breaking news New

Takse za registraciju vozila – Koliko košta registracija nakon poslednjih promena?

Toliko je različitih stavki koje su uključene pri formiranju ukupne cene da gotovo nikad ne znamo koliko košta registracija. Iza nas je nekoliko promena, neke su vezane za poskupljenje tehničkog pregleda, a poslednje su se odnosile na takse za registraciju vozila.

Ako vas zanima kako se formira cena registracije vozila i na koji način možete izračunati koliko će okvirno koštati sledeća registracija, saznajte u nastavku teksta. Objasnićemo koje su to osnovne takse, koje sve dodatne usluge mogu uticati na cenu i kako da olakšate sebi kompletan proces registracije.

Osnovne takse za registraciju vozila

Na spisku uplatnica koje treba uplatiti uvek se nalaze ove osnovne takse za registraciju vozila, bez obzira da li je to prva registracija ili je produžavate. Lokalna komunalna taksa zavisi od opštine do opštine, dok porez na upotrebu vozila ili takozvani porez na luksuz zavisi od snage motora.

Pri svakoj registraciji plaćaju se ove takse za produžavanje registracije i registracionu nalepnicu:

 • Komunalna taksa (registracija);
 • Porez na upotrebu vozila (registracija);
 • Taksa MUP-u Republike Srbije (registraciona nalepnica);
 • Taksa Zavodu za izradu novčanica (registraciona nalepnica);
 • Osiguranje (polisa autoodgovornosti);
 • Provizija platnog prometa.

Od svih navedenih troškova najskuplje je svakako osiguranje. Cena osiguranja u različitim osiguravajućim kućama je minimalno (1.000 – 2.000rsd na godišnjem nivou), a na cenu takođe utiče i premijski stepen.

Nove cene poreza na luksuz od decembra 2022. godine

Poslednje poskupljenje poreza na upotrebu vozila desilo se krajem 2022. godine. Ova vest najviše je pogodila vozače koji poseduju automobile sa većom snagom motora. To je parametar koji najviše utiče na cenu ove takse.

Kako bi imali bolje viđenje starih i novih cena, napravićemo poređenje:

 • vozila do 1.150 kubika: stara cena 580rsd, nova cena 710rsd;
 • vozila od 1.150 do 1.300 kubika: stara cena 1.150rsd, nova cena 1.410rsd;
 • vozila od 1.300 do 1.600 kubika: stara cena 1.740rsd, nova cena 2.130rsd;
 • vozila od 1.600 do 2.000 kubika: stara cena 2.330rsd, nova cena 2.860rsd;
 • vozila od 2.000 do 3.000 kubika: stara cena 3.510rsd, nova cena 4.300rsd;
 • vozila preko 3.000 kubika: stara cena 5.800rsd, nova cena 7.110rsd.

Ova taksa uvedena je 2019. godine i od tada se u Srbiji primećuje porast potražnje automobila sa što manjom snagom motora. Vozači znaju da će ove cene na svakih par godina biti sve veće, zato je i ovaj trend iz godine u godinu sve veći.

Dodatne takse koje mogu biti uključene u cenu

Gore navedene takse su one koje bi platili ukoliko samo produžavate registraciju. Postoji nekoliko situacija u kojima bi morali da doplatite nove tablice ili izradu nove saobraćajne dozvole. To su situacije kada kupite vozilo u svojoj opštini (izrada samo saobraćajne), kada kupite vozilo iz druge opštine ili vozilo koje nije registrovano (nova saobraćajna i tablice).

U tom slučaju, pored gore navedenih taksi, potrebno je platiti takse za izradu tablica i saobraćajne dozvole:

 • Taksa MUP-u Republike Srbije (tablice);
 • Taksa Zavodu za izradu novčanica (tablice);
 • Taksa MUP-u Republike Srbije (saobraćajna);
 • Taksa Zavodu za izradu novčanica (saobraćajna);

Sa oba spiska namerno smo izostavili tehnički pregled. Tehnički pregled se generalno radi odvojeno od same registracije, pa je to razlog izostavljanja. Pregled možete uraditi na jednom mestu, a ostatak registracije na drugom.

Takođe, nemojte zaboraviti da uračunate i izabrane usluge agencije. To može biti popunjavanje uplatnica i usluga odlaska u MUP po dokumenta. 

Kako olakšati kompletan proces registracije vozila?

Registracija vozila se sastoji od nekoliko koraka koji mogu oduzeti dosta vremena. Pre svega potrebno je uraditi tehnički pregled, možete izabrati bilo koji centar. Zatim je potrebno otići u agenciju koja će vam pomoći oko popunjavanja uplatnica i kupovine osiguranja.

Balkan registracija vozilaSa uplatnicama idete u poštu ili banku da platite. I na kraju sa svim dokumentima u MUP kako bi predali zahtev i kompletirali proces registracije.

Ceo ovaj proces ne mora biti tako komplikovan, umesto da čekate redove na 4 lokacije, sve to završite na jednom mestu. To mesto može biti Balkan 2001 centar za tehnički pregled i registraciju vozila u Beogradu i Šapcu.

Zakažete termin koji vam odgovara, ostavite im automobil u centru koji se nalazi na Starom sajmištu na Novom Beogradu, prošetate malo kroz TC Ušće i za par sati bićete obavešteni kada da dođete po vašeg mezimca. 

Mogućnost plaćanja registracije na rate

Kada saberete sve takse i usluge koje su uključene u registraciju nekog vozila, cena može biti visoka. Nekada niste u situaciji da toliki novac izdvojite u celini, zato je Balkan 2001 mislio na sve.

Iskoristite jednu od mogućnost registracije vozila na rate:

 • na rate od 6 do 12 meseci;
 • čekovima građana:
 • administrativnom zabranom.

Sve takse osim tehničkog pregleda mogu biti uračunate u iznos koji ćete plaćati na rate.

Koliko košta registracija? Izračunajte sami online

Kao što smo spomenuli, na ukupnu cenu utiču razni faktori, zato vam niko ne može reći pravu cifru. Do nje jedino možete doći putem online kalkulatora za registraciju.

Potrebno je da unesete precizne podatke koji su potrebni za formiranje cene i dobićete okvirnu cifru. Kalkulator će vam izneti cenu za sve osnovne takse, a kako bi dobili ukupnu sumu potrebno je dodati cenu tehničkog pregleda i usluga agencije.

Najbrža registracija automobila u Beogradu

Tokom dve decenije postojanja centar Balkan 2001 osmislio je sistem koji uspešno funkcioniše i kojim je zadovoljno preko 100.000 korisnika. Njihove centre možete pronaći u Beogradu (Staro sajmište) i Šapcu.

Za sve nedoumice možete ih kontaktirati putem mejla ili telefonom, a kontakt podatke potražite na sajtu “balkan2001.rs”. Za svoje korisnike spremili su i divne poklone, ali vam nećemo otkriti o čemu se radi. Reći ćemo samo da su pokloni vredni i da će vam ubuduće registracija pasti mnogo lakše uz njihovu pomoć.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio od pomoći, a podsećamo vas još jednom da posetite sajt “balkan2001.rs” za više informacija.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password