breaking news New

Kako da sprečite da Vam se kvare auto delovi

Jedna od najvećih finansijskih stavki svakog kućnog budžeta mogu postati auto delovi onda kada se o sopstvenim kolima ne vodi dovoljno računa. Bilo da želite da i dalje vozite svoj automobil ili da ga uskoro prodate, njegov životni vek trebalo bi da bude što duži, a isti ćete veoma lako postići ako pratite sva uputstva u ovom mini-vodiču.

Redovno servisirajte automobil

Naravno, na prvom mestu je obavljanje malog i velikog servisa automobila prema propisanim terminima.

Kako se auto delovi koji se zamenjuju ili proveravaju u toku malog servisa smatraju pre svega najodgovornijim za bezbednost vozača i putnika, to znači da mali servis zaista morate obavljati makar jednom godišnje i obavezno pre polaska na duži put.

To konkretno znači da će Vam mehaničar pogledati kočioni i sistem kvačila, te sve tečnosti i filtere u autu, te će, ukoliko bude potrebne, pojedini auto delovi iz ivh segmenata biti zamenjeni. Ne šalite se i redovno vozite svog „ljubimca“ na mali servis.

Sa druge strane, auto delovi koji se menjaju u okviru velikog servisa ne mogu biti pouzdano proverljivi kada su njihova pohabanost i funckionalnost u pitanju, te se oni ovom prilikom uvek menjaju. Čitav sistem zupčenja, od rolera i španera do zupčastog kaiša, tako se ovom prilikom zamenjuje, kao i vodena pumpa.

Ovi auto delovi možda koštaju malo više kada se uzimaju kao novi, ali ako se uzme u obzir da se menjaju u proseku jednom u pet godina u zavisnosti od tipa, odnosno modela auta, onda se mogu smatrati kao zaista isplativom investicijom.

Izbegavajte kupovinu polovnih ili auto delova sumnjive proizvodnje

Svi auto delovi koji se zamenjuju u okviru malog i velikog servisa moraju se kupovati kao novi i tu dileme nema. Na njima se ne sme štedeti jer oni garantuju Vašu i bezbednost Vaših putnika.

Ako pokušate da uštedite, te ovi auto delovi budu kupljeni kao novi, ali od Kineza ili sumnjivog proizvođača, videćete kako je vrlo lako moguće pokvariti ostale delove, pa i čitav automobil, te potrošiti mnogo više novca nego da ste u startu platili nove auto delove.

Isto važi i za njihove polovne varijante. Polovni auto delovi ne menjaju situaciju ako Vam trebaju limarija, stakla, branici, menjač, brisači, retrovizori i slično, ali ako kupujete one delove koji pripadaju unutrašnjosti automobila kao polovne, možete napraviti veliku štetu. Zato je uvek bolje postupati ovako i ne rizikovati, jer se pritom i isplati na duži vremenski rok.

Redovno sipajte gorivo

Redovno sipanje goriva veoma je značajno kada su svi auto delovi u pitanju, da li ste znali za to? Naime, ako često vozite sa gorivom na rezervi, sa dna Vašeg rezervoara vuku se sva prljavština i talog, koji značajno mogu ugroziti funkcionisanje motora i njegovih pratećih elemenata.

To za posledicu ima i česte kvarove, te je savet mehaničara da uvek vozite sa punim ili makar do pola napunjenim rezervoarom, kako kasnije ne biste morali da plaćate skupe popravke. Vi ćete gorivo svakako potrošiti, a nećete mnogo uštedeti ako vozite na rezervi, dok će Vam pritom auto delovi biti zahvalni za to.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password