breaking news New

Zbog čega su važne ABS kočnice i kako one funkcionišu?

ABS system

Automobilska industrija je 1993. godine ponudila je inovaciju na polju saobraćajne bezbednosti, odnosno unapređenog kočionog sistema antiblokirnim kočnicama na sva četiri točka.

Gotovo 3 decenije kasnije sistem za blokiranje kočenja više nije luksuz, već potreba i obaveza. Primera radi, savezni zakon SAD-a propisuje da svako vozilo proizvedeno nakon 2000. godine mora imati ovaj sistem.

Šta je sistem za blokiranje kočenja, popularno nazvan ABS, i kako on funkcioniše?

Šta je ABS sistem

Bilo da ste kupili automobil od proizvođača, ili od agencije koja radi otkup kombi vozila i bilo kog drugog četvorotočkaša, prva stvar koju treba proveriti je funkcionalnost i kvalitet kočionog sistema. 

Kočnice su vaša sigurnost i mogu sačuvati vaš život, život vaših saputnika i ostalih učesnika u saobraćaju.

ABS je skraćenica od Anti-Lock Braking System i predstavlja elektro-hidraulični sistem koji sprečava blokiranje točkova pri naglom i oštrom kočenju, pogotovo na kolovozu klizavom od kiše, snega ili leda. 

ABS kontroliše kočionu silu, slabeći je čim počne da se javlja rizik od blokiranja točka. Ukoliko točkovi blokiraju to će produžiti zaustavni put vozila, a blokiranim točkovima nije moguće upravljati. 

Čak iako blokira samo jedan točak, automobil će početi da zanosi i eventualno ćete potpuno izgubiti kontrolu nad vozilom, pogotovo ako blokiranim točkom pređete preko terena koji je drugačiji od asfalta.

Način funkcionisanja ABS kočnica

ABS čini hidraulični modulator sa upravljačkom elektronikom, ventilima i senzorima na točkovima. 

Ti senzori konstantno prikupljaju informacije o intezitetu kočenja, a kada osete da kočiona klešta suviše jako pritiskaju kočioni disk tako da može doći do blokade točka, procesor iz centralne elektronske jedinice šalje signale hidrauličnom sistemu, koji potom otvara elektromagnetne ventile. 

Preko ventila se smanjuje pritisak ulja u hidrauličnom sistemu, a samim tim i sila na kočnim oblogama. Čitav proces se odvija veoma brzo, i do 15 puta u sekundi tokom kojih kočnica steže i pušta disk. Na taj način se realizuje maksimalno kočenje uz nesmetano okretanje točka

Dakle, ovaj sistem omogućava da točak konstantno bude na granici da se blokira ali je ne prelazi. 

Kako to izgleda u praksi?

Kada zbog prepreke na putu naglo zakočite, bez ovog sistema vaše vozilo će jednostavno proklizati pravo, usled blokade točkova i za sobom ostaviti pravolinijski trag na kolovozu. 

Kada vaše vozilo ima ABS čak i da niste u stanju da izbegnete udarac, možete da smotate volan i izbegnete prepreku dok istovremeno kočite punom snagom.

Karakteristike ABS-a koje zbunjuju početnike

ABS je kod pojedinih automobila prilično bučan, i to ne treba da vas čudi niti plaši dokle god se sistem ponaša onako kako je i predviđen. 

Takođe, pri aktivaciji sistema papuča kočnice počinje da vibrira što mnoge vozače dodatno zbuni. To se dešava prilikom promene pritiska ulja u kočionom sistemu, o kojoj smo govorili u delu teksta iznad. 

Kako biste se upoznali sa ABS-om možete otići na neko mesto gde nema saobraćaja, i testirati ponašanje svog vozila pri naglom kočenju na različitim podlogama. 

Ponašanje ABS-a na snegu

Ironično bismo mogli reći da je ovo “klizava” tema jer kočenje na snežnoj podlozi zavisi od mnogo faktora, na koje ABS ne može uticati. 

Temperatura i dubina snega, kvalitet pneumatika na vozilu, brzina kretanja vozila, podešenost ABS-a, led ispod snega, dubina šare zimske gume… faktora je zaista mnogo, zbog toga ne postoji jasna definicija ponašanja ABS-a po snegu.

Tehnički, bez ABS-a vaše vozilo po snegu će proklizati što će samo po sebi stvoriti gomilu od snega ispred točkova, koja je potrebna da se auto zaustavi čak iako klizi. Sa ABS-om to se neće dogoditi, već ćete proklizavati neprestano i time zapravo produžiti zaustavni put na snežnoj površini.

U takvoj situaciji potrebno je da vozač laganim pritiscima na papuču kočnice zaustavi svoje vozilo, kako bi sprečio aktiviranje ABS-a.

Pod teškim uslovima kada je čitav put prekriven ledom, lako može doći do toga da se svi točkovi zaključaju istovremeno, a ako dođe do toga ABS je poražen i ponaša se kao da je automobil stao.

Pojedini vozači žele da isključe ABS u zimskom periodu, frustrirani ponašanjem sistema po snegu za koji tvrde da im samo odmaže, međutim to se ne savetuje osim ako zaista znate šta radite. 

Anti-Lock Braking System predstavlja revoluciju u standardima bezbednosti automobilske industrije, a inženjeri neprestano rade na njegovom nadograđivanju. U poslednje vreme primetne su intergracije ovog sistema u druge, poput upravljanja na sva četiri točka. 

Buduća poboljšanja bi mogla uključivati upotrebu pametnih materijala za razvoj senzora, a sa razvojem drugih industrija razvijaće se uporedo i ovaj sistem. 

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password