskog prodajnog hita. Novi Sportage spaja moderan dizajn spoljašnjosti i unutrašnjosti sa novim bezbednosnim i infotainment tehnologijama kao i efikasnijim motorima koji ispunjavaju emisione standarde koji još nisu ni stupili na snagu. Modifikacije su doživele i verzije GT Line.

Novi napredni EcoDynamics+ 48-voltni laki hibridni dizel je prvi motor koji Kia predstavlja kao deo svoje globalne strategije elektrifikacije motorne ponude. Zahvaljujući tom razvoju, Kia je postala prvi proizvođač koji u svojoj bogatoj ponudi modela nudi tehnologije hibrida, priključnog hibrida, električnog pogona i 48-voltnog lakog hibrida.

Kia će do 2025. godine ponuditi 16 modela sa naprednim motorima, od toga 5 novih hibrida, 5 priključnih hibrida, 5 električnih vozila, a 2020. i novo vozilo na gorive ćelije.

2017. godine stranke su širom Evrope kupile više od 131.000 primeraka Sportagea što je predstavljalo četvrtinu Kijine evropske prodaje. U svetu je svakih 69 sekundi prodat jedan Sportage, zbog čega je ovaj model Kijina višegodišnji međunarodni uspeh. U martu 2018., tri meseca nakon 25. godine rođenja modela, proizveli su 5-milionitog Sportagea.

Za Evropu se inače Sportage proizvodi u slovačkom gradu Žilina, u jednoj od najsavremenijih automobilskih fabrika na svetu.

Emilio Herrera, izvršni direktor Kia Motors Evrope, rekao je: „Sportage je bio glavni razlog Kijinog rasta u zadnjih nekoliko godina, ne samo u Evropi, već i globalno. Uz neprestano širenje C-SUV segmenta kao vetar u leđa, Sportage je vozačima širom Evrope predstavio marku Kia, a sada predstavlja svaku četvrtu prodatu Kiju.“

„Kao naša evropska perjanica Sportage predstavlja najbolje iz Kije – izuzetan dizajn, inovativne tehnologije i vrhunski kvalitet. Unapređeni model i dalje ostaje uverljiv, a između ostalog može se pohvaliti našim prvim dizel lakim hibridom, osveženim dizajnom kao i brojnim novim tehnologijama koje će povećati bezbednost i udobnost.”

Dizajn

Osavremenjavanje atraktivnog SUV dizajna

Dizajn četvrte generacije Sportagea poveren je Kijinom evropskom dizajnerskom studiju u Frankfurtu, a svoj deo ugradili su i njihovi saradnici iz dizajnerskih centara u Namjangu (j.Koreja) i Irvajnu (Kalifornija, SAD).

Nova verzija Sportagea dobila je moderniji izgled, koji donosi različite sportske detalje. Drugačije su i verzije GT Line, koje su dobile nekoliko jedinstvenih modifikacija u odnosu na obične verzije.

Izmenjen je prednji branik sa novim svetlima za maglu i novim sjajnim crnim ili hromiranim kućištem koje se proteže do donjeg otvora za ulazak vazduha. Sportage je sada raspoloživ sa evoluiranom maskom motora (crna mat ili sjajna) koja podseća na tigrov nos.

Nova puna LED prednja svetla, LED dnevna svetla u obliku 4 tačke i redizajnirana svetla za maglu pružaju maksimalnu vidljivost i povećavaju prepoznatljivost vozila sa još modernijim izgledom. Dodatno se može poručiti metalik ukrasna ploča za zaštitu podvozja.

Pozadi dominiraju elegantna, vodoravno postavljena LED svetla u obliku slova C. Svetlo za vožnju unazad i reflektujuća traka ugrađeni su u zadnji branik koji je dobio hromiranu ukrasnu lajsnu.

Kad gledamo sa strane prvo što primetimo su nove 16-, 17- ili čak 19-inčne aluminijske felne kao i dodatne hromirane bočne ukrasne lajsne. Sportage nudi 5 novih boja karoserije, među kojima odskaču nove nijanse srebrne, sive, metalik-plave i bakarne.

GT LINE Verzija

Promene kod verzije GT Line uključuju novu, brendiranu masku motora crne boje visokog sjaja kao i ukrasne ploče podvozja sjajne crne i srebrne boje, sa crnim umecima na prednjem braniku, bočnim ukrasnim lajsnama i prtljažnim vratima.

Drugačiji su i 19-inčni aluminijumski naplaci, namenjeni isključivo verzijama GT Line, dok su sve verzije opremljene sa dve izduvne cevi i LED svetlima za maglu, a koja su dobila drugačiji oblik ‘kocki leda’.

Koeficijent otpora vazduha (Cd=0,33) nakon brojnih modifikacija eksterijera ostao je identičan, kao i dimenzije (dužina: 4.485 mm, širina: 1.855 mm, visina: 1.635 mm) i međuosovinski razmak (2.670 mm). Verzija GT Line zbog oblika branika sada je 10 milimetara duža (4.495 mm).

Dok je izgled kabine ostao manje-više netaknut, možemo primetiti brojne sitne promene sa dodirom modernog. Unapređeni model dobio je novi upravljač i novu kontrolnu tablu, a kabina je sada raspoloživa u crnoj i crno-sivoj boji tapacirunga.

