breaking news New

Da li je Porshe 718 Cayman alternativa modelu S?

Utisci nakon prve vožnje

U svetu gde se umanjivanje svega predstavlja kao vrlina, da li manje stvarno znači bolje? To pitanje postavio je standardni Porše 718 Kajman (Cayman) i njegov mali ali veoma snažan motor. Kao što je slučaj i kod snažnijeg Kajmana S, u Poršeu su za ovaj model odlučili da šestocilindrični Bokser motor, koji su više preferirali, zamene četvorocilindričnim motorom zapremine 2 litra koji proizvodi 300 konjskih snaga, čiji je odnos 150 konjskih snaga po litru u stvari bolji nego kod modela S čiji motor zapremine 2,5 litara proizvodi 350 konjskih snaga.

Porsche 718 Cayman

Dobro, Folksvagen će vam prodati Golfa sa sličnom snagom gledano po kubnom centimetru, ali činjenicu da Poršeov osnovni sportski model sada ima broj konjskih snaga koji počinje sa “3“ sigurno je vredno proslaviti. Poslednji put kada je Porše predstavio motor ove veličine bilo je u modelu 924, čiji je motor sa sistemom za kontrolu emisije gasova, obavezan detalj bez kog se ne bi mogao prodavati u Sjedinjenim Američkim Državama, proizvodio samo 95 konjskih snaga. Sada su se stvari promenile. Iz Poršea poručuju da je čak i osnovni model Kajmana sada u stanju da dostigne brzinu od 100km/h za 4,5 seknude, opremljen opcionim PDK automatskim menjačem sa dvostrukim kvačilom, a da sa šestostepenim manuelnim menjačem do stotke stiže za 4,9 sekunde. Zato se postavlja pitanje: Da li je vredno plaćati dodatno za model S?

2017-Porsche-718-Cayman-110-876x537

Za koje prilike nije model S

Verovatno nije za gradsku vožnju. Vozili smo i osnovnu verziju Kajmana i model S na premijeri u Švedskoj gde smo na nekim mirnijim lokalnim putevima utvrdili da je relativan nedostatak snage dvolitarskog motora u odnosu na motor od 2,5 litara očigledan samo u onim situacijama kada smo zbog velike posvećenosti sportskoj vožnji rizikovali da budemo uhapšeni i deportovani. Kao i kod modela S, glavna karakteristika manjeg motora je obrtni momenat od oko 380 Njutn-metara na 1950 obrtaja u sekundi. Rezultat toga je lagana promena brzina snažnog motora Kajmana 718 koji jako vuče pri brzinama kod kojih stari šestocilindrični motor od 2,7 litara tek hvata zamah.

Druga strana medalje, kao što je i slučaj sa modernim motorima sa turbo punjenjem, je da novi Kajman jednostavno nije stvoren za jako turiranje motora kao njegov prethodnik niti može da proizvede zaglušujuću grmljavinu kada se kazaljka približi crvenoj liniji na kontrolnoj tabli. Ne samo što je smanjen maksimalan broj obrtaja za 300, već ni sam automobil ne pokazuje veliku želju da taj maksimum dostigne. Ovo „peglanje” obrtnog momenta znači da postoji manje očigledno smanjenje ubrzanja prilikom promene brzine na 1000 i 2000 obrtaja u sekundi. Iako je novi model bučniji kako se približava svom limitu, ipak mu nedostaje zvuk koji izaziva žmarce niz leđa kao kod njegovog prethodnika. Kao što smo primetili i u Boksteru (Boxter) 718 i u Kajmanu S, novi motor takođe ima prazan hod koji će svako stariji od 35 godina verovatno povezati sa Folksvagen Bubom (Volkswagen Beetle) u kojoj je uključena klima.

Porsche Cayman 718

Ostale razlike između običnog Kajmana i modela S jedva da su primetne u svakodnevnoj vožnji. Deluje kao da dvolitarski motor za delić sekunde sporije reaguje od dvoipolitarskog kada se jače nagazi na papučicu za gas pri nižem broju obrtaja motora, zato što mu verovatno nedostaje varijabilni turbo punjač koji je prisutan u modelu S, pored toga što ima za 20% manju zapreminu motora. Prema ljudima iz Poršea, standardna verzija proizvodi veći potisak u odnosu na model S (131 kilopaskal prema 110 kilopaskala) ali ne bismo mogli da kažemo da se to može osetiti. Šasija pruža jednako dobro prijanjanje, a za gotovo identično brzi odziv volana može se zahvaliti novoj upravljačkoj poluzi uzetoj sa modela 911 Turbo.

Za koje prilike je model S

Na trkačkoj stazi je druga priča. Dozvoljeno nam je da obrnemo par krugova na stazi Sturup Raceway u blizini Malmea i možemo reći da, na trkačkoj stazi, model S ima očiglednu prednost gledajući performanse što mu je omogućilo da se na pravcima odvoji od standardnog modela. Međutim, nije bilo velike razlike u krivinama.

Za većinu kupaca, izbor između šestostepenog manuelnog menjača i opcionog sedmostepenog PDK menjača će verovatno biti mnogo važnija odluka nego biranje između standardnog Kajmana i Kajmana S. Na osnovu našeg iskustva, mi smo za to da ne menjate manuelni menjač, ne samo zato što je opšti princip da bi vozači sportskih automobila trebalo sami da menjaju brzine već i zato što deluje da PDK menjač nije dobro optimizovan za obrtni momenat motora. Ukoliko ga ostavite u brzini, deluje kao da previše želi da smanji stepen prenosa prilikom malog pritiska na papučicu gasa čak i kada je Dynamic Mode Selector (koji je deo dodatne opreme Sport Chrono) stavljen u Normal režim, koji je najbezbedniji. Problem je rešen preuzimanjem kontrole nad promenom stepena prenosa, ali je manuelni menjač takođe omogućio novom motoru da na bolji način prikaže veću snagu u srednjem opsegu rada motora.

Enterijer Porsche Cayman 718

Iako žalimo jer nije izabran šestocilindrični motor, moramo priznati da standardni Kajman 718 nudi dosta kompenzacije boljim performansama – novi Kajman predstavlja pozamašniji napredak nego što je to Kajman S u odnosu na svog prethodnika. Iako kupci Kajmana u Sjedinjenim Američkim Državama veruju da je model S bolji, većina njih prethodno birajući između modela S i modela GTS, standardna verzija deluje mnogo bliže pomenutim modelima na skoro svim poljima sem na trkačkoj stazi zbog čega sve više sumnjamo u opravdanost doplate od 12,400 dolara za model S. Kajman 718 deluje kao razumniji izbor.

tekst i foto: caranddriver

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password