breaking news New

Korisne informacije prilikom šlepanja vozila

Transport vozila

Činjenica je da je sve veći broj automobila i drugih vozila u saobraćaju, pogotovo u većim gradovima. Otud i velika gužva na putevima. Bez obzira na kontrolu policije, saobraćajne znakove i opreznost vozača, neminovno je da se saobraćajne nezgode događaju, kao i pojedinačni kvarovi.

Međutim, mnogi nisu dovoljno upoznati šta je najbolje raditi u ovakvim situacijama kada se radi o oštećenom vozilu. Nakon udesa i većih kvarova je u većini slučajeva neophodan transport putničkih vozila u neispravnom stanju od strane brze i dostupne šlep službe zadužene za ovu vrstu posla. 

Međutim, koje su to korisne informacije koje je potrebno znati za ceo proces šlepanja vozila, možete saznati u nastavku teksta.

Savetovanje sa osiguravajućom kućom

Jedna od definitivno prvih stvari koju je potrebno uraditi je da pozovete svoju osiguravajuću kuću kako bi dobili neke osnovne inofrmacije i potrebne savete

U nekim situacijama, vaša osiguravajuća kuća može poslati svoje vozilo na teren, ili vas posavetovati šta sami možete da uradite. Takođe, pružiće vam korisne informacije o najboljim šlep službama i pomoći da se vaše vozilo pomeri što pre sa mesta gde vam se pokvario deo vozila ili gde je došlo do udesa, nakon što je to dozvoljeno. 

Utvrditi da li je vozilu zaista potreban šlep

Prilikom kvarova ili saobračajnih nezgoda, mnogi će prvo pomisliti da im je potrebna pomoć šlep službe, međutim, da li je to zaista tako? Vrlo često je moguće bezbedno udaljiti vozilo sa mesta gde je došlo do oštećenja, a postoje neke osnovne stvari koje morate znati da bi na adekvatan način obavili ovu radnju.

Vozilo je bezbedno samostalno odvezati sa mesta udesa ili kvara, ukoliko nema curenja ulja niti goriva, ukoliko su sva svetla neoštećena, takođe i ako su sva ogledala na broju. Naravno, neophodna je mogučnost neometanog zatvaranja svih vrata kako bi vožnja bila bezbedna, kao i mogućnost sigurnog kočenja.

Naravno, ukoliko imate još nekih nedoumica i niste sigurni u mobilnost vašeg automobila, najbolje je da pitate nekog stručnijeg za mišljenje, a šlep službe će u najkraćem roku izaći na teren i uskočiti vam u pomoć, ukoliko je ona potrebna.

Pripremite vaše vozilo za transport

Pre nego što dođe šlep služba, neophodno je pripremiti vozilo, kako bi ono moglo što pre da se odveze. Fizički, oko samog vozila nije potrebno raditi ništa, s obzirom da je to posao zadužene službe. 

Na vama je samo da fotografišete vozilo i njegov položaj nakon udesa, što uključuje fotografisanje spolja, ali i iznutra. Na taj način sebi obezbeđujete dokaze za eventualni dalji proces. Pored toga, potrebno je skloniti sve vredne stvari iz vozila radi vaše sigurnosti.

Jako je bitno proveriti da kamion šlep službe koji se pojavi, bude istinski iz službe koju ste zvali, jer postoji puno nezvaničnih transportera sa kojima možete imati problem. Iz tog razloga, uvek zahtevajte njihove isprave, a usluge plaćajte karticom, uz ispostavu računa.

Utvrdite tačnu lokaciju na koju će auto biti transportovan

Neposredno pre samog šlepanja, savetuje se da se sa vozačem iz šlep službe dogovorite o tačnom mestu gde će vaše vozilo biti ostavljeno. Najbolje je da se oštećeno vozilo direktno vozi u servis za popravku vozila, koje pokriva vaše osiguranje. Uz dogovor, trasnport možete obaviti i na neko drugo mesto za popravku vozila, ukoliko naravno policija, iz nekog razloga, nije drugačije utvrdila. 

Pre potpisivanja bilo kakvog ugovora, neophodno je detaljno čitanje istog, kako bi utvrdili za koje usluge tačno plaćate i gde će vaše vozilo biti ostavljeno. Takođe, čuvanje svih računa biće značajno ukoliko dođe do potrebnog dokazivanja usluga prilikom naplate. 

Da li je bezbedno šlepanje automobila bez službe?

Mnogi iskusniji vozači ovakve stvari obavljaju sami, a na taj način možda dođe do propuštanja nekih osnovnih pravila prilikom ovog procesa. Potrebna je adekvatna signalizacija u vidu uključenih migavaca kod oba vozila, odnosno kod onog koje se šlepa i kod onog koje ga vuče. Prilikom šlepanja sajlom, neophodno je da ona bude zategnuta sve vreme, a to se postiže vožnjom ravnomerne brzine.

Šlep SlužbaNeophodno je poznavati i zakonske saobraćajne odredbe i redovno obnavljanje teorijskih pravila, kako bi znali kako da adekvatno postupamo u ovakvim situacijama. Iz navedenih razloga, ali i iz mnogih drugih, samostalno šlepanje vozila može da se iskomplikuje, tako da je savet da se za ceo ovaj proces postara zvanična šlep služba.

Šlepanje vozila može biti jako komplikovan proces u zavisnosti od toga koliko je vozilo oštećeno, kao i od toga koliko ste iskusni u ovakvim situacijama. Ponekad je moguće izvesti sve samostalno uz pomoć prijatelja, međutim ukoliko je vozilo previše oštećeno ili nemate dovoljno znanja iz ove oblasti, najbolje je da pozovete ovlašćenu šlep službu i da uz dobru pripremu i savete iz ovog teksta obavite šlepanje vašeg vozila.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password