breaking news New

Saveti uspešnih polaznika vožnje: kako se bira auto škola, kako da savladate strah…

Svi vozači početnici i oni koji tek treba da počnu sa časovima vožnje sada mogu da odahnu – grupa zadovoljnih polaznika nekoliko auto škola, koja je tek položila ispit i dobila vozačku dozovlu, daje dragocene savete na šta je potrebno obratiti pažnju kada se tek kreće na časove i kako da uopšte izaberete najbolju auto školu, kako ne biste ponovili njihove greške i vožnju doživeli kao sjajno iskustvo.

Kako da prestanete da se plašite vožnje

Prvi i osnovni problem, tvrde polaznici, jeste strah od volana. Naime, onaj ko nikada nije seo za volan, logično se plaši da sa vožnjom i startuje.

Svaki početak zastrašujući je i težak, tvrde polaznici, ali vremenom ćete se sigurno opustiti. Naime, važno je i da Vam Vaša auto škola obezbedi takvog instruktora koji će činiti da se istovremeno osećate opušteno i sigurno tokom vožnje, dok ste istovremeno hladne glave i skoncentrisani na sve radnje koje tokom vožnje morate da obavljate.

Vežba, svakako, čini čuda, te ćete vremenom časove doživljavati kao normalan deo dana, a vožnja će Vam se sigurno svideti čim savladate osnovne korake. Nemojte brinuti ni ako pogrešite – niko ne može sve znati i zapamtiti u startu, te nemojte od sebe niti previše očekivat niti sebe koriti za svaku učinjenu grešku. Važno je da budete uporni i vozite dalje!

O čemu treba posebno da vodite računa

Kada krenete na prvi čas, dođite u udobnoj obući, savetuju polaznici. Iako mnogima odabrana auto škola skrene pažnju na odgovarajuću obuću, često se dešava da tokom leta klijenti dođu u papučama ili na štiklama posle posla, jer im je tako zgodnije, ili su zaboravili, ili nisu imali vremena…

Nema izgovora – došli ste da naučite, te nemojte dozvoljavati sebi ovakve propuste. Istovremeno, potrudite se da upamtite sve savete koje Vam upućuje instruktor, trudite se da ne skidate ruke sa volana i držite ih u pravilnom položaju (osim kad menjate brzinu, naravno), i blagovremeno naučite sve saobraćajne znake, kako biste bili sigurni na gradskim ulicama i kako biste što pre savladali gradsku vožnju.

Kako da izaberete auto školu

Kao i sve ostalo, i auto škola se može birati na nekoliko načina, a polaznici savetuju da se najpre raspitate kod poznanika i prijatelja koji su nedavno polagali vožnju kojom školom i kojim instruktorom su oni zadovoljni. Ako nemate nekog ko će Vam dati informacije iz prve ruke, uvek se može okrenuti internetu i pročitati komentare određenih auto škola.

Nemojte se zaletati i dobro promislite kome ćete ostaviti svoj novac. Ne dozvolite da se auto škola u Vašem slučaju bira po tome što je jeftina ili Vam je blizu – to nikako nisu kriterijumi, jer Vama treba stručnjak da Vas obuči radnji za ceo život.

Šta nakon položene vožnje

Nakon što položite vožnju, nemojte dozvoliti da Vam vozačka dozvola skuplja prašinu, već odmah sedite i vozite. Što više budete vežbali, postajaćete sve profesionalniji, a ako Vam se učini i da Vam trebaju dodatni časovi, obavezno ih uplatite. Nekada je samo nekoliko njih dovoljno da brzo steknete sigurnost i otisnete se na samostalna putovanja.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password