breaking news New

Maserati Quattroporte GTS Gransport 2017

Maserati Quattroporte 2017

Vozili smo novi Maserati Quattroporte kroz Palermo po vrelom danu

Napolju je 41 stepen. Palermo bukvalno gori. Planina Pelegrin koja se uzdiže 600 metara iznad Tirenskog mora i koju je Gete jednom prilikom nazvao „najlepši rt na svetu“, danas je prošarana plamenom i obavijena oštrim dimom koji davi i koji se spušta nadole kroz gradske ulice, pržeći oči i pluća svakog dovoljno ludog da se ohrabri i prepusti udarima vetra od 80km/h i paklenoj toploti.

Ovde smo da provozamo Maserati Kvatroporte (Maserati Quattroporte) novu verziju Maseratijevog trenutno najboljeg modela, po putevima koji su nekada bili dom relija Targa Florio.

Maserati Quattroporte 2017

Kvatroporte – sama reč evocira nasleđe puno snage i bogatstva, pet decenija proizvodnje automobila koji čim izađu iz fabrike koštaju kao kuća, dok im nakon par godina  cena desetostruko padne. Nasmejali smo se na Maseratijevu marketinšku prezentaciju koja se hvalila izjavom o „50 godina uspeha“. Ako se uspeh definiše kao „golo postojanje“, onda su u pravu. Naravno, to ne znači da nismo videli prava automobilska remek dela tokom svih ovih godina.

Maserati Quattroporte 2017

Ipak, s obzirom na činjenicu da Maserati trenutno uživa stepen likvidnosti koji je bez presedana u svojoj istoriji, šanse su bolje nego ikada da će Kvatroporte uspeti, dolazeći sa margina, da „cementira“ svoje mesto na nebeskom svodu najluksuznijih sportskih automobila. To je upravo i cilj ovog modela koji poseduje dosta naprednih i većinom neprimetnih poboljšanja poput opcionog paketa koji sadrži sistem asistencije u vožnji, infotejment sistem nalik pametnim telefonima, veći tačskrin i dr. kako bi automobil ispunio sva očekivanja današnjeg tržišta. Tu su takođe dva nova paketa opreme , namenjena da se istaknu kako sportski (GranSport), tako i luksuzni aspekt (GranLusso) novog Maseratija.

Maserati Quattroporte 2017

Ono što nije promenjeno je imidž Kvatroportea kao pravog Italijana, alternative nemačkim automobilima. Naravno ovo za sobom povlači kako dobre tako i loše strane. Unutrašnjost, iako veoma udobna i prilično lepa, ima veliki minus zbog identičnih delova koji se mogu naći u još nekoliko proizvođača u Fijatovom vlasništvu – ne možete a da se ne nasmejete na pomisao da će se neko ko je upravo iskeširao 130 hiljada evra za novi Maserati, susresti sa dobro poznatom oskudnom instrument tablom i TFT ekranom koji se mogu naći u iznajmljenom Čirokiju (Cherokee), na primer.

Ipak, da li znate šta vas natera da u trenutku zaboravite na plastične podizače prozora? Zvuk Ferarijevog V8 motora zapremine 3,5 litara sa dva turbo punjača sa pneumatski kontrolisanim ventilima za preusmeravanje izduvnih gasova u sportskom modu i potisak koji stvara 530 konjskih snaga uz obrtni moment od 710 Njutn-metara.

Hidraulički servo volan je takođe zadovoljavajuć – dobro izbalansiran i uz dobar odziv na pravi način prenosi vozaču veličinu automobila i mogućnosti u krivinama. Velike Brembos kočnice drže ceo automobil sigurno pod kontrolom.

Maserati Quattroporte 2017

Ovo je veliki i „mišićav“ auto, uz akcenat na veliki. Nigde to bolje nije primetno nego na uskom i vijugavom putu uz planinu do Erićea, koji se sastoji od niza lakat krivina u koje se mora ući prvom brzinom i koje su dovoljno strme da čak i vozači Fijata X1/9 možda požele nešto okretnije.

Zbog toga ostaje žal jer nismo mogli da testiramo Kvatroporte na otvorenijim putevima napuštenog Targa Florija, gde bi se verovatno prirodnije osećao. Što se tiče svakodnevne vožnje, sposobnost novog Maseratija da pruži i luksuz i snagu pokazalo se iznenađujuće korisno dok smo se probijali kroz haos zbog špica u Palermu, mada bi nekao mogao da poruči Kvatroporteovoj navigaciji koliki je to automobil u pitanju pošto nas je neprestano slala niz jednosmerne seoske uličice kroz koje se senzor za parkiranje stalno oglašavao iz protesta.

Sve u svemu, ovo je impresivan automobil. Kvatroporte je luksuzni sedan težak 1,9 tone koji dostiže maksimalnu brzinu od 313km/h. Ali tek nakon vožnje problem postaje očigledan. U suštini, ovo nije ružan automobil. Prednji i zadnji deo izgleda oštrije, a gledano iz nekih uglova, deluje lepo, što znači da ne primećujete toliko čudne proporcije automobila, visoku haubu i B stub zbog kojeg biste želeli da ga gurnete desetak centimetara prema nazad. Dovoljno je uporediti ga sa prošlom verzijom Kvatroportea koji je iskreno, prekrasan. A upravo to mora biti Maserati, ma koliko dobro zvučao i imao dobro upravljanje.

Cena osnovnog modela: €130,000

Agregat: V8 motor zapremine 3,8 litara sa dva turbo punjača, osmostepeni automatski menjač, pogon na zadnjim točkovima
Snaga: 530 konjskih snaga uz obrtni moment od 710 Njutn-metara
Ubrzanje: Od 0 do 100km/h: 4,5 sekunde
Pozitivno: Zvuči predivno, kao pravi Italijanski sportski automobil
Negativno: Ne izgleda toliko lepo kao njegovi prethodnici

text & foto caranddriver

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password