breaking news New

Honda Legend najnaprednije autonomno vozilo

Honda je lansirao Hibrid EX najnapredniji automobil na svetu koji se samostalno vozi. Honda Legend sa nivoom autonomne vožnje nivoa 3, objavljujući početnu seriju od 100 modela u Japanu. Legenda je sposobna za prilagodljivu vožnju u trakama, kao i za prolazak i menjanje trake pod određenim okolnostima.

Automobil takođe ima funkciju hitnog zaustavljanja u slučaju da vozač ne reaguje na upozorenja o primopredaji, a Honda poseduje opsežna sigurnosna ispitivanja.

Honda Legend Hibrid instrument tabla
Honda

Autonomija vozila klasifikovana je na skali 0-5, a 5 označava suštinski potpunu autonomiju. Honda Legend je nivo 3. Iako je nekoliko proizvođača automobila već proizvelo vozila sposobna za autonomiju nivoa 3, samo nekoliko zemalja ima zakonske okvire koji dozvoljavaju njihovu prodaju i upotrebu.

Pročitaj još: Honda Jazz

To takođe znači da je Honda Legenda ispred Tesle u pogledu autonomije.

Približno 10 miliona obrazaca mogućih situacija iz stvarnog sveta simulirano je tokom razvoja sistema, a demonstracioni testovi u stvarnom svetu sprovedeni su na autoputevima na ukupno približno 1,3 miliona kilometara (800.000 milja) “, navodi se u saopštenju.

Stručnjaci su rekli da će ograničeno predstavljanje pomoći da se utvrdi da li postoji dovoljna potražnja za autonomnijim vozilima. Hondino izdanje Legenda dolazi nakon što je proizvođač automobila dobio odobrenje za prodaju u Japanu prošlog novembra. Vlada je već izmenila zakon kako bi dozvolila takva vozila, verujući da će samovozeći automobili biti ključni u zemlji sa populacijom koja brzo stari i kojima su potrebna bezbedna rešenja za prevoz.

Proizvođači automobila i tehnološke firme vode se u žestokoj borbi za vodeću ulogu u tehnologiji autonomne vožnje, a među izazivačima je i proizvođač električnih automobila Tesla. Za sada analitičari kažu da su proizvođači automobila još uvek daleko od pravog sistema nivoa 4, u kojem se smatra da automobil više nema vozača, već samo putnike.

Vozila nivoa 5 teoretski ne bi imala upravljač ili druge komande za vozača i bila bi sposobna da upravljaju svim vrstama terena i vremenskim uslovima bez pomoći vozača.

Hondino ograničeno izdanje Legende biće dostupno samo za prodaju u zakup. Cena delimično samovozeće limuzine je 11 miliona jena ili 102.000 USD.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password