breaking news New

Očni pregled – najvažniji za vozače

Svi koji su polagali vozački ispit, znaju da je lekarski pregled jedan od glavni stavki. Naime, da bi se uopšte polagao praktični deo vozačkog ispita, potrebno je da se prethodno uradi niz pregleda kojima će se utvrditi da je kandidat sposoban za vožnju motornog vozila.

I to je ono što važi za sve kategorije, a za one više je potrebno i češće kontrolisanje vida, odnosno češći lekarski pregledi uopšte. Profesionalni vozači su naročito u toj kategoriji.

Čuvajte čulo vida čime god da se bavite

Za mnoge profesije važnan je vid. Vožnja je nekima profesija, a velikoj većini deo svakodnevice. Da bi svaki vozač bio bezbedan u saobraćaju, neophodno je da bude pažljiv i prati situaciju i ispred i iza sebe. Dakle, da dobro vidi i da ima brze reflekse. Zna se da je čulo vida sklono da se s godinama kvari, a mnogi i već imaju određene bolesti očiju i pre nego što polažu vozački ispit. Uglavnom ih to ne sprečava  u toj aktivnosti (uz, naravno, nošenje naočara za korekciju vida). Ipak, kako se vid s godinama pogoršava velikom broju ljudi (današnjim generacijama naročito zbog sve veće usmerenosti na veštačka svetla i ekrane), potrebno je posvetiti mu i više pažnje, i to time što će se ići na redovne preglede i provere.

Šta još može da ometa vid starijim vozačima

Osim što vid slabi i gubi se jasnost i oštrina, naročito prilikom vožnje u noćnim uslovima, postoje još neke stvari koje utiču na vidno polje, što posebno pogađa starije vozače. Naime, koža oko očiju i kapci među prvima na licu bivaju opušteni, što ne mora predstavljati problem, osim u estetskom smislu. Međutim, dešava se da su kod nekog kapci toliko opušteni da predstavljaju smetnju vidnom polju. To nije nerešiv problemon postaje prošlost kada se uradi operacija kapaka.

Uradite lasersko podizanje kapaka, cena nije presudna

Da bi se oslobodilo vidno polje od viška opuštene kože, oftalmolozi preporučuju da se uradi lasersko podizanje kapaka cena za tu intervenciju nije toliko nepristupačna kao nekada kada se ova metoda pojavila. Ukoliko vozač zbog toga ima problem da, recimo, produži vozačku dozvolu, pomenuta vrsta operacije omogućiće to u najkraćem mogućem roku. Lasersko podizanje kapaka spada u zahvate koji traju vrlo kratko, i to dva sata najviše, a za to vreme se mogu uraditi i donji i gornji kapci. Kako laser ostavlja minimalne rezove na koži, oporavak ne traje dugo uopšte, tako da je do vas, ako imate sličan problem, da se o tome raspitate kod svog oftalmologa i načinite prvo korak do boljeg vida. 

Redovna provera oštrine vida

Nezaobilazni deo kompletnog oftalmološkog pregleda jeste gledanje table na distanci, na kojoj su slova ili brojevi. Taj pregled je neprocenjivo važan jer pouzdano daje sliku o tome koliko pacijent vidi na daljinu i blizinu. Ipak, bez brige ako taj test ne pokaže sjajno stanje – on se i radi da bi se, ukoliko je potrebno, uvelo nošenje naočara ili kontaktnih sočiva kako bi se vid korigovao i kako bi se omogućilo što bolje svakodnevno funkcionisanje u svim aktivnostima. Pa, naravno, i u automobilu.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password