breaking news New

Koji je značaj motornog ulja za vaš automobil?

Sipanje motornog ulja

Bilo da ste početnik u vožnji ili osoba koja tek treba da polaže vozački ispit, sigurno ste se do sada već sreli sa terminom “motorno ulje”. Međutim, da li znate i koji je njegov značaj za vaš automobil? 

Motor bilo kog vozila je veoma kompleksna mašina čiji rad omogućava veliki niz različitih faktora u koje se ubraja i motorno ulje, a u nastavku ćete saznati i zašto je važno da se ono redovno menja i kako da izaberete odgovarajuće ulje za auto visokog kvaliteta za vaše vozilo.

Kako biste bolje razumeli svrhu i važnost ove komponente, bez koje rad našeg vozila ne bi bio moguć, kroz ovaj tekst smo se potrudili da vam što preciznije odgovorimo na pitanje koji je značaj motornog ulja za vaš automobil. Zato, nastavite sa čitanjem i saznajte sve što vas zanima!

Pročitaj još: Kada je najbolje menjati ulje u motoru

Za početak – šta je uopšte motorno ulje? 

Kao što smo pomenuli u naslovu, motorno ulje ili mazivo za motor, je veoma važan deo svakog motornog vozila. Ono omogućava nesmetano funkcionisanje svih delova motora, a redovnom zamenom ulja se sprečavaju kvarovi

Njegova glavne funkcije su smanjivanje trenja i habanja na pokretnim delovima motora kao što su zupčanici, čišćenje motora od mulja koji se u njemu može stvoriti, a čak delom utiče i na rashlađivanje motora tako što odvodi toplotu od njegovih pokretnih komponenata. 

Motorno ulje je smesa koja se sastoji od različitih sastojaka koji imaju svoju funkciju, a gotovo svako od njih sadrži inhibitore korozije i oksidacije. Postoji i veliki broj različitih vrsta motornog ulja koje možete saznati u nastavku. 

Vrste motornog ulja i kako izabrati odgovarajuće?

Kada je reč o odabiru motornog ulja, veoma je važno da znamo kako da izaberemo odgovarajuće motorno ulje za naše vozilo. 

Motorno ulje na policiPostoji nekoliko različitih vrsta motornog ulja i ona mogu biti: 

  • Mineralna ulja
  • SIntetička ulja
  • Polusintetička ulja 

Mineralna ulja su proizvod procesa obrade nafte, sintetička ulja se dobijaju dodavanjem određenih sistetičkih komponenti u smesu, dok polusintetička ulja predstavljaju mešavinu prethodne dve vrste. 

Mineralna ulja 

Dobijaju se preradom nafte i uglavnom se koriste za starije modele automobila i za motore kojie ne sadrže turbopunjač. Njihova gustina je dosta veća od sintetičkih i polusintetičkih ulja i ne pružaju dobre performanse pri visokim temperaturama.  

Ovaj tip iziskuje često menjanje ulja zato što je oksidaciona stabilnost mineralnog ulja znatno niža u odnosu na druga. Iz tog razloga je njegova nabavna cena niža u odnosu na ostale. 

Sintetička ulja 

Ovaj vrsta podrazumeva hemijski modifikovana motorna ulja koja u sebi sadrže mnogo manje nečistoća od mineralnih, pa su samim tim i kvalitetnija. Koriste ih napredniji motori novijih modela vozila ali i sportski, trkački automobili. 

Ona olakšavaju pokretanje hladnih motora, a ujedno i dobro podnose visoke temperature, doprinose i održavanju motora i dugoročnija su, pa je vreme između menjanja ulja znatno duže i kod motora na dizel gorivo i na benzin. 

Polusintetička ulja 

Kao što smo ranije pomenuli, polusintetička ulja predstavljaju mešavinu mineralnog i sintetičkog ulja. Preciznije, dodavanjem sintetičkog ulja u mineralno, poboljšavamo njegova svojstva i performanse. Međutim, ovaj tip ulja ne utiče na produžavanje roka trajanja mineralnog ulja. 

Polusintetička ulja su najpopularnija među potrošačima zato što pružaju odnos kvaliteta i cene koji većini ljudi, odgovara. 

Šta je viskoznost motornog ulja i zašto je ona važna?

Viskoznost motornog ulja je indikator koji nam ukazuje na ulje koje pruža otpor pri kretanju u toplim ili hladnim uslovima. Budući da motori mogu dostići velike temperature, viskoznost predstavlja veoma važnu stavku kada je reč o odabiru odgovarajućeg motornog ulja. 

Ova karakteristika je jasno označena na ambalaži svakog motornog ulja oznakom “00w00”, a evo i kako da uspešno pročitate viskoznost ulja: 

  • Brojevi sa leve strane označavaju viskoznost ulja na niskoj temperaturi (što je broj niži, ulje bolje funkcioniše) 
  • Brojevi sa desne strane označavaju viskoznost ulja na visokoj temperaturi (što je broj viši, ulje bolje funkcioniše) 

Važno je da redovno menjamo ulje u motoru našeg vozila, kako bi se postarali da ono funkcioniše pouzdano i sigurno u svim situacijama u kojima se možemo naći.

Nadamo se da, nakon čitanja ovog teksta, bolje razumete motorna ulja, njihov značaj za vozilo i zašto su ona ključan deo svakog vozila, kao i da ćete sada, sa lakoćom moći da izaberete odgovarajuće motorno ulje za vaš tip vozila. 

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password