breaking news New

9 stvari koje uvek morate imati u autu

Obavezna oprema u autu

Možda ste već navikli da u gepeku uvek imate PP aparat ili kablove za startovanje. U nepredviđenim situacijama, ovo će se pokazati kao sjajna odluka – sprečićete da vam iznenadni kvar napravi još veću štetu, ili ste makar sigurniji u slučaju da nešto pođe po zlu. Međutim, po pravilima i propisima, ove dve stavke nisu na listi obavezne opreme koju morate imati u automobilu.

Potpuno je druga priča ako govorimo o sigurnosnom trouglu ili sajli za vuču vozila. Šta je onda ono bez čega možete kretati na put, a koje delove opreme uvek morate da imate u automobilu?

  1. Rezervni točak – Zakon o bezbednosti saobraćaja propisuje da rezervni točak spada u obavezne delove opreme. U ovom slučaju postoje i dva izuzetka: prvi je ako imate run-flat pneumatike, a drugi kada u automobilu imate sredstvo pomoću koga možete privremeno popraviti oštećenu gumu (set za popravku, penu ili sprej u boci s pritiskom).
  2. Reflektujući (svetloodbojni) prsluk – Ovo je deo opreme koji bi uvek trebalo da vam je pri ruci. Nemojte ga držati u gepeku: ako se desi da morate hitno da napustite vozilo, bilo bi dobro da možete da ga dohvatite i obučete dok ste još u automobilu.

Pročitajte još: Šta je sve potrebno proveriti na autu pred put

To bi se u nekim situacijama moglo pokazati spasonosnim i za vas i za ostale učesnike u saobraćaju. Ukoliko ste prinuđeni da izađete iz vozila koje ste zaustavili na loše osvetljenom delu kolovoza, obavezno na sebi morate imati reflektujući prsluk. Tako i ostalim vozačima omogućavate da vas uoče na vreme.

  1. Sigurnosni trougao – Kao i reflektujući prsluk, sigurnosni trougao spada u obaveznu opremu. Zakon nalaže da ga bez izuzetka morate postaviti ako vam se vozilo zaustavi na mestu gde su parkiranje i zaustavljanje inače zabranjeni (u krivinama, tunelima, na mostu ili na nadvožnjaku).

Isti je slučaj kada ste prinuđeni da stanete na kolovozu van naseljenog mesta, odnosno u naseljenom mestu za vreme noćne vožnje. Postavljanje sigurnosnog trougla obavezno je i u uslovima smanjene vidljivosti, ili ako se zaustavite na delu kolovoza gde ostali vozači ne mogu da vas uoče na vreme.

U navedenim slučajevima (pogotovo ako je u pitanju ozbiljniji kvar), pre postavljanja sigurnosnog trougla morate upaliti sva 4 migavca i obući reflektujići prsluk. U naseljenom mestu, sigurnosni troguao mora stajati na udaljenosti ne manjoj od 10 metara. Ako ste se zaustavili izvan naselja, pravila nalažu da ga postavite na udaljenosti ne manjoj od 50 metara.

  1. Sajla ili uže za vuču – U Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila (Član 112), navodi se da sva vozila koja su prvi put registrovana nakon 1. januara 1984. godine moraju kao deo obavezne opreme imati uže ili sajlu za vuču. Ukoliko koristite uže, ono bi u vašem vozilu trebalo da se nalazi na lako dostupnom mestu. Dužina sajle mora omogućiti vuču na rastojanju od 3 do 5 metara, a ukoliko koristite polugu, rastojanje ne sme biti duže od 3 metra.
  2. Prva pomoć – Još jedna obavezna stavka je i oprema za pružanje prve pomoći. Prva pomoć bi takođe trebalo da vam je uvek pri ruci, a po pravilu to mora biti komplet veličine „B“ koji odgovara standardu SRPS Z.B2.001.
  3. Polisa osiguranja od autoodgovornosti – Obavezna je za sve učesnike u saobraćaju i izdaje se jednom godišnje prilikom registracije vozila. Polisa AO još se naziva i osiguranje trećih lica, a vi je kao vlasnik vozila morate imati ukoliko se desi da prouzrokujete štetu drugim učesnicima u saobraćaju. Sem toga, bez Polise AO niste u mogućnosti ni da registrujete vozilo.
  4. Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi – Kao i osiguranje od autoodgovornosti, ovaj dokument je obavezno da imate kod sebe. Ukoliko se zadesite kao učesnik saobraćajne nezgode, izveštaj popunjavate prilikom prijave slučaja nadležnom ogranu.
  5. Zimske gume – Ukoliko su u zimskom periodu na kolovozu sneg, poledica ili led, zimske gume spadaju u obaveznu opremu u periodu od 1. novembra do 1. aprila. Propisi nalažu da dubina šare na gazećem sloju mora biti najmanje 4 milimetra. Takođe, nije dovoljno da ih imate samo na pogonskoj osnovi, već morate imati sve 4 zimske gume.
  6. Lanci za sneg – Obavezni su samo ukoliko u zimskom periodu vozite van naseljenog mesta, u slučaju da na kolovozu ima snega, leda ili poledice. Pored njih možete imati i neku drugu opremu za povećanje trakcije, kao što su, na primer, „čarape“ za sneg.

Postoji i oprema koju je uvek poželjno da imate u svom automobilu, ali koja po zakonu ne spada u obavezne delove opreme. Ranije su vozači morali imati i rezervne sijalice, ali se one na novijim modelima ne mogu tako lako zameniti na licu mesta.

Takođe, dizalica, PP aparat, ili kablovi za startovanje mogu se, a i ne moraju naći u vašem automobilu. Ipak, nije loše da kod sebe imate svaki od ovih delova opreme. Dobro će vam doći ako vas zadesi iznenadni kvar, te vam zatrebaju kablovi za akumulator ili dizalica da biste promenili gumu.

Međutim može se desiti, pogotovo u situacijama povećanog rizika, da nećete imati vremena za popravku na licu mesta. Na primer, pokvari vam se auto u okolini Novog Sada. U tom slučaju, savet je da se obavezno obratite za pomoć. Zamolite da do vas u najkraćem roku dođe slep sluzba Novi Sad i odveze vaš automobil do najbližeg servisa. Znamo da nepredviđene situacije ponekad ne biraju ni vreme ni mesto, a tada je najvažnije da sačuvate kako svoju, tako i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password