breaking news New

Kada previše sedimo, jedan deo tela posebno strada

 

Na sve strane danas možemo čuti koliko je sedelački nacin života prevladao i koliko nam je neophodna fizička aktivnost, možda i više nego ikada do sad. Sedimo u prevozu, u kolima, zaglavljenji u saobraćaju.

Stignemo u kancelariju, gde, gle čuda, opet sedimo. U stolicama sa točkićima, pa ni do kolege za susednim stolom ne ustajemo. Opet nazad kući, istim onim prevozom ili automobilom, putujemo dugo, i usled sve te fizičke neaktivnosti, dođemo kući mrtvi umorni i legnemo da se odmorimo. Ne izgleda vam tako? Obratite pažnju na svakodnevne aktivnosti malo bolje.

Zašto da pravimo duže pauze kada putujemo na dalje destinacije

Uvek, kada je sezona godišnjih odmora ili praznika, za koje se po običaju putuje, dobijamo savete o tome kako je potrebno da pravimo češće pauze prilikom putovanja, naročito kada je leto. Vrućine, koje dosta utiču na vožnju uprkos tome što se danas uglavnom vozimo kolima sa klimom, razlog su da se pravi pauza prilikom putovanja. Nasuprot tome, mnogi se upravo zbog vrućina odluče da putuju noću, što je još jedan izazov pošto je i noću naporno putovati, kada smo neispavani i kada dodatno naprežemo oči u noćnim uslovima. Zaključak se sam nameće – kada ne pravimo adekvatne pauze, ugrožena nam je bezbednost, ali i zdravlje.

Bolovi u donjem delu leđa kada konačno stignemo na željenu destinaciju

Na kičmeni stub je jedan deo tela koji svakako najviše trpi. Prilikom stajanja ili sedenja, kičma trpi određeni pritisak, kao i nepravilan položaj, u kome se nalazi većim delom vremena tokom dana. Svima se desilo da nakon putovanja, kada treba da se izađe iz automobila, prvo se uhvate za leđa. To je znak da je dugo sedenje uradilo svoje – ukočilo nas je, a bol u donjem delu leđa je zagarantovam, neki put čak i više dana. Zato je od neizmernog značaja razgibavanje u češćim pauzama. Ne, pauza nije da stanete na pumpu i da sednete da popijete kafu, nego da protegnete noge i ako imate mogućnost prošetate se. 

Ne dajte da vas leđa bole u kancelariji

Iskoristite svaku moguću situaciju da – ustanete. Iako se smatra da se radi samo kada se „zakucamo“ ispred kompjutera, možem oiskoristiti i onaj smešni video u kome se kaže da ako želite da neko (vaš nadređeni) vidi da radite, samo žurno hodajte firmom ili kancelarijama. Svakako je ta žurba bolja od sedenja. Šalu na stranu. Ukoliko osam sati radite za kompjuterom, morate da pravite češće i kraće pauze – i zbog bola u leđima, i zbog čuvanja vida. Sa današnjim savetima na sve strane to zaista nije teško – postoje vežbe koje možemo čak i raditi i dok sedimo, a da su blagotvorne za naše telo i kičmu. Odlazak u laganu šetnju umeto pauze za ručak, možda. Neke modernije firme imaj učak i prostorije za svoje zaposlene u kojima se mogu relaksirati, pa čak i uraditi neku vežbu koja je prikladna i dobra za leđa. To nije nikakav tabu danas – poslovna okruženja je dobro iskoristiti tako da se ponude benefiti zaposlenima u pogledu brige o sebi. Mnoge firme pokazuju da brinu o svojim zaposlenima tako što im obezbede članarine u teretanama i vežbaonicama, što je svakako preporučljivo zapravo iskoristiti.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password