breaking news New

Sve što niste znali o autogasu i plinskim uredjajima

BRC autogas

Ugradnja autogasa je svakako naša preporuka a videćete i zašto. Ako vozite na plin (TNG, LPG) radni vek motora možete da produžite za nekih 30% jer je vožnja na plin mnogo izdašnija, reč je o pravom ekološkom gorivu, gde svaki motor, bio on na karburator ili ajnšpric može da prevazidje EURO 5 normu u emisiji izduvnih gasova.

Kod vožnje na autogas jedina slaba tačka kod pojedini motora je izdržljivost izduvnih ventila. Japanski motori su osetljivi, tako da se ugradjuje“kapalica“ aditiva za hladjenje i podmazivanje tih preopterećenih ventila. Prozvodjači evropskih i američki motora imaju mnogo manje tih konstrukcijskih problema.

Vožnja na autogas je čuvar kućnog budzeta. U eksploatacionom veku bilo kog vozila, uštedi se na gorivu da može da se kupi više od jednog novog, takvog vozila.

A bezbednost profesionalno ugradjenog uredjaja je višestruko veća nego vožnja na benzinu. Debljina lima rezervoara benzina je 1mm, a plinskog 2-3 mm. To je jedna nepobitna činjenica. Tu se nalaze sigurnosni ventili koji ne dozvoljavaju incidente. Radni i sigurnosni ventili su tu da se ne može plinska boca da prepuni. Višak odmah izadje u atmosferu i boca je optimalno napunjena nekih 80% ili malo više, ali ne prepunjena.

Nekad plinski uredjaji nisu bili toliko sofisticirani kao danas jer je bio veliki problem sa usisnom granom. Ona je vremenom bila pravljena sve masovnije od plastičnih masa i karburatorsko napajanje je pravilo velike neprilike vlasnnicima vozila. Kasnije i neveštom ugradnjom ovih starih, vakumskih plinskih uredjaja taj problem je još više intenziviran zbog nepreciznog mešanja i pravljenja smeše propan – butana i vazduha. Često su bile velike havarije sa usisnom granom, ugradnja autogasa u ovlašćenom srevisu, a ne kod „Gige u šupi“ situacija drastično popravila.

 

Plinski uredjaj je svaki jako izdržljiv i višestruko može da nadživi eksploatacioni vek vozila.
Pale su i one predrasude da pošto je plin suv, nema dobrog podmazivanja motora kao sa drugim fosilnim gorivima. To je notorna zabluda i elementarno neznanje. Primer koji to demantuje. Nekada su taksisti u Jugoslaviji prelazili sa tristaćima 230000 – 300000 km, a danas motori prelazi od 500000-600000 km neki i 1.200.000 km.redovna zamena kvalitetnih i odgovarajućih ulja i filtera i svaki motor će Vas iznenaditi svojim vekom trajanja!

Ugradnja auto gasa

Smeša propana i butana je ono što goni naše motore. Taj odnos je zimi u korist butana, a leti propana. Porpan daje oktansku vrednost gorivu kao i benzinu. Dok je uobičajena oktanska vrednost benzima 95, 98, oktana, autogas ima tu vrednost koja nadaleko prevazilazi vrednost 100. To je u praksi nekih 105, 106 ,107 oktana, tako da svaki motor tiše i mirnije radi na smeši propana i butana. Taj odnos je obično oko 60-40% što zavisi od doba godine. Što je leti više propana automobil bolje vuče i lepše radi, a ako je zimi više butana, koji je neophodan da bi se motor bolje zagrevao na mrazevima, onda je to uobičajena praksa. Tada je butana i do 70-80 %.

Propan-butan smeša je nusproizvod rafinacije nafte i ne bi trebalo kao „otpad“ da košta više od 40 dinara po litri u Srbiji. Ali pošto država ne želi da se odrekne svog dela kolača u vidu raznoraznih nameta i taksi, cena je daleko i bezobrazno viša i jednog momenta pre dve tri godine je bila nekih 90 dinara za litru.

Sve zemlje u okruženju stimulišu vožnju na autogas, samo naša nameće nove obaveze i namete koje odvraćaju potencijalne potrošače.

Najjprestižniji automobili u Italiji se voze na autogas. Bilo je priloga na TV kako vlasnik fabrike BRC u svom novom mercedesu ima ugradjen plinski uredjaj svoje fabrike. Mercedes je bio nov i vrednosti oko 100.000 evra.
Plin je u praksi teško zapaljiv, tao da smeša sa vazduhom od 12, 13 do 19 % je zapaljiva. Sve ispod i iznad toga je bezbedno i nezapaljivo.

Zaključak – Prednosti ugradnje autogasa

• Duži radni vek motora od 30% -50%
• Veća autonomija vozila za 30 -50%
• Ekonomska strana – cena gasa je trenutno značajno niža od cene benzina, u nekim zemljama i više nego duplo
• Kod autogasa nece doći do pojave detonacije koja je vrlo štetna za motor, jer ima oko 104-107 oktana
• Sa ekološke strane – vozila na auto gas zadovoljavaju najstrožije standarde EURO 5 po pitanju izduvnih gasova
• Razlika u ceni goriva u toku eksploatacionog veka štedi još jedan auto
• U Evropskim državama vlade dotiraju ugradnju auto gas uređaja jer investiraju u ekologiju i ekonomiju
• Vožnjom na autogas produžava se radni vek: motornom ulju, motoru, izduvnom sistemu, jer nema sumporastih jedinjenja i sumporne kiseline prilikom sagorevanja kao kod drugi fosilnih goriva.Znači nema korozivnih materija.
• U Italiji i Bugarskoj skoro 70% automobila ima ugrađen autogas.

Odrzavanje autogas sistema

Autogasni uređaji nisu zahtevni za održavanje. Svi ovlašćeni servisi preporučuju pregled na svakih 10.000 km.  Potrebno je izvršiti kontrolu instalacije jednom godišnje ako ne prelazite naznačenu kilometražu. Na svakih 50.ooo – 60.000 km potrebno je uraditi servis isparivača. S obzirom da autogas nije baš čist potrebno je na svakih 10.000 km očistiti ili zameniti filter za gas koji se nalazi u elektroventilu. Videćete u njemu bude prljavštine kao isitnjen grafit. Izbegavajte ugradnju autogasa u privatnim garažama, idite u ovlašćene servise dobićete garanciju na ugradnju i do 3 godine. Obično instalacija nadživi vek motora.

Tekst napisao: Dejan Ćurčić

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password