Verzije GT Line standardno su presvučene crno-sivim presvlakama i kožnim sedištima ili, kao dodatak, crno-sivim kožnim tapacirungom ili pak crnim tapacirungom sa crvenim umecima. Promene su doživeli i prekidači za upravljanje ventilacijom i klima uređajem koji se nalaze na sredini komandne table sa novim ivicama prekidača koji, takođe, delimično doprinose čistijem izgledu.

Motori i menjači

Novi EcoDynamics+ dizel laki hibrid

Sportage sada nudi širok izbor motora – između ostalog tu su Kijin novi ‘EcoDynamics+’ 2,0 l laki hibrid s oznakom ‘R’ i Kijin novi 1,6 L i ‘U3’ dizelski motor, najčistiji dizel u istoriji fabrike.

Kia Sportage motor 2019EcoDynamics+ razvijen je sa svrhom pružanja veće delotvornosti motora sa unutrašnjim sagorevanjem koji neprimetno koristi električnu energiju. Kod Sportagea ovaj hibridni sistem snage 0,44 kWh pomoću 48-voltne litijum baterije zadužen je za polazak i ubrzanje.

Sistem pokreće novi starter-generator lakog hibrida (MHSG – Mild-Hybrid Starter-Generator). MHSG je preko kaiša povezan sa vratilom i automatski se preklapa između načina ‘elektromotor’ i ‘generator’.

U modu ‘motor’ (elektromotor) tokom ubrzanja koristi se baterija koja pruža do 12 kW električne snage kao pomoć motoru, čime se smanjuje njegovo opterećenje kao i emisije gasova. Kod smanjenja brzine – tokom kočenja, kod približavanja raskrsnici ili kod spuštanja nizbrdo – MHSG se prebacuje na mod ‘generator’ i tako sakuplja stvorenu energiju.

Napredna elektronska upravljačka jedinica (ECU) izračunava najefikasnije iskorišćenje raspoložive energije i tome se prilagođava, uzimajući u obzir količinu raspoložive energije u bateriji.

Baterija i MHSG podržavaju novu funkciju ‘Moving Stop & Start’. Ako je baterija dovoljno napunjena, motor se automatski gasi kod smanjenja brzine i kod kočenja. MHSG neprimetno ponovno pali motor, kada vozač pritisne pedalu gasa.

Kompaktna priroda lakog hibrida relativno je jednostavno ugrađena u Sportageovu postojeću konstrukciju. 48-voltna baterija nalazi se ispod vozila, zbog čega se ne smanjuje upotrebljivost vozila. S obzirom na to da je MHSG direktno ugrađen sa motorom i preko kaiša povezan sa pogonom, ugradnja motora zahtevala je minimalne modifikacije.

Novi motor EcoDynamics+, opremljen Kijinom tehnologijom selektivne katalitičke redukcije (SCR) nadzora aktivnih emisija, može smanjiti emisije CO2 do 4 % po WLTP ciklusu (svetski usvojeni postupak testiranja putničkih vozila) i do 7 % po novom evropskom voznom ciklusu (NEDC).

Novi motor EcoDynamics+ radi u paru sa pogonom na četiri točka koji prenosi snagu preko 6-stepenog ručnog ili novog 8-stepenog automatskog menjača. Motor proizvodi 185 KS i čak 400 Nm obrtnog momenta, dok emisije CO2 kod ručnog menjača iznose 138 g/km odnosno 149 g/km kod 8-stepenog automatskog menjača (kombinovano, WLTP, pretvoreno u NEDC).

Motornu ponudu obogatio novi 1,6 L ‘U3’ – najčistiji dizel u istoriji Kije

Sportageov postojeći 1,7 CRDi dizel motor prepustio je svoje mesto Kijinom novom 1,6 CRDI motoru ‘U3’, koji je najčistiji dizel motor u istoriji Kije. Novi 1,6 dizel proizvodi 115 ili 136 KS, uz emisije CO2 od 126 g/km za slabiju i 123 g/km za snažniju verziju (kombinovano, WLTP, pretvoreno u NEDC).

Standardno Sportage prenosi snagu na prednju osovinu preko 6-stepenog ručnog menjača, a snažnija verzija dostupna je i sa pogonom na sva 4 točka i sa 7-stepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom. Novi motor U3 donosi tehnologiju SCR nadzora aktivnih emisija koji smanjuje emisiju azotnih oksida (NOx) i čvrstih čestica.

Kia sportage urban

Benzinska ponuda ostaje nepromenjena uz blaga poboljšanja izduva. Kupci mogu birati između dva motora. 1.6 T-GDi ima maksimalnu snagu od 177 KS i 265 Nm obrtnog momenta sa emisijama CO2 od 170 g/km. Atmosferski 1.6 GDi motor snage 132 KS ima 161 Nm obrtnog momenta, dok emisije CO2 iznose 159 g/km.

Oba benzinska motora sada su opremljena novim filterom čvrstih čestica koji smanjuje štetne emisije i omogućava zadovoljavanje emisionog standarda Euro 6d TEMP. Sve verzije sa T-GDi motorom dostupne su sa prednjim ili 4×4 pogonom i 7-stepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom (samo kod 4×4 pogona). ISG sistem (stani/kreni) standardan je kod svih motora.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password