breaking news New

Saveti kako da se bezbedno ponšate kada vozite decu

U sezoni godišnjih odmora mnoge porodice se odlučuju da na letovanje krenu sopstvenim automobilom. Na taj način im je mnogo lakše, jer u svakom trenutku, zarad potrebe dece, mogu napraviti pauzu, mogu voziti sporije nego inače i imaju mnogo veću slobodu, pogotovu ukoliko su deca baš mala i treba im posebna nega. Ipak, pre nego što krenete na putovanje na dalek put, treba da znate koji su to bezbednosni preduslovi kojih se morate pridržavati zarad bezbednosti vaše dece.

Pre polaska – servis automobila

Pre nego što krenete na bilo kakav duži put, morate se osigurati da je sa vašim automobilom sve u savršenom redu. Naime, proverićete sve auto delove. Ukoliko neki auto deo nije u najboljem stanju, onda bi dobro bilo da ga na vreme zamenite. Takođe, dobro bi bilo poneti neke rezervne auto delove, za koje smatrate da bi mogli da vam budu od koristi. Ukoliko imate već iskustva i sami možete proveriti stanje vašeg automobile, odnosno svih auto delova, ali bi najbolje bilo da taj posao prepustite majstoru.

Sedište za decu mlađu od tri godine

Stručnjaci su analizama i procenama utvrdili da je za decu do tri godine najbezbednije da se voze u sedištu, koje je uvek suprotno okrenuto. Nema potrebe da vi razvijate nove filozofije i da se opredelite da bebe držite u naručju, jer na taj način povećavate rizik. Ne smete dozvoliti da se zbog vaše greške vašoj deci dogodi nešto što ne želite. Kupite ispravno bebi sedište, namestite ga pravilno i ne morate u toku celog puta da brinete o bezbednosti.

Vezivanje pojasa na zadnjem sedištu

Deca starija od tri godine bi trebalo da se vezuju na zadnjem sedištu. I na taj način pojačavate bezbednost. Deci ne odgovara uvek da budu vezana i to nekada može da im smeta. Ali, zato pred putovanje treba da obavite jedan razgovor sa svojim klincima i objasnite im pravila ponašanja u automobilu za vreme vožnje.

Deca ne smeju da ustaju u toku vožnje

Pojedina deca, uglavnom većina su u određenom vremenskom period vrlo hiperaktivna i vožnja od tri sata im može biti naporna. Tražiće da ustanu, da se prošetaju malo, da se rastegnu. Zato je važno da pravite često pauze i da im dozvolite da se šetaju tek kada izađu iz automobila. Ni u kom slučaju im ne smete odvezati pojas i dopustiti im da ustaju, da prelaze kod vas napred i slično. Uvek ispred njihovih želja treba da bude njihova bezbednost.

Obezbedite vašoj deci zanimaciju

Upravo iz razloga što deci može biti dosadno morate unapred o tome razmišljati i obezbediti im dodatnu zanimaciju. Ukoliko su malo veća deca ponesite im knjige, mlađoj deci obezbedite igračke. Dobro bi bilo da im kupite nove igračke, kako bi im one u tom trenutku bile zanimljivije. Takođe, ponesite dovoljno hrane i vode, za slučaj da zatreba.

Ukoliko se dogodi kvar – prvo zbrinite decu

Ukoliko se dogodi neki kvar na automobilu, prvo treba da osigurate da su vaša deca na bezbednom, a tek onda da razmišljate o kvaru. Treba da ih izvedete iz automobile, samo u slučaju da neko može da ih sačuva. Ukoliko ne, onda bi bilo bolje da ostanu u autu, ukoliko kvar nije strašan. Kada menjate određene auto delove, onda bi ipak bilo bezbednije da decu izvede napolje.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password