breaking news New

Planirate da putujete kolima ovog leta? Evo kako da znate da li je vaš automobil spreman

Provera pred put

Najvažnija stvar, kad je priprema autobila za letnje putovanje u pitanju, jeste da se vozilo pripremi na vreme. U slučaju da nešto nije u redu bitno je da imate vremena za eventualne popravke, jer to može da potraje i nekoliko dana.

Neophodna dokumentacija za strane zemlje

Najvažnije je da to ne radite pred sam put, jer ako ste, kojim slučajem, čitali knjigu „Put kojim se ređe ide“ Skota Peka onda još bolej zante zašto. Srbi najčešće putuje u zemlje u okruženju, tako da treba voditi računa i o zakonskim regulativama vezanim za vozilo.

Treba pripremiti neophodnu dokumentaciju. Konkretno za naš region to su međunarodna vozačka dozvola i zeleni karton. Mnogi putuju kroz BIH i Makedoniju, gde je zeleni karton i dalje neophodan.

Promena ulja u motoru

Kad je samo održavanje vozila u pitanju, glavna stvar je kada ste poslednji put uradili mali servis. To podrazumeva zamenu filtera i ulja i radi se uglavnom nakon pređenih 10 do 15 hiljada kilometara, u zavisnosti od vozila. Ako idete na put koji zahteva da pređete 2, 3 do 4 hiljade kilometara, može se desiti da vam vreme za servis bude baš na pola puta, što nije dobro. Zato je potrebno da ga uradite pre puta.

Provera nivoa tečnosti

Potrebna je i provera funkcionalnih tečnosti. Tu se na prvom mestu izdvaja ulje. Ulje provera jednostavno, izvlačenjem štapića iz motora ili preko kontrolne table. Neophodno je da bude na optimalnom nivou kako bi auto mogao da ispravno funkcioniše. Čak i manji nedostatak ulja može dovesti do ozbiljnih kvarova usput.

Provera antifriza

Kad je leto u pitanju, veoma je bitna provera antifriza, odnosno rashladne tečnosti. S obzirom da će temperature biti jako visoke, jer temperatura na putu je često preko 50, 60 stepeni, stoji se u redovima na granici i tada nema prirodnog hlađenja, tako da je hlađenje motora tečnostima jako bitno.

Bitno je da se prvo proveri da li je tečnost dobra, to se radi preko testera, i drugo – da li je ima dovoljno. Provera antifriza nikada ne treba da se radi dok je motor vruć jer može doći do snažnog izlaska pare koja može da opeče ruku.

Kočiona tečnost

Treba proveriti kočionu tečnost. Generalno je pravilo da se kočiona tečnost menja na svake dve godine. To se ne radi: ljudi uglavnom menjaju ovu tečnost na 3, 4 godine ili nikada. Kočiona tečnost vremenom ume da prikupi malo vode u sebi i da tako pomeša vodu i tečnost, odnosno ulje, tako da pri visokim temperaturama može da dođe do isparavanja te vode i same tečnost, pa kao rezultat toga može da bude manje tečnosti nego što je neophodno, što, opet, dovodi do problema sa kočenjem.

Klima uređaj

Za letnji put obavezno treba proveriti klima uređaj. Klima servisi rade proveru svih tečnosti koje su neophodne za funkcionisanje klima uređaja uz dopunu po potrebi, uz veoma pristupačne cene; uglavnom cene tečnosti kreću od 2 do 3 hiljade dinara, a u današnje vreme, kada su leta veoma vruća, klima uređaj je neophodna stvar.

Tečnost za stakla

Proverite da li imate dovoljno tečnosti za stakla i u kakvom su stanju brisači jer se leti mogu desiti iznenadni pljuskovi jakog intenziteta, a takođe ima i mnogo mušica koje se tokom vožnje lepe za šoferšajbnu i bitno je dobro ih skinuti.

Provera guma

Nakon toga, provera guma. Da li su u dobrom stanju, da li su ispravne, koja je dubina šare, da li zadovoljava propisani minimum koji je potreban i da li su možda suviše stare. Na svakoj gumi postoji oznaka koja se zove „dot“ koja govori u kojoj nedelji koje godine je proizvedena guma. Na primer dot 10-19 govori da su proizvedene u 10. nedelji 2019. godine.

A gume imaju okvirni rok u trajanju od 7 godina. Odnosno, posle 7. godine otkad su proizvedene guma počinje da gubi svoja svojstva i te gume više nisu dobre. Takođe treba proveriti rezervni točak. Proverite da li imate rezervni točak ili uređaj za reparaciju guma, što je jednako bitno kao i praćenje znakova pored puta, takođe proverite i pritisak u svim pneumaticima, ali i u rezervnom točku.

Retko ko se seti da naduva rezervni točak jer stoji u gepeku , pa ga mi zaboravimo, glupo bi bilo da ga stavimo i shvatimo da je izduvan.

Provera svetala

Sledi provera svetala, odnosno da li su ispravni migavci, farovi i tako dalje. Pogotovo zadnja svetla gde treba neko da nam pomogne pri proveri, odnosno da neko stisne kočnicu, a neko drugi proveri da li radi stop svetlo. Jer putovanje nije igrica, tako da treba biti spreman na sve eventualije koje nam život donosi.

Akumulator

Zatim, treba proveriti akumulator. Njegova snaga se može proveriti određenim uređajima za testiranje. Moderniji akumulatori koji rade na gel a ne na kiselinu imaju jednu lošu karakteristiku da mogu iznenada da prestanu da rade čak i u letnjim uslovima, što se neretko i dešava.

Nema više onog pravila „akumulator neće da radi zimi“ već iam neki svoj vek trajanja koji kad istekne, prestane da radi. To se može desiti i nasred puta, kad parkiramo negde da popijemo kafu, ne možemo posle da upalimo auto.

Provere su prilično jednostavne, a najčešće se dešava da akumulator krene da pokazuje svoje nedostatke odmah po isteku garancije.

Verovali ili ne, akumulatori se tako sada prave da ako mu je 36 meseci garancija, on prestaje da radi od 37. do 39. meseca.

Prateća oprema

Na kraju, tačka koja bi mogla da bude i na početku, ali svakako vrlo bitna – proverite da li imate obaveznu opremu, to su vam opet oni „znakovi pored puta„. Uže, trougao, set sijalica, prsluk… Kako bi ispoštovali sve zakonske norme i bili opremljeni u slučaju da vam stane auto.

Savet plus

Takođe, ne bi bilo loše da ponesete manji set alata – osnovni set ključeva, šrafcigera, možda neki komad žice, jedan par rukavica, u slučaju da se nešto desi na putu možete na brzinu da nešto popravite i namestite dok ne dođete do isključenja s puta gde će majstor moći da vam pogleda o čemu se radi.

Razmiliste i da ponesete i neku dobru knjigu na putovanje, ukoliko čekate u redu na granici ili se odmarate uz kaficu, lepo će vam sesti naslovi koje smo već i pomenuli – „Put kojim se ređe ide“ Skot Peka i „Znakovi pored puta“ Ive Andrića. Bolje uživati uz dobru literaturu nego kratiti vreme igricama na telefonu.

Ove i druge knjige možete poručiti na najpoznatijem online portalu knjigenadlanu.com  

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password