breaking news New

Kako satom ili mobilnim parkirati auto

Parkiranje mobilnim ili satom
Parkiranje automobila sa telefonom ili satom

Da li postoji neko ko voli da parkira?
Strah od grebanja aluminijumskih felni, ne pažnje drugih vozaća prilikom isparkiravanja i uparkiravanja. Žene uglavnom imaju većih problema pri parkiranju. Pa ćete često primetiti kako neka devojka ili žena zamole nekog mladića da im uprakira auto. To u svakom slučaju nije ništa loše bolje i tako neko da oštete neko vozilo. A na auto školama je zadatak da bolje vrše obuku uparkiravanja.

S obzirom da se to prepoznalo kao ne mali problem, rešenje je stiglo u obliku pametne tehnologije. Prvi su je implementirali najinovativniji u auto industriji ko bi drugi nego BMW i Volvo, odnosno njihovi gigantski dobavljači Bosh i Valeo. Naime Bosh je u saradnji sa Oxfordskim naučnicima razvio softvere za parkiranje.

Pokušali smo da testiramo Bosh -ov prototip u firmi Boksberg na poligonu u Nemačkoj, zadatak je bio da parkiramo Pasat VW sa IPhone aplikacijom.

Iskustvo je prosto zastrašujuće, izađete iz kola i otvorite aplikaciju za parkiranje automobila kliknete na dugme parking i magija se dešava pred Vama. Sećate se kako je Pirs Bronsan vozio kola uz pomoć telefona u filmu „Sutra ne umire nikad“, to je bilo pre 17 godina budućnost je došla.

Aplikacija za potpuno automatsko parkiranje koristi podatke iz senzora za parkiranje zatim se ti podaci propuštaju kroz softvere koji izračunava najbolju putanju, nakon toga zahvaljujući električnoj upravljivosti automobila prenosi se pogon na točkove sa milimetarskom preciznošću. Tako da više neće biti izgovora zbog lošeg parkiranja.

Vi ste samo nemi posmatrač jer auto sam kontroliše gas i upravljanje.

Lako možemo videti prednosti ovakvog sistema parkiranja u današnje vreme kada je prisutan veliki nedostatak parking prostora u gradovima.

Da li je ova tehnologija već dostupna?

Naravno već sada preko vašeg IPhona ili „Apple sata na ruci“ možete upravljati vašim elektro-automobilom.
Naravno da bi Vi tako isto mogli da parkirate morate kupiti automobil sa elektro upravljanjem, tako da će masovnija primena ove tehnologije ipak malo pričekati dok ne bude više ovakvih automobila u opticaju.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password