breaking news New

Automobilske gume: vrste, odlike, namena

Kada birate automobilske gume, ne postoji jednostavan odgovor, zato što ne postoje vrste automobilskih guma koje bi u potpunosti pokrile sve standarde. 

Istina, postoje takozvane univerzalne gume, ali ni one nisu sjajan izbor ukoliko se drastično menja površina i temperatura. Samim tim što spadaju u grupu automobilskih guma koje se prilagođavaju većini uslova, njihova cena najveća je na tržištu, pritom izbor u našoj zemlji nije na zavidnom nivou.

Sa promenom godišnjih doba i sa različitim uslovima na putu, automobilske gume ponašaju se različito. Niske ili visoke temperature, mokri ili suvi putevi uticaće na kvalitet vožnje i sigurnost u saobraćaju. Otuda je izbor automobilskih guma od velike važnosti i očekuje se od vozača da budu upoznati sa različitim vrstama guma koje postoje i čemu su namenjene, a o tome ćemo upravo govoriti u nastavku teksta. 

Zimske gume

Glavna odlika kvalitetnih automobilskih guma jeste da dobro prianjaju uz površinu. Zbog raznovrsnosti površine, postoje i različite vrste automobilskih guma. Za mokru i klizavu površinu, prvenstveno se misli na led i sneg, ali i blato, dizajnirane su zimske gume. Osnovna karakteristika zimskih guma jeste prilagođavanje izrazito niskim temperatura (ispod 7 stepeni). 

Zimske gume se prave od meke smeše, imaju značajno veliku gazeću površinu, kao i izraženije i dublje šare koje omogućavaju stabilnost u toku vožnje na putevima prekrivenim snegom, ledom ili blatom. Pošto se prave od elastičnijeg i mekšeg materijala, brzo se troše i zagrevaju. Otuda, zimske gume ne treba koristiti nakon zimske sezone jer će se pri visokim temperaturama, suvom i vrućem putu istrošiti. 

Kako biste bili sigurni da se zaista radi o zimskim gumama prilikom kupovine, potražite oznaku M+S (MS ili M&S) i/ili znak planine i pahuljice. 

Letnje gume

Letnje gume su sinonim za brzinu, te nije neobično da se upravo ova vrsta guma koristi na trkačkim stazama. Pored velike brzine koje postižu, letnje gume se odlikuju sigurnim kočenjem na mokroj površini, stabilnom vožnjom i manjim utroškom goriva. U odnosu na zimske gume, letnje gume proizvode mnogo manje buke prilikom vožnje i kočenja. I same su napravljene od meke smeše, ali se razlikuju po većoj moći prianjanja uz površinu, te se, samim tim ne odlikuju dubinom šara. Šta više, letnje gume dolaze sa minimalnim šarama, dok ih na trkačkim automobilima skoro i nema. Meka smeša od kojih se prave gume za tople i suve površine utiče na njihovu dugotrajnost. Naime, lakše i brže se troše, te treba biti obazriv sa njima u toku kišne sezone jer postaju nestabilnije i gube kvalitet sigurnog kočenja. 

Univerzalne gume 

Kao što smo već napomenuli, ova vrsta guma nije toliko zastupljena na našem tržištu i takođe najmanje odgovara budžetu vozača. Univerzalne gume treba da označe zlatnu sredinu između zimskih i letnjih guma. Univerzalne gume, stoga, ne možemo klasifikovati kao zimske, odnosno letnje, već upravo kao neki pokušaj kompromisa kada se nema uslova za nabavljanje odgovarajuće vrste automobilskih guma. 

Univerzalne gume se prave od otpornijeg i tvrđeg materijala kako bi dobile na izdržljivosti, ali češće se ovakve gume brže troše, bez obzira na čvrstu smešu, jer prelaze ekstremno sa jednih uslova na druge. Takođe imaju oznaku M+S (MS ili M&S), nekada i sa znakom planine, ali ne i pahuljice, što navodi da možda nisu toliko efikasne na površinama sa snegom. Sve u svemu, njihov cilj je da se prilagode najrazličitijim uslovima, što čine uspešno. Jedini nedostatak u svemu tome jeste činjenica da se nikada ne može biti siguran kako će reagovati sa mokre/suve površine posle duge vožnje na jednoj površini. 

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password