breaking news New

7 auto saveta da izbegnete majstora

Duži vek automobila

Ukoliko imate loše navike i ne vodite računa kako upravljate vašim automobilom, sigurno često posećujete auto mehaničara. Vaš kućni budžet se ubrzano troši a vi se pitate gde su pare. S obzirom da je došlo vreme da vodimo računa o svakom dinaru evo 7 saveta kako da izbegnete česte posete majstoru.

1. Prilikom jutarnjeg startovanja motora dovoljno je pola minuta da auto radi u leru, taman dok vežete pojas, upalite radio i sl. Nemojte držati stisnuto kvačilo kako bi se i ulje u menjaču pokrenulo. Smatra se da ako motor dugo radi u leru sporije dolazi do grejanja ulja i tečnosti u hladnjaku. Prvih 10 km ne treba forsirati auto dok ne postigne radnu temperaturu, češće menjati brzine već na 1500 obrtaja, tako da na 40 km/h već vozite trećom brzinom.
Za zimsku eksploataciju se predlaže zamena ulja pred zimu, kako bi novo ulje lakše i bolje vršilo podmazivanje, nešto duži rad u leru oko 1 minut. Sa ovakvom vožnjom čuvate motor od habanja u suprotnom stradaju trpeće pokretni delovi motora karike, ventili koji će se ubrzano trošiti.

2. Vožnja po našim putevima vas dovodi u bliski kontakt sa rupama većim i manjim, ležećim policajcima, a tu su i veliki ivičnjaci. Ovo su pravi neprijatelji vašeg automobila. Ukoliko često i neprilagođenom brzinom prelazite preko rupa i neravnina, neminovno dolazi do stradanja delova upravljačkog sistema i vešanja (kugle, spone, amortizeri, letva volana…). Ove popravke znaju da budu prilično skupe. Zato se trudite da prilagodite brzinu putu po kojem se vozite, posebno u gradu, i dobro otvorite oči. Jedino tako ćete imati vremena da reagujete i usporite koliko god je to moguće pri prelasku preko rupa i ostalih prepreka.

Rupe na putu

3. Vozači lošim navikama mogu da skrate vek trajanja kvačila i celog tog mehanizma (korpa, kvačilo, zamajac) čak i do 10 000 kilometara! Ukoliko ste navikli da držite nogu na pedali kvačila ili da prečesto kočite motorom, kao i da na semaforu ili na uzbrdici držite automobil u prvoj brzini s nogom na kvačilu dok vozilo stoji na taj način drastično skraćuje vek čitavog sklopa kvačila, ko je uzgred uopšte nije jeftino. Savet je da dok čekate na semaforu izbacite menjač iz brzine, a ako ste na uzbrdici, povucite ručnu kočnicu i kad se upali žuto onda stisnite kvačilo ubacite u prvu i polako sa vagom krećite spuštajući ručnu kočnicu. Čim ste krenuli sklonite nogu sa kvačila.
4. Kočnice se troše ukoliko naglo kočite i često držite nogu na kočnici. Ukoliko pravilno procenite situaciju ispred sebe držite rastojanje uspećete da zaustavite vozilo bez naglog stiskanja kočnica. Na ovaj način em što čuvate kočnice i produžavate odlazak kod majstora, štedite i na potrošnji goriva. Jer svako kočenje motorom dodatno troši gorivo.

5. Ukoliko imate automobil sa automatskim mjenjačem ne smete da dozvolite da vas neko vuče ili gura. Prilikom vuče vozači prebace menjač u N režim, međutim on i dalje radi a nema podmazivanja i tako se haba. Ukoliko vam se desi da ste u kvaru najbolje je da pozovete šlep službu. Druga greška kod vozača sa automatskim menjačem je da na semaforu prebace u D režim što opet dovodi do nepotrebnog grejanja i proklizavanja u konvertoru. Na semaforu koristite N režim.

6. Što se tiče limarije nju možete da sačuvate ukoliko izvršite zaštitu ispod automobila protiv soli. So je ta koja najviše nagriza lim i dovodi do truljenja. Preporuka je takođe posle vožnje po putevima na kojima je bilo soli da operete automobil i odstranite naslage soli. Ukoliko posedujete garažu obavezno je koristite i leti i zimi jer će vaš auto minimum 30% izgledati mlađe i biće očuvaniji od automobila koji nisu garažirani. To je ujedno preporuka i kad kupujete automobil da ako možete birate onaj koji je bio garažiran.

Čišćenje automobila od soli

7. Redovan odlazak na mali i veliki servis, ugradnja originalnih delova, sipanje uvek istog ulja produžiće značajno vanredne odlaska kod majstora a vi ćete novac koji ste uštedeli koristiti za uživanje na nekom putovanju ili onome što volite.

ZAKLJUČAK: Automobil ne služi da brže dođete na posao ili neku destinaciju nego da dođete udobnije. Zato na vreme krenite od kuće i nećete morati da žurite, kočite, prelazite brzo preko rupa i sve drugo što će dovesti do ubrzanog kvarenja vašeg automobila

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password