breaking news New

Kia Sportage 2019 Srbija Laki Hibrid Auto Test

Upravljivost

Nezavisno oslanjanje za intuitivno upravljanje i udobnu vožnju

Kia Sportage ima potpuno nezavisno prednje i zadnje oslanjanje koje je kod verzija za 2018. godište ostalo nepromenjeno. Oslanjanje omogućava udobnu vožnju i superiorno ublažavanje efekta neravnina na putu, a šasija je uprkos svemu namenjena pružanju intuitivne i zabavne upravljivosti.

Verzije GT Line imaju posebno oslanjanje, koje Sportageu omogućava oštriju i sportskiju upravljivost i malo tvrđu vožnju, ali bez odricanja ključnih osobina sportskih terenaca – udobnosti i stabilnosti. Karakteristike oslanjanja kod Sportagea GT Line testirali su i podešavali na različitim evropskim putevima, sa fokusom na evropske vozače.

Četvrta generacija Sportagea dolazi i sa Kijinim novim električnim servo upravljačem, postavljenim na letvi (R-MDPS). Sistem R-MDPS, koji je standardan kod većine motora, i kao dodatak kod baznog 1.6 GDI motora, pruža brz odziv i unapređen osećaj na upravljaču što Sportagea svrstava među živahne modele u klasi kompaktnih SUV-ova. Upravljač nudi linearan odziv na vozačeve inpute i maksimalnu stabilnost i samouverenost za upravljačem.

Sportage je opremljen hlađenim kočionim diskovima (napred dimenzija 305 mm) i zadnjim čvrstim diskovima dimenzija 302 mm.

Tehnologije i bezbednost

Nove tehnologije asistencije za pomoć vozaču i informaciono-zabavni sistemi

Unapređeni Sportage dobio je mnogobrojne Kijine najnovije napredne sisteme asistencije i infotainmenta koji grade imidž modela, naoružanog sigurnosnim i visokotehnološkim sistemima.

Najnovije tehnologije asistencije koje su na raspolaganju kod Sportagea uključuju radarski tempomat sa funkcijom Stop&Go, sistem AVM za nadzor događanja oko vozila za lakše manevrisanje na parkiralištima kao i sisitem DAW za upozoravanje vozača na dekoncentrisanost, koji se bori protiv pospanosti i nepažnje za upravljačem.

Kupci modela Sportage, koji se još ranije mogao pohvaliti dobrom ocenom na Euro NCAP bezbednosnim testovima, mogu birati između brojnih sistema asistencije.

Isti između ostalog uključuju sistem za:

  • sprečavanje sudara (Forward Collision-Avoidance Assist),
  • sistem za održavanje vozila na voznoj traci (Lane Keeping Assist),
  • sistem za automatski rad dugih i kratkih svetala (High Beam Assist),
  • upozoravanje na ograničenja brzine (Intelligent Speed Limit Warning) kao i
  • sistem za prepoznavanje vozila u mrtvom uglu (Blind-Spot Collision Warning) koji je sastavni deo opreme za pomoć kod vožnje unazad (Rear Cross-Traffic Collision Warning).

Sportage u osnovnom paketu opreme dolazi sa Kijinim pomoćnim sistemom stabilnosti VSM (Vehicle Stability Management) koji u slučaju prepoznavanja gubitka kontakta sa podlogom deluje u kombinaciji sa sistemom stabilnosti ESC i tako poboljšava stabilnost kod kočenja i vožnje u krivini. Takođe u osnovnom paketu opreme Sportage je opremljen i sa šest bezbednosnih vazdušnih jastuka.

Kia servis za informacije od značaja

Multimedijalni sistem kod Sportagea je poboljšan za verziju 2019. Evropski kupci mogu birati između 7-inčnog ekrana osetljivog na dodir i 8-inčnog ekrana sa navigacijom. Zavisno od dostupnosti po tržištima, svaki audio sistem podržava digitalni radio DAB. Svi navigacioni sistemi standardno uključuju Kijine usluge povezivosti (Kia’s Connected Services) koje pruža TomTom® sa širokim izborom korisnih informacija.

Povezanost donosi tekuće informacije uživo, informacije o radarima i upozorenjima, lokalno pretraživanje i vremensku prognozu. Te usluge razlikuju se zavisno od zakonskih ograničenja u pojedinim državama.

Novost kod unapređenog Sportagea je da Kijine usluge povezivosti vozaču pokazuju cene goriva na obližnjim pumpama i lokacije slobodnih mesta za parkiranje (u realnom vremenu).

Sportage je opremljen audio sistemom sa šest zvučnika snage 160 vati. Audiofanovima je namenjen dodatni sistem JBL® sa osam zvučnika, izlazne snage 320 vati, sa eksternim pojačalom i sistemom Clari-Fi™ za obnovu muzičkih datoteka.

Ostale tehnologije, raspoložive na novom Sportagu, se bežično punjenje mobilnih uređaja u pregradi na centralnoj konzoli, kamera za prikaz događanja iza vozila sa dinamičkim linijama za lakše parkiranje i automatsko električno otvaranje i zatvaranje prtljažnih vrata.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password