breaking news New

Kako se postaje profesionalni vozač motornih vozila?

Kako biste postali profesionalni vozač motornih vozila put je samo jedan – obrazovanje. Smer vozač motornih vozila pripada obrazovnim profilima trećeg stepena i kao svi trogodišnji smerovi, često je potcenjen. Međutim, trogodišnja teorijska i praktična obuka, bilo da se stiču redovnim ili vanrednim školovanjem, polaznicima će pružiti značajna znanja i iskustvo za obavljanje ovog odgovornog posla.

Profesionalnim vozačima motornih vozila je vožnja vozila određene kategorije primarno zanimanje. Prilikom zapošljavanja prednost uvek imaju školovani vozači, a za to postoje brojni razlozi. Trogodišnje školovanje će, uz opšte obrazovanje, učenika naučiti o svim saobraćajnim propisima i pravilima ponašanja u saobraćaju. Danas, kada je broj saobraćajnih nesreća zbog nesavesnog vladanja vozača u naglom porastu, poznavanje i poštovanje saobraćajnih pravila važnije je nego ikada.

Koja su zaduženja vozača motornih vozila?

Vozač motornih vozila, najjednostavnije rečeno, vrši prevoz putnika i robe, upravljajući različitim kategorijama motornih vozila. Kroz školovanje profesionalni vozači stiču saznanja o pravilima o regulisanju saobraćaja i bezbednosti na putu, transportnom pravu, saobraćajnoj psihologiji. Redovno prate stanje na putevima, ulicama i parkiralištima, kako bi adekvatno mogli da isplaniraju putnu rutu.

Pored same vožnje, profesionalni vozači su zaduženi i za održavanje vozila – otklanjaju kvarove, vode evidencije i saobraćajnu dokumentaciju, nadgledaju utovar i istovar, brinu o bezbednosti putnika odnosno tereta koji prevoze.

Kojim kategorijama vozila upravlja profesionalni vozač motornih vozila?

Trogodišnje školovanje će polaznicima ovog smera, kroz treninge i obuku, pružiti dozvolu za upravljanje vozilima sledećih kategorija:

 • C – motorna vozila (kamioni) čija je najveća dozvoljena masa veća od 3500kg
 • C1 – motorna vozila (kamioni) čija je najveća dozvoljena masa veća od 3500kg, a manja od 7500kg
 • D – motorna vozila (autobusi) koja pored sedišta za vozača imaju više od 8 sedišta
 • D1 – motorna vozila (autobusi) koja pored sedišta za vozača imaju više od 8 sedišta, a maksimalno 16 sedišta i čija maksimalna dužina ne prelazi 8 metara.
 • CE, C1E, DE, D1E

Pored obuke koju svaki kandidat mora da prođe, za zvanje profesionalnog vozača neophodan je i lekarski pregled. Lekarskim pregledom će biti utvrđeno zdravstveno stanje vozača. Ukoliko postoje zdravstveni problemi koji bi negativno mogli da utiču na sposobnost vožnje isti će biti blagovremeno korigovani, kako bi se postigla maksimalna bezbednost vozača i svih ostalih učesnika u saobraćaju. Lekarski pregled uključuje pregled oftalmologa, neuropsihijatra, pregled i testiranje od strane psihologa i pregled specijaliste medicine rada.

Početna kvalifikacija i CPC

Vozačka dozvola za upravljanje vozilima navedenih kategorija predstavlja stečenu početnu kvalifikaciju, odnosno periodičnu obuku vozača motornih vozila.

Profesionalni vozač prilikom upravljanja motonim vozilom mora posedovati kvalifikacionu karticu vozača, koju će na zahtev pružiti na uvid nadležnim organima. Kako bi vozač dobio kvalifikacionu karticu mora posedovati Sertifikat o stručnoj spremnosti, odnosno CPC, koji je zapravo dokument koji potvrđuje početnu kvalifikaciju.

Ova dva dokumenta su nužna za obavljanje posla profesionalnog vozača motornih vozila.

Obrazovanje za smer vozač motornih vozila

Školski program za smer vozač motornih vozila usklađen je sa preporukama datim od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U nastavnom planu i programu zastupljeni su opšti predmeti, kao i stručni, a utvrđen je fond časova teorijske nastave i praktične obuke.

Učenici ovog smera će izučavati opšte predmete kao što su srpski jezik i književnost, strani jezik, matematika, fizika i hemija, geografija i istorija. U opšteobrazovne predmete koji se obrađuju tokom školovanja vozača spadaju i fizičko i zdravstveno vaspitanje, muzička umetnost, likovna kultura, računarstvo i informatika, ustav i prava građana.

Tokom pohađanja ovog obrazovnog profila učenici će imati priliku i da se opredele za izborni predmet po želji. U ponudi su predmeti verska nastava ili građansko vaspitanje. Učenici će svake godine imati mogućnost da se opredele za jedan od ponuđena dva izborna predmeta.

Stručni predmeti za smer vozač motornih vozila

Nastavni plan i program za smer vozač motornih vozila nešto veći akcenat stavljaju na stručne predmete, koji za cilj imaju intenzivnu edukaciju učenika i pripremu za stupanje na radno mesto. Stručni predmeti su sledeći:

 • Motorna vozila
 • Tehnologija materijala
 • Tehničko crtanje
 • Osnove mašinstva
 • Električni i elektronski uređaji na vozilu
 • Osnovi saobraćajne psihologije
 • Ekologija i zaštita životne sredine
 • Tehnička mehanika
 • Bezbednost saobraćaja
 • Teret sa integralnim transportom

Pored nabrojanih stručnih predmeta, polaznici smera vozač motornih vozila će pohađati i stručne predmete regulisanje saobraćaja, poslovanje saobraćajnih preduzeća, saobraćajna infrastruktura, prevoz robe i putnika, transportno pravo i špedicija.

Mogućnosti zaposlenja za profesionalne vozače

Prilikom zapošljavanja vozači koji su završili Srednju stručnu školu i stekli diplomu, imaju prednost u odnosu na lica koja su završila neki drugi obrazovni profil i stekla vozačku dozvolu za pomenute kategorije motornih vozila. Školovani vozači imaju status profesionalaca.

Mogućnosti zaposlenja za profesionalne vozače motornih vozila su mnogobrojne. Naime, profesionalni vozači nemaju posao jedino ako nisu zainteresovani da rade. Potražnja je velika, a struka nije deficitarna samo u našoj zemlji, već i u svim evropskim zemljama. U Srbiji plata profesionalnog vozača varira od 800 do 1200 evra, za međunarodni transport, dok je za isti posao u zemljama Evrope početna plata 2000 evra.

Procenjuje se da u Srbiji trenutno postoji potražnja za 3000 profesionalnih vozača, jer brojni vozači odlaze u Evropu da rade, dok se deo i penzioniše. Minimalni broj koji je deficitaran svake godine je od 1000 do 1500 vozača, kako bi transport mogao nesmetano da funkcioniše. Neretki su slučajevi gde budući poslodavci finansiraju školovanje i prekvalifikaciju u zamenu za trogodišnji ugovor, stoga je jedno sigurno – polaznici ovog perspektivnog smera će uvek imati obezbeđen posao.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password