breaking news New

Pravilno održavanje automobila

Auto servis Line

Održavanje automobila je od presudnog značaja kada je u pitanju životni vek vašeg ljubimca na četiri točka. I ne samo to, već i ono što je u stvari i najvažnije, a to je vaša bezbedno st u saobraćaju. Samo automobil koji se redovno i pravilno održava može biti i bezbedan.

Kako održavati svoj automobil?

Iako, svi već dobro znamo kako treba da izgleda održavanje automobila, nije loše da se još jednom i podsetimo.

Kao primer poslužiće nam gospodin Irv Gordon, koji je svoj nov Volvo P1800 kupio 1966. godine i sve do danas sa njim prešao više od 4.500.000 km. Irv je svoj Volvo vozio svakodnevno, u svim vremenskim uslovima, a na njemu se još uvek nalazi prvobitni fabrički motor. Pa, evo i njegovih saveta za održavanje automobila.

Pravilno održavanje automobila pod obavezno podrazumeva:

1. Redovna zamena ulja i filtera, svake godine ili na svakih 8,000-10,000 predjenih kilometara. Ako uopšte postoji jedna aktivnost koja bi bila najbitnija kod održavanja automobila i koja će produžiti život vašem automobilu, onda je to redovna zamena ulja i filtera.

2. Koristite kvalitetno i uvek isto ulje. To će vašem automobilu osigurati ne samo dobar, već i ujednačen kvalitet.

3. Jednom nedeljno odvojite nekoliko minuta za vizuelnu proveru vašeg motora. Čak i slabo upućeni vlasnici automobila mogu videti niske nivoe tečnosti (kao što su voda i ulje) ili eventuano pogoršanje stanja na crevima.

4. Redovno perite svoj automobil. Na čistom automobilu se sve moguće anomalije lakše uočavaju.

5. Pored pranja uradite i vosiranje vašeg automobila najmanje dva puta godišnje. Vosak pruža veći nivo zaštite od oksidacije, pa će i karoserija na automobilu duže trajati.

6. Kada je potrebno da na automobilu zamenite neki deo, obavezno koristite njegove originalne delove. Originalni delovi nisu karakteristični samo po tome što su skuplji od nekih drugih koji bi takodje mogli da se upotrebe, već i po tome što su napravljeni tako da budu u potpunom skladu sa vašim automobilom.

7. Na svakih predjenih 60,000-80,000 km uradite takozvani “veliki servis”. On podrazumeva zamenu: zupčastog kaiša, španera, rolera i vodene pumpe.

8. Razvijte i održavajte dobar i prijateljski odnos sa svojim auto mehaničarima. Ne gledajte na njih kao na nekoga ko samo želi da zaradi na vama i vašem automobilu, već to trebaju biti vaši partneri u dugoj i udobnoj vožnji.

majstor prijatelj

10. U vožnji imajte osećaja za svoj automobil i ne forsirajte ga previše. Iako vam se dugo vremena može činiti da mu neke grubosti ne smetaju, negativne posledice grube vožnje bi se svakako ispoljile tokom vremana.

11. Oslonite se i na sluh. Ako čujete bilo kakve neuobičajene zvuke kod vašeg automobila, nemojte to ignorisati, nego se potrudite da ustanovite šta je uzrok tome i otklonite ga. Jer što duže čekate, na automobilu će se napraviti veća šteta.

Ovo bi zaista i bile osnovne mere kod redovnog održavanja automobila, sa recimo malim izmenama i dopunama, kao na primer:

1. Vremenski razmaci izmedju “malog” i «velikog» servisa, i delovi koji se pri tom menjaju nisu potpuno isti za sve vrste automobila. Preciznije podatke o svemu tome zatražite od ovlašnjenog servisa za vašu marku automobila.

2. Radi vaše i tudje bezbednosti, redovno kontrolišite kočioni sistem.

3. Na svakih predjenih 30.000 km potrebno je zameniti ulje u kočionom sistemu, kao i ulje u menjaču i diferencijalu.

4. Svake druge godine ili nakon predjenih 60.000 km potrebno je zameniti tečnost u sistemu za hladjenje.

5. Svake jeseni, pre nego što naidju mrazevi, proverite i ako je potrebno regulišite stanje antifriza u hladnjaku.

I ne zaboravite da se redovno održavanje automobila, ma koliko koštalo, uvek isplati. Čak i ako jednog dana odlučite da svoj automobil prodate, nećete imati problema da pronadjete kupca i imaćete sasvim vidljivih i realnih osnova da za njega zahtevate maksimalnu cenu.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password