breaking news New

NOVI AUDI A8 – PRVI PRAVI AUTONOMNI SERIJSKI AUTOMOBIL

Audi A8

Predstojeća Audijeva zamena za svoju glavnu luksuznu limuzinu, u vidu modela A8, trebalo bi da bude jedan od prvih visoko tehnoloških automobila koji će ugledati serijsku proizvodnju. Nije ni čudo što ova kompanija uvodi svoju najnapredniju tehnologiju pre svega u model A8, i upravo zbog toga bi on trebalo da bude prvi serijski automobil ikada napravljen sa potpunom tehnologijom atunomne vožnje trećeg nivoa (Level 3). To znači da će Audi A8 biti u stanju da u potpunosti preuzme kontrolu nad vožnjom, omogućujući vozaču da se opusti i skrene pogled sa puta.

Novi Audi A8

Ranije u toku godine smo tajno uslikali novi model A8, i dok je test model tada izgledao dosta nalik modelu A6 koji je trenutno u prodaji, možemo da otkrijemo da će A8 imati potpuno novi dizajn. Uz manje oslanjanja na stil dizajniranja “Ruska lutka” (Russian Doll), svaka linija ovog automobila imaće poseban karakter i identitet.

Audi A8 je prvi model čiji je dizajn inspirisan “Prolog konceptom” (Prologue concept) koji je osmislio novopečeni šef dizajnerskog odeljenja, Mark Lihte (Marc Lichte). Iako se na ovim slikama može videti nešto nešto suptilniji eksterijer, takođe su primetne indicije da će prednja maska biti izraženija, a izgled zadnjih svetala složeniji.

audi-a8-3

Audijev novi rukovodilac zadužen za tehnološki razvoj, Štefan Knirš (Stefan Knirsch), izjavio je da će novi automobil posedovati električni sistem od 48 volti, sličan onome koji je premijerno predstavljen u novom modelu SQ7. I kao u modelu SQ7, ispod haube će se nalaziti kompresor na električni pogon koji će poboljšati odziv pri malom broju obrtaja. Ova nova “električni turbo” tehnologija može da radi kako u hibridnim tako i u običnim modelima.

Očekuje se i verzija novog A8 na električno punjenje, ali blagi hibrid bez mogućnosti električnog punjenja je mnogo jeftiniji i verovatno će biti iskorišćen kako bi A8 ušao sa manjom cenom na tržište luksuznih automobila. Međutim, malo je verovatno da ćemo biti svedoci potpuno električne verzije pošto je to ostavljeno Audijevom rivalu, Tesli.

audi-a8-4

Novi Audi A8 će biti opremljen elektromehaničkim aktivnim sistemom za zaštitu od prevrtanja (Active Roll Control), a takođe će posedovati i električni sistem od 48 volti. Međutim, nova hibridna tehnologija će biti korišćena za dopunjavanje električnog sistema, kao i za poboljšanje performansi i efikasnosti motora, izjavio je Knirš.

Iako će se električni kompresor koristiti da se poboljša odziv motora sa turbo punjačem pri malom broju obrtaja, Knirš je dodao da se takođe može koristiti radi povećavanja efikasnosti, omogućujući inženjerima da izaberu efikasnije prenosne odnose kod budućih modela. On je takođe potvrdio da se ovaj sistem može primeniti gotovo na sve Audijeve modele, uključujući i benzince sa turbo punjačima malog kapaciteta.

audi-a8-6

Sa tako širokim spektrom motora i šasija koje možete izabrati, generalni direktor Audija, Rupert Štadler (Rupert Stadler), obećao je da će pronaći rešenje kako bi potencijalni kupci lakše mogli odabrati model automobila.

Sve počev od Audijeve tehnologije autonomne vožnje do kontrole gestova i organskih LED svetala će se naći u Audijevoj glavnoj limuzini kako bi ona postala njihov tehnološki ponos koji se može ravnopravno takmičiti sa Mercedesovom S klasom.

Novi Audi A8 vozi sam sebe uz Pilot Driving tehnologiju Već je potvrđeno da će se ova revolucionarna tehnologija naći u novom modelu A8. Senzori udaljenosti, dvanaest ultrazvučnih senzora, laserski skeneri i video kamere visoke rezolucije će konstantno pratiti neposredno okruženje automobila, a sistem će takođe biti u stanju da sigurno usmeri automobil kroz gužve u saobraćaju i to pri brzini od čak 37km/h. Biće to prvi automobil sa tehnologijom atonomne vožnje trećeg nivoa (Level 3), omogućujući vozaču da se opusti i da skrene pogled sa puta.

audi-a8-5

U Audiju veruju da će čak 90% svih inovacija u automobilskoj industriji biti na polju elektronike, gde će osvetljeje igrati veliku ulogu. Matrix LED tehnologija je i dalje relativno nova ali u Audiju već rade na tome kako bi je poboljšali. “Radimo na integraciji organskih LED sijalica”, izjavio je Riki Hudi (Ricky Hudi), šef odeljenja zaduženog za elektroniku u Audiju. On tvrdi da će poboljšanja omogućiti “nove oblike ekspresije i diferencijacije”, a da će njihova glavna upotreba biti u digitalnim displejima u automobilu.

Ovim displejima će se upravljati kontrolom gestova, karakteristikom koja će se takođe pojaviti u novom Golfu sledeće godine. “Već radino na novom sistemu kontrole gestova”, izjavio je Hudi.

Radnje koje vozači obavljaju u automobilu poput promene temperature, javljanje na dolazne pozive i promena radio stanica će se u budućnosti obavljati kontrolom gestova.

“Audi A8 je dobar auto za predstavljanje nekih od ovih tehnologija jer je uvek dobro početi sa vrhunskom ponudom”, dodao je Hakenberg (Hackenberg).

Novi dizajn Audija A8

Sva ova tehnologija biće upakovana u potpuno novi izgled Audija A8. Biće to prvi model Audija čiji je dizajn inspirisan Prolog konceptom koji je osmislio novopečeni šef dizajnerskog odeljenja, Mark Lihte. Možemo očekivati smeliji stil, naglašene proporcije i novi dizajn prepoznatljive maske hladnjaka.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password