breaking news New

Koje su cene za uslugu prevoza pokojnika?

U određenim momentima, ovo je pitanje koje nije važno. Međutim, kada se radi o smrti osobe van granica matične države, države gde je potrebno obaviti sahranu, usluga prevoza pokojnika podrazumeva pored dugog puta i angažovanja posebnog vozila i vozača, dodatnu administraciju. Sve to iziskuje i prilično velike novčane izdatke.

Usluge prevoza pokojnika u okviru jednog mesta, između gradova, uglavnom su niske, pa određeni deo refundira i država, kada se nakon svega preda zahtev za refundiranje pogrebnih troškova. Međutim, međunarodni prevoz pokojnika funkcioniše po drugačijem principu, a troškove snosi porodica ili odgovorno lice koje postoji prema punomoćju ili nekim drugim dogovorima. Glavno pitanje jeste koliko sve to košta?

Cena prevoza pokojnika

Baziraćemo se na cenama prevoza pokojnika iz države u državu, budući da se radi o troškovima koji su veći i koje Fond PIO prekriva u neznatnom iznosu. Naravno, refundiranje je moguće i kada se radi o stranim i privatnim osiguranjima životnim, što je već tema kojom se bavi sama porodica i osobe koje ostaju iza preminulog lica.

Cena prevoza pokojnika, kada je reč o međunarodnom prevozu preminulih, varira od jedne do druge pogrebne firme. Sama cena se formira prema pređenim kilometrima i to tako da se svaki pređeni kilometar naplaćuje u rasponu od 0,5 do 1,2 evra. Ujedno, većina ovog tipa preduzeća unapred saopštava sve troškove, tačno ih izračunavajući prema zahtevima osobe koja ih angažuje. Pređeni kilometri podrazumevaju kompletnu vožnju koju je potrebno obaviti, a koja može biti dodata pređenim kilometrima usled sređivanja administrativnih i birokratskih obaveza zarad dobijanja sprovodnice. Zato, pored cene prevoza pokojnika kada govorimo o pređenim kilometrima, ukoliko je pogrebna firma zadužena i za dobijanje sprovodnice, dozvole da se prevoz obavi, uvećana je i za iznose određenih taksi koje nisu visoke, ali svakako postoje.

Takse za dobijanje sprovodnice

Ukoliko je pogrebna firma angažovana i za vađenje potrebne dokumentacije za sprovodnicu, cena prevoza pokojnika biće uvećana za iznos koji podrazumeva taksene troškove i to: taksa za dobijanje sprovodnice 26 evra, međunarodni izvod iz matične knjige umrlih između 10 i 15 evra, u zavisnosti od zemlje u kojoj je osoba preminula; overavanje punomoćja 11 evra; dozvola zemlje koja je domaćin  za prevoz preminulog lica koja se razlikuje od zemlje do zemlje i koja može koštati između 10 i više od 100 evra. 

Sam proces nabavljanja dokumentacije, pribavljanja potrebne papirologije u okvirima države i grada gde je lice premnulo, pogrebne firme najčešće dodatno ne naplaćuju, već se isključivo naplaćuju sve potrebne takse, kao i pređeni kilometri za potrebe prevoza pokojnika. 

Dodatni troškovi

Dodatni troškovi u smislu skrivenih i neplaniranih troškova ne postoje, ali se mogu stvoriti ukoliko za pogrebnu firmu imate i dodatne zahteve. Svaka pogrebna firma koja se bavi prevozom pokojnika i organizacijom birokratskom zarad dobijanja sprovodnica, nudi i ostale usluge kada govorimo o sahrani. Ono šta se dodatno plaća jeste potrebna pogrebna oprema, a sama cena zavisi od odabira porodice. Pored toga, kompletna organizacija sahrane se može poveriti upravo pogrebnoj firmi sa kojom se sarađuje, a to ponovo iziskuje i dodatne troškove.Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password