breaking news New

Planinarenje i zimsko kampovanje kao neponovljivo iskustvo

putovanje autom

Pešačenje i kretanje, aktivizam, aktivan i zdrav život važan je tokom cele godine. Ne treba da dozvolimo da nas hladnoća utera u topli ušuškani dom i da zimu prespavamo, već je važno da i u vreme hladnih zimskih meseci ne odustanemo od pešačenja. 

Svakako je najveći izazov da se aktivne jutarnje šetnje i dalje održe, hladna jutra će ih iz dana u dan skraćivati, međutim, neustrašivi avanturisti će jedva dočekati zimu da jutarnju rutinu zamene za vikend kampovanje i planinarenje. Mnogi se smrzavaju na samu pomisao da se zimi pod vedrim nebom kampuje, a drugi u ovom trenutku razmišljaju gde je najpovoljnija prodaja guma da pripreme za zimu, planinarenje i kampovanje započnu  zamenom zimskih guma, to je prvi korak i najava da je zima na vratima za one koji je jedva čekaju.

Kraj oktobra i pojačana prodaja guma kao najava zimske avanture

Mesec koji je upravo izmakao prepoznatljiv je po tome da sezonske prodaje već najavljuju zimu koja dolazi, uveliko je aktuelna prodaja zimnice, ogreva, zimske garderobe, a za vozače  je bitna prodaja guma po povoljnim cenama. 

Zimska vožnja ne može da se zamisli bez dobrih zimskih guma, posebno za avanture i vožnje u ekstremnim planinskim uslovima za vozače koji jedva dočekaju zimu kako bi uživali u kampovanju i planinarenju. 

Za one znatiželjnog duha najlepša je avantura da se popnu na najlepše vidikovce naše zemlje, da planinarenjem jačaju telo, hrane dušu, povezuju se sa prirodom i smiruju. Planinarenje zimi je veliki izazov, ali je, upravo, zbog toga i zadovoljstvo veće. Za planinare je najvažnija dobra planinarska oprema, kao što su za auto u zimskim uslovima važne dobre zimske gume. Prodaja zimske opreme nije aktuelna kao prodaja guma, manje je planinara no vozača, ali susret sa zimom nije šala, u svakom smislu. Oprema za planinare mora da bude funkcionalna, izdržljiva, udobna, kao i guma za auto i vrlo laka kako ne bi predstavljala teret prilikom uspona. 

Provedite zimsku noć pod zvezdama 

Za zimske planinarske ekspedicije preporučuje se udruživanje sa grupom iskusnih planinara. Planine su očaravajuće, ali i nepredvidive, zbog čega su planinari, posebno zimi, spremni da prenoće na otvorenom. Dodatni izazov predstavlja kampovanje, koje može biti komplikovano i leti, a kamoli zimi, ali se sve to da zaboraviti kada dobro opremljeni provedete očaravajuće noći pod zvezdanim nebom. Hladnoća se uvek može ublažiti logorskom vatrom, pružajući neponovljiv doživljaj u srcu prirode. Uz iskusne je uvek terensko vozilo dobro opremljeno zimskom opremom i gumama koje su kupljene na nekom od pouzdanih mesta gde je prodaja guma i garancija da će po najvećem snegu planinari biti bezbedni i da će se bez rizika spustiti sa planine. 

Bez obzira na kojoj se našoj planini nalaze, čak i u najstrožijim zimskim uslovima, uvek su na pristojnoj udaljenosti od saobraćajnica. U Srbiji nije uobičajeno da planinari zalutaju, najveći rizik predstavlja mogućnost da ih noć zatekne na planini. Postoje priče o onima koji su proveli noć u zimskom kampu i iz  njihovog iskustva se može mnogo naučiti. 

Vredno je proceniti da li je suočavanje sa takvim izazovima samo avantura za vas ili je rizično poigravanje sa potencijalno opasnim situacijama, sve u svemu uvek se možete odlučiti za laka i jednostavna pešačenja, koja su dobra prilika da se ponovo vratite prirodi.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password