breaking news New

Otkup automobila

Otkup automobila

Rešili ste da zamenite svoj stari automobil, ali odugovlačite sa prodajom jer vam oglašavanje vozila na prodaju, zakazivanje sa potencijalnim kupcima ili odlazak na auto pijacu oduzimaju previše vremena i energije. Ukoliko spadate u grupu ljudi kojima ovaj proces nije zabavan, na vašu sreću, postoje firme koje se bave otkupom starih, polovnih ili havarisanih automobila.

Postupak otkupa automobila

Pre nego što se upustite u postupak prodaje automobila, informišite se o firmama koje se time bave. Proverite da li otkupljuju marku automobila koji vi posedujete, da li vas ograničavaju godištem ili stanjem automobila. Proverite da li je procena automobila besplatna i da li plaćate neke penale u slučaju da odbijete ponudu jer niste zadovoljni ponuđenom cenom.

Firme koje se bave otkupom automobila obavljaju sami celu proceduru, od procene vrednosti vozila, preko sređivanja dokumentacije do isplate. Uglavnom je procena automobila besplatna, a zaposleni u roku od 24h izlaze na teren, odnosno dolaze na vašu kućnu adresu radi prikupljanja podataka o vozilu. Nakon analize podataka koje imaju o vašem vozilu i zatečenom stanju, povratne informacije će vam obezbediti u najkraćem mogućem roku. 

U slučaju postizanja dogovora, agencija za otkup automobila sređuje potrebnu dokumentaciju i prenos vlasništva, vozilo predajete agenciji ili ako je havarisano dogovarate otpremanje vozila, i na licu mesta vas agencija isplaćuje. Procedura je prilično jednostavna, a vama kao prodavcu štedi dosta vremena. Da, imaćete i vi nekih obaveza prema agenciji, ali vas to neće koštati mnogo vremena.

Agenicije koje se bave otkupom, tražiće vam informacije koje su njima od važnosti radi procene vrednosti vašeg vozila. Podaci koje trebate imati o vozilu su:

  • Koja je marka automobila u pitanju
  • Koji je model te marke automobila
  • Koje je godište automobil
  • Koja je kilometraža koju je vozilo prešlo
  • Koja je zapremina motora i koja je njegova snaga, izražena u kilovatima

 

Koje polovne automobile otkupljuju agencije

Možda mislite da je vaš automobil u veoma lošem stanju, ili pak možda imate toliko star i havarisan auto pa smatrate da je jedino rešenje otpad, nemojte žuriti i ne treba vam biti neprijatno da pozovete firmu za otkup automobila, jer oni otkupljuju sve vrste vozila.

Nemojte da pomislite da zbog informacija koje vam traže (godište, kilometraža, opšte stanje vozila) neće otkupiti vaše vozilo, jednostavno neophodni su im ti podaci da bi vam ponudili cenu za koju procene da vaše vozilo vredi.

Firme koje se bave otkupom polovnih vozila imaju uglavnom jedan uslov – da vozilo bude POLOVNO. Što znači, da dolaze u obzir i automobili stari i nekoliko meseci, ali i oni koji nisu u voznom stanju. Brend automobila vas neće ograničiti u prodaji ovakvim firmama, pošto one otkupljuju apsolutno svaku marku i svaki model vozila. Bilo da posedujete kombi, karavan, kamion, hečbek ili neki luksuzniji sportski dvosed, bez ograničenja, možete koristiti usluge firmi za otkup polovnih automobila.

Ne postoji vozilo koje neka firma za otkup automobila neće otkupiti, ali morate biti realni stanja automobile koji prodajete i u skadu sa tim očekivati i otkupnu cenu.

 

Faktori koji utiču na otkupnu cenu

Proceniteilji koji određuju cenu polovnog automobila gledaju sve podake iz dokumentacije o vozilu koje imaju, procenjuju stanje vozila ali i estetsku očuvanost.

Kilometraža vozila – stariji automobili imaju veću kilometražu, motor je oštećeniji pa je i očekivano da imaju nižu cenu. Ali ovo naravno nije pravilo, postoje vlasnici vozila koji nisu mnogo putovali, pa je motor očuvaniji, što znači manje kvarova i manje kilometraže.Sam podatak o kilometraži ne daje mnogo informacija o stanju vozila, zato se u obzir uzimaju i ostali parametri prilikom procene.

Očuvanost motora – prilikom kupovine vozila, snaga motora je na vrhu liste prioriteta. Ova vrednost izražena je u konjskim snagama i ona nam zapravo pokazuje koju brzinu može razviti motor.  Automobili koji imaju repariran motor pre prodaje imaju veću cenu, jer su pouzdaniji i sa njima se ne očekuju veći kvarovi.

Estetika – pored udobnosti i komfora koji očekujete, veoma je bitan i unutrašnji dizajn i njegova očuvanost. U kakvom su stanju sedišta, da li su sve kasete i pregrade u funkciji, da li rade sve ručice, muzički plejer i da li vozilo poseduje dodatnu opremu dodatno utiče na cenu priliom prodaje. Takođe, važan uticaj na cenu ima I izgled karoserije, odnosno spoljni izgled automobila. Da li ima ogrebotina, da nema većih ulubljenja. očuvanost farbe…

Otkup se vrši na celoj teritoriji Srbije

Bez obzira gde se nalazi sedište firme otkup automobila se vrši na teritoriji cele zemlje. Firme za otkup automobila poseduju ili svoju šlep službu ili organizuju šlep ukoliko automobil nije u voznom stanju, tako da ni to nije ograničavajuća prepreka.

Bilo da ste u Subotici ili Vranju, važiće isti uslovi i nećete biti oštećeni po pitanju procene, niti će vaša lokacija imati uticaj na cenu vašeg vozila. Ono što je bitno jeste da je vozilo legalno i da poseduje svu neophodnu dokumentaciju, što se prilikom podaje proverava u nadležnom SUP-u, a po dogovoru ugovor se može sklopiti i vašem mestu stanovanja.

Većina otkupljivača posluje po principu “ključ u ruke” pa vaše angažovanje oko prodaje je svedeno na minimum.

Zaključak

Prodaja plovnog automobila ne mora da bude stresna. Pomisao da našeg četvorotočkaša predajemo nekom drugom je neprijatna sama po sebi, a kupci koji dolaze i nalaze svakojake mane samo da bi spustili cenu samo sipaju so na ranu.

Zato je najbolje poslovati sa profesionalcima koji vam neće dosadjivati izmišljenim manama. Profesionlcima je cilj da ih preporučite, a možda i dodjete do njih po vaš novi auto. 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password