breaking news New

Vodič za različite tipove auto guma

 

Kada kupujete novi set guma, važno je da odaberete set koji odgovara vašim potrebama. 

Da li cenite udobnost i tihu vožnju, uštedu troškova na gorivu, dugovečnost, performanse ili kombinaciju ovih karakteristika? 

Odabir pravih guma za automobil je od suštinskog značaja za sigurnost i udobnu vožnju. U nastavku teksta ćemo proći kroz različite tipove automobilskih guma i njihovu namenu.

 

Gume za sve sezone i godišnja doba

 

Gume za sve sezone su dizajnirane da obezbede uravnotežene performanse u različitim vremenskim uslovima, uključujući suv, mokar i slab sneg. 

Gumena mešavina koja se koristi u višesezonskim gumama je dizajnirana da ostane fleksibilna u širokom opsegu temperatura. Ovo osigurava da gume održavaju dobro prianjanje u toplim i hladnim uslovima.

Višesezonske gume su često označene simbolom „Snežna pahulja sa tri planinska vrha“, što ukazuje da ispunjavaju specifične kriterijume performansi u testiranju na snegu i da su pogodne za upotrebu u teškim snežnim uslovima.

Korišćenjem jednog kompleta guma tokom cele godine, možete uštedeti na troškovima vezanim za kupovinu, skladištenje i održavanje odvojenih kompleta guma.

Vek gazećeg sloja višesezonskih pneumatika može biti kraći nego kod namenskih letnjih ili zimskih guma, jer su dizajnirane da rade u raznim temperaturnim uslovima. 

To može dovesti do povećanog habanja i potrebe za češćom zamenom guma.

 

Letnje gume

 

Letnje gume, su dizajnirane za optimalno rukovanje i prianjanje u toplim vremenskim uslovima. Letnje gume takođe imaju jedinstvenu šaru gazećeg sloja i gumenu mešavinu koja obezbeđuje odličnu vuču kako na suvim tako i na mokrim putevima. 

Ove gume su napravljene od specijalizovane gumene mešavine koja ostaje čvrsta na visokim temperaturama, obezbeđujući bolju vuču i stabilnost tokom vožnje po toplom vremenu. 

Međutim, letnje gume nisu pogodne za niske temperature ili snežne uslove, jer se u takvim sredinama njihove performanse značajno smanjuju.

Zbog svog jedinstvenog dizajna gazećeg sloja i gumene mešavine za toplije vreme, letnje gume nude sigurno upravljanje, skretanje i kočenje, što ih takođe čini idealnim izborom za sportske automobile i vozila visokih performansi.

 

Zimske gume

 

Zimske gume, su dizajnirane posebno za vožnju po hladnim, snežnim i ledenim uslovima. Imaju mekšu gumenu smesu koja ostaje fleksibilna na niskim temperaturama, pružajući bolju vuču i prianjanje u hladnim uslovima. 

Šara gazećeg sloja na zimskim gumama je urađena sa dubljim žljebovima koje pomažu da se sneg i bljuzgavica odvode od kontaktne površine pneumatika. 

Zbog poboljšanog prianjanja na klizavoj podlozi, zimski pneumatici mogu značajno smanjiti kočenje u poređenju sa višesezonskim ili letnjim gumama u hladnim vremenskim uslovima.

Bitno je napomenuti da zimske gume nisu dizajnirane za upotrebu tokom cele godine, jer se njihove performanse smanjuju na visokim temperaturama i mogu dovesti do povećanog habanja i povećanja potrošnje goriva.

Takođe treba istaći da zimske gume treba zameniti za letnje gume ili za višesezonske, pošto njihove performanse opadaju na višim temperaturama.

 

Zaključak 

 

Kada birate prave gume za svoj automobil, uzmite u obzir faktore kao što su vaše vozačke navike, lokalna klima i tip vozila koje vozite. Odabirom odgovarajućeg tipa pneumatika, možete poboljšati performanse vašeg vozila, bezbednost i efikasnost potrošnje goriva, obezbeđujući opuštenu i prijatnu vožnju.

Ne zaboravite da uvek dajete prioritet bezbednosti i izaberete gumu koja najbolje odgovara uslovima sa kojima se najčešće susrećete. Redovno proveravajte i održavajte svoje gume da biste produžili njihov životni vek i obezbedili bezbedno i prijatno iskustvo vožnje.


Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password