breaking news New

Kada je potrebno posetiti očnog lekara

ocni lekar Beograd

Očni lekar ili oftalmolog je lekar specijalizovan za bolesti ili oboljenja očiju.

Svako od nas teba da ga posećuje s vremena na vreme, jer je vid čulo koje se nakon godina može menjati, a nekada se i redovnim kontrolama može na vreme prepoznati neko oboljenje koje može da se spreči. Preporuke su, dakle,  da se očni lekar posećuje redovno iako ne postoji nikakav problem sa vidom, kako bi se redovno kontrolisali. Naročito se toga treba pridržavati ako postoje neke druge bolesti koje mogu da se odraze i na oči, odnosno funkcionisanje čula vida.

Ključni preventivni pregledi

Kod dece se savetuju preventivni pregledi do 3. godine, nakon toga u 6. godini, a nakon toga svakih godinu ili dve. Naravno,ukoliko postoji potreba ili postoji sumnja na neki problem sa vidom koji bi trebalo ispratiti, ovi pregledi će biti i češći. Tu su pacijenti obično pred odlukom kod kog lekar otići, naravno, najbolje je da pacijenta prati jedan lekar koji će imati najbolji uvid u to kako se vid razvija, naročito u uzrastu do puberteta. 

Želite da vas pregleda najbolji očni lekar – Beograd je prevo mesto za to 

Pregledi se mogu obavljati u državnim domovima zdravlja i klinikama, a mogu i u privatnoj praksi. Analize i testovi u sklopu pregleda koji se rade u oftalmološkim radnjama i optikama obični su najosnovniji, a ako je potrebno uraditi dodatne analize, upućuju se pacijenti na specijalizovane klinike. Takvih očnih kuća ima više, naročito u mestima sa velikim brojem stanovnika kao što je Beograd. Takođe, ukoliko vam je potreban kompletan oftalmološki pregled i najbolji očni lekar Beograd je mesto gde se nalaze skoro sve najveće klinike, bilo državne ili privatne, u kojima rade lekari koji su vrhunski stručnjaci u svojim užim specijalnostima.

Tokom jednog pregleda pacijent sa lekarom proći sve one testove i radnje koje su relevantne za određenu situaciju i eventualni problem sa vidom, kako bi se utvrdilo da li postoji neki konkretan  problem ili je sve u redu, sa preporukama i savetima za dalje postupanje. Bolesti oka mogu biti različite, mogu se desitii mladim i starijim osobama, a svedoci smo i da sve više dece nosi naočare npr. Kvalitet vida se može sa godinama i menjati, pa je značajno da se na vreme reaguje.

Najčešći problemi sa vidom

Promene vida se manifestuju kroz blaže oblike, kao što su zamagljen vid, aureole oko svetla, kao i razne tačke koje šetaju. Tome se mogu dodati i promene koje nastaju usled povrede oka, kao i promene koje nastaju kao posledica infekcija pa čak i starenja. Najteže su one koje rezultuju gubitkom vida, privremenim ili trajnijim. Nekada je dovoljno nošenje naočara, nekada je potrebno raditi određene vežbe za poboljšanje vida, a u nekim slučajevima i operacije. Sve to najpre procenjuje oftalmolog, koji će u skladu sa situacijom odlučiti za metodu u rešavanju problema, odnosno koliko je opravdano izvršiti neku intervenciju. Nekada su rizici jednostavno preveliki (naročito kod dece i starijih osoba, pa su doktori vrlo pažljivi u preporučivanju operacija jer mogu imati kontraindikacije i čak u nekim slučajevima biti opasne po celokupno zdravlje.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password