breaking news New

ŠTA TREBA DA ZNATE PRE ZAMENE GUMA?

Branko i Rade vulkanizeri

Gume predstavljaju izuzetno važan deo na automobilu sa aspekta bezbedne vožnje. Mnogi sistemi na vozilu kao što su upravljački sistem ili kočioni uređaji pravilno i bezbedno funkcionišu samo u slučaju dobre povezanosti točkova sa putem odnosno u slučaju dobrog kontakta gume i podloge.

Isto tako svi moderni elektronski sistemi za povećanje bezbednosti kao što su ABS i ESP postižu maksimalan efekat samo u slučaju kada su na vozilu ugrađene dobre gume.

Sezonska zamena guma kao i periodične provere kada za to postoje razlozi svakako su nešto o čemu moramo voditi računa. Ali kada već dođe vreme za zamenu guma potrebno je znati kako odabrati gume koje najbolje odgovaraju vašem vozilu. Ponuda auto guma je velika, a pravilan izbor od presudnog je značaja sigurnu vožnju,  laku upravljivost vozila kao i efiksano i bezbedno zaustavljanje čak i u slučaju naglih kočenja.

  1. DIMENZIJA GUMA

Dimenzije guma na vozilu propisuje proizvođač i najbolje je držati se preporučenih dimenzija. Proizvođač je predvideo gume koje odgovaraju svim parametrima vožnje, a pri tom u obzir se uzimaju maksimalna brzina kretanja, najveća dozvoljena masa, usklađenje sa kočionim sistemom i slično.

Obično za svaki  model automobila proizvođač predviđa nekoliko različitih dimenzija točkova. Međutim  promena dimenzija guma moguća je pod određenim uslovima. Moguće je montirati točkove drugih dimenzija, ako je zbir prečnika felne i visine bočnog zida gume  isti kao kod točka koji preporučuje proizvođač.

Dozvoljena odstupanja su do najviše +/-3%. Osim toga savremeni automobili poseduju elektronske sisteme koji su kalibrisani na tačno određene dimenzije, tako da odstupanjem od njih senzori mogu slati pogrešne podatke čime se funkcionalnost tih uređaja poremeti.

Na osnovu svega u slučaju zamene guma ipak je najbolje i najbezbednije rešenje postupiti prema preporuci proizvođača vašeg modela automobila.

  1. ŠIRINA I PROFIL GUMA

Osnovno pravilo je da šira guma pruža veću stabilnost u toku vožnje s obzirom na veći kontakt s podlogom šira guma više prijanja i obezbeđuje veću stabilnost. Međutim ovo važi samo u slučaju vožnje po suvom vremenu. Situacija je sasvim drugačija kada se vozi po putu koji je blatnjav, mokar ili prekriven snegom.

Tada veća prijanjajuća površina postaje otežavajući faktor. U slučaju vožnje po kiši šira guma mora odvoditi mnogo više vode nego standardna, pa je i rizik od proklizavanja (akvaplaning) znatno veći.

Isto tako potrebno je voditi računa kod izbora profila (visine) gume. Niskoprofilne gume postižu veću brzinu, ali pri velikim brzinama i opterećenju ovakva guma se lošije ponaša u krivinama i pruža daleko manju bezbednost i udobnost u vožnji u odnosu na standardno preporučenu.

Dakle i u ovom slučaju najbolje je izabrati gume za zamenu koje odgovaraju preporukama proizvođača za određeni tip vozila.

Pročitajte još: Praktični saveti za redovno održavanje automobila

  1. SEZONSKA ZAMENA GUMA

Proizvođači guma koriste različite materijala i konstruktivna rešenja pri izradi guma za određene uslove korišćenja. Tako gume čija je namena korišćenje u letnim uslovima su napravljene od tvrđeg materijala, a lamele (šare) na gaznom sloju su plitke i dizajnirane tako da maksimalno odvode vodu u slučaju vožnje po kiši.

S druge strane zimske gume proizvode se od mekših materijala, a lamele na gaznom sloju imaju veću dubinu. Ispravna zimska guma je ona sa dubinom šare iznad 4mm i samo takva guma garantuje najbolje moguće ponašanje vozila na putu prekrivenim snegom ili ledom.

Postoje i gume koje su deklarisane kao gume za korišćenje tokom cele sezone (M+S). Upotreba ovakvih univerzalnih guma preporučuje se samo za područja u kojima vladaju blage zime.

U svakom slučaju važno je da zamena guma bude prilagodjena sezoni korišćenja. Ne samo da bi ispunuli zakonske obaveze već i da osigurate najbolje uslove za bezbednu vožnju.

Vulkanizerski servis Branko & Rade možemo preporučiti svim srcem ukoliko ne znate gde da odete. Pogledajte njihov sajt vulkanizer Beograd gde možete zakazati vašu zamenu guma kao i dobiti koristan savet u vezi sa kvalitetom guma koje imate na autu.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password