breaking news New

Saveti za zimsko putovanje automobilom

Beli džip put sneg zima jelke

Sneg, planina i godišnji odmor znače samo jedno – vaše zimovanje može da počne. Ukoliko je vaš izbor destinacije neka od planina naše zemlje, verovatno planirate da do nje stignete sopstvenim automobilom.

Međutim, ono što svaki iskusni vozač zna je da je vožnja automobila u zimskim uslovima, i još van grada, znatno opasnija i teža, te zahteva posebnu opreznost i pripremu.

U nastavku teksta saznajte šta je sve potrebno da uradite pre putovanja, šta vam je sve od opreme potrebno, kao i savete za bebzednu vožnju po snegu i ledu.

#1 Zimska oprema za automobil – neophodna i preporučena oprema

Pre polaska na putovanje, potrebno je da se uverite da posedujete svu zimsku opremu koja je zakonom propisana, kao i onu koja će vam znatno olakšati vožnju i pomoći vam ukoliko dođe do neočekivanih i nepredviđenih situacija.

Prvo što vam je potrebno su zimske gume. Bez obzira da li vozite automobil u gradu ili van njega, zakonom je propisano da vozilo mora imati zimske gume u periodu od 1. novembra do 1. aprila. Osim što su zakonom propisane, zimske gume će vam znatno olakšati vožnju i povećati bezbednost tokom putovanja

Na automobil možete staviti prošlogodišnje gume ili se odlučiti za kupovinu novih guma. Prilikom kupovine guma, naići ćete na veliki izbor zimskih guma svih brendova, a ono prema čemu ćete izabrati odgovarajuće su njihove karakteristike ali i model automobila koji posedujete.

Zatim za bezbednu vožnju van grada obavezni su i zimski lanci ili čarape za sneg. Njihove dimenzije moraju da odgovaraju dimenzijama pneumatika, a potrebno ih je postaviti na najmanje 2 točka. 

Ukoliko to do sada niste radili, pre polaska na put istražite kako se postavljaju lanci i na taj način budite sigurni da ćete znati sami da ih stavite. Sa zimskim lancima po snegu možete ići brzinom između 70 i 80 km/h, dok je maksimalna brzina po suvom asfaltu 60 km/h.

Ašov ili lopata će vam takođe biti od koristi ukoliko se zaglavite u snegu, te ukoliko imate dovoljno prostora u gepeku automobila, ponesite i njih za svaki slučaj. Potreban vam je i strugač za led, kako biste na najbrži i najlakši način očistili zamrznuta stakla.

Pored opreme koju smo naveli, podrazumeva se da posedujete i obaveznu auto opremu propisanu zakonom bez obzira na godišnje doba koje je u pitanju.

#2 Proverite ispravnost automobila pre puta

Pre nego što odete na put automobilom, najbolje bi bilo da odlaskom kod majstora potvrdite da je auto potpuno ispravan i bezbedan za put u zimskim uslovima. Najvažnije je proveriti funkcionalnost i ispravnost akumulatora i motora, kao i stanje kočionog sistema.

Potrebna je i provera sistema za grajanje, kako vam prilikom vožnje ne bi maglila stakla, što može uticati na vidljivost vozača, njegovu koncentraciju i otežati vožnju i dovesti putnike u opasnost.

Važno je da sva svetla na automobilu budu ispravna i funkcionalna – osim što su važna zbog preglednosti na putu van grada, takođe njima dajemo signal drugim vozačima i na taj način povećavamo bezbednost u vožnji.

Treba proveriti i stanje svih tečnosti u automobilu – antifriz, kočiono i motorno ulje. Svakako bi uz sebe trebalo da imate dodatnu količinu ovih tečnosti, kako biste po porebi mogli da je dolijete.

Mali servis se radi na 5000-15000 pređenih kilometara i zavisi od modela automobila koji posedujete, te ukoliko se bližite ovoj kilometraži, najsigurnija opcija je da uoči puta za svaki slučaj uradite mali servis.

#3 Pažljiva vožnja je od velikog značaja u zimskim uslovima

Vožnja u zimskim uslovima van grada, pogotovo po planinskim, neprohodnim putevima je znatno izazovnija od gradske vožnje, a samim tim i opasnija.

Zima drveće sneg poledicaIz tog razloga svaki vozač treba da pristupi vožnji sa povećanim nivoom opreza i koncentracije. Bez obzira koliko bili sigurni u svoju vožnju, zimski uslovi vas mogu iznenaditi i dovesti do nepredviđenih situacija.

Ono što je važno je da se u toku vožnje po snegu sve obavlja pažljivo i usporeno zbog klizavog kolovoza. Tu se misli kako na startovanje vozila, tako i na koćenje, zaustavljanje, usporavanje i skretanje.

Pri skretanju u raskrsnici potrebno je prethodno smanjiti brzinu i izbegavati korišćenje kočnica, a ukoliko se krećete znatno sporije od optimalnog, upalite sva četri migavca kako biste upozorili ostale učesnike o saobraćaju o tome. U slučaju da izgubite kontrolu nad vozilom i ono krene da se kliza po putu, okrenite volan u istu stranu u koju vozilo zanosi i izbegavajte kočenje.

Nadamo se da su vam naši saveti bili korisni, te da ćete uoči zimovanja nabaviti svu potrebnu opremu, obaviti pregled vozila i biti oprezni pri vožnji, kako biste na najbezbedniji način i bez muke stigli na vašu destinaciju.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password