breaking news New

Bezbednost dece tokom putovanja automobilom

Bezbednost dece treba da bude prioritet svakog roditelja ili staratelja koji putuje automobilom. Prema mnogim statistikama saobraćajne nezgode su jedan od vodećih uzroka povreda i smrti najmlađe populacije, zbog čega je njihova bezbednost dok putuju automobilom od suštinskog značaja. Upravo iz tog razloga neophodna je odgovarajuća bezbednosna oprema i mere predostrožnosti kako bi se obezbedila bezbednost dece tokom vožnje.

Pravilnom ugradnjom i upotrebom odgovarajuće sigurnosne opreme možemo smanjiti rizik od povreda i obezbediti bezbedno putovanje najmlađim članovima porodice.

Buster sedište: ključna uloga u bezbednosti dece

Ključnu ulogu u obezbeđivanju bezbednosti naših mališana tokom putovanja automobilom igraju autosedišta. Ona se rangiraju prema bezbednosti, kvalitetu, udobnosti i usklađenosti sa Evropskim standardima. Ovi standardi propisuju minimalne zahteve za bezbednost i performanse autosedišta, kao i metode testiranja kojima se proverava usklađenost proizvoda sa tim zahtevima. Buster sedišta spadaju u kategoriju posebno namenjena deci koja su prerasla autosedišta grupe 0+ i 1. Ova sedišta su dizajnirana za decu koja su već dovoljno velika i sposobna da sede samostalno. Glavna svrha buster sedišta je pružanje podrške i sigurnosti za dete tokom vožnje, dok se koriste standardni sigurnosni pojasevi automobila za vezivanje.

Pre ugradnje pomoćnog sedišta, uverite se da je vozilo pravilno opremljeno za ovu svrhu, a zatim sledite uputstva proizvođača za pravilno postavljanje. Važno je pravilno zategnuti pojas i kopče kako bi dete bilo bezbedno i udobno tokom vožnje. Buster sedište upravo tu pomaže tako što podiže dete tako da pojas prelazi preko njegovog ramena i grudi, a ne preko vrata i stomaka. Na taj način se smanjuje rizik od povreda u slučaju sudara ili naglog kočenja.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima Republike Srbije, buster sedište je obavezno za decu koja imaju manje od 150 cm visine ili manje od 36 kg težine. Po istom Zakonu, sva deca do 12 godina starosti moraju da se prevoze na zadnjem sedištu vozila u odgovarajućem autosedištu.

Bezbednost dece na zadnjem sedištu: Zašto je to važno?

Kada je u pitanju putovanje sa decom, njihova bezbednost je uvek na prvom mestu. Posebno je važno voditi računa o bezbednosti dece tokom vožnje, kako bi se smanjio rizik od povreda u slučaju nezgoda ili sudara. Jedna od ključnih mera koje treba preduzeti je da deca mlađa od 12 godina putuju na zadnjem sedištu vozila.

Pre svega, pravilno smeštena deca na zadnjem sedištu pružaju veću zaštitu od povreda u slučaju sudara. Prilikom sedenja na zadnjoj klupi postoji veći razmak između deteta i prednjeg dela vozila, što smanjuje mogućnost povreda glave, vrata i grudnog koša. Ovo je posebno važno jer se dečje kosti i ligamenti tek razvijaju.

Još jedan važan faktor je da deca na zadnjem sedištu smanjuju rizik od ometanja pažnje vozača tokom vožnje. Kada su smeštena na zadnjem sedištu, manje je verovatno da će deca privući pažnju vozača ili ometati njegovo vidno polje. Ovo je ključno za sigurnost cele porodice tokom vožnje.

Održavanje bezbednosti tokom vožnje

Zaštita dece tokom vožnje zahteva pažnju i oprez. U početku, vožnja bezbednom brzinom je ključna. Prilagodite brzinu uslovima na putu i ​​pridržavajte se saobraćajnih propisa. Ometanje vozača, kao što je korišćenje mobilnih telefona ili drugih elektronskih uređaja tokom vožnje, treba izbegavati jer to može da ugrozi bezbednost dece i svih putnika u vozilu. Redovne provere sedišta, kopči, pojaseva i drugih delova su takođe važni kako bi se osiguralo da su u dobrom stanju i da pružaju adekvatnu zaštitu.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password