breaking news New

Praktični saveti za redovno održavanje automobila tokom godine

Popravka automobila

Automobil zahteva redovno održavanja tokom čitave godine kako bi njegove performanse bile na odgovarajućem nivou, dok će istovremeno vožnja biti bezbednija za sve učesnike u saobraćaju.

Osim toga, uz redovno održavanje vašeg vozila ono će u svakom trenutku izgledati kao da se kvalitetno brinete o njemu.

Spoljašnje i unutrašnje održavanje je veoma važno, bez obzira da li ste u mogućnosti da redovno kupujete nove automobile ili više prefirate česte zamene polovnjaka. Ukoliko imate vozilo za prodaju, transakciju možete obaviti veoma jednostavno u saradnji sa agencijama čije je osnovno zaduženje otkup polovnjaka.

Profesionalni otkup svih vrsta vozila će vam pomoći da dobijete odgovarajuću sumu novca prilikom prodaje i tako prikupite dovoljno sredstava za sledeće vozilo.

U nastavku pročitajte više o tome kako pravilno održavati automobil tokom čitave godine.

Menjajte gume u skladu sa godišnjim dobom i godištem vozila

Menjanje guma ne samo da važi kao topla preporuka sa naše strane, već predstavlja i zakonsku obavezu svih vozača u Republici Srbiji.

Svake godine, 1. novembra i 1. aprila je potrebno promeniti gume u skladu sa godišnjim dobom, jer su dizajnirane tako da savršeno odgovaraju podlozi. 

Ova norma se posebno primenjuje kada dođe zimski period, s obzirom da zimske gume imaju dublje šare i bolje mekanije podnose dodir sa mokrim i snežnim kolovozom. 

Ukoliko želite da što duže očuvate zimske gume, potrudite se da ih na vreme zamenite letnjim.

Gume je takođe potrebno kompletno menajti nakon određenog perioda, a najčešće se savetuje da to bude posle 5 godina. Najbolje bi bilo sve gume menajti odjednom kako bi imale istu šaru.

Gume predstavljaju osnov za stabilnu vožnju, tako da redovno brinite o njima i mogućnosti za saobraćajnim nezgodama svedite na minimum!

Redovno obavljajte mali servis

Redovno servisiranje vozila takođe spada u održavanje koje se radi na godišnjem nivou. Pod ovim se pre svega misli na mali servis, koji se oabvezno radi na 10 do 15 hiljada pređenih kilometara u zavisnosti od modela.

U proseku, to je kilometraža koju pređe svaki prosečan vozač na godišnjem nivou. Pod ovim se podrazumeva redovna vožnja na dnevnom nivou.

Cilj servisiranja je da održava vozilo u normalnom stanju kako bi moglo da radi bez problema ili za pronalaženje eventualnih nedostataka u radu.

U mali servis spada sledeće:

 • zamena ulja;
 • zamena filtera;
 • provera tečnosti u automobilu.

Obavezna provera vozila pred svako duže putovanje

Smatra se da se prosečan vozač uputi makar jednom do dva puta godišnje na neko duže putovanje, koje podrazumeva prelazak više stotina kilometara. Pre takvih i dužih putovanja, obavezno proverite stanje automobila pred put, kako vam se ne bi desio kvar i zaustavljanje vozila na putu ili naseljenom mestu.

Jedan deo provera koje se odnose na kontrolu automobila pred put odnosi se na mali servis, sa tim da ovde postoji znatno više stavki.

Pred put obavezno proverite:

 • ulje i filter motora;
 • kočionu tečnost;
 • tečnost za hladnjak;
 • tečnost za klimu;
 • tečnost za vetrobran;
 • svetla;
 • klimu;
 • akumulator;
 • stanje pneumatika.

Uz navedene stavke, ne biste trebali imati bilo kakvih problema po pitanju normalnog funkcionisanja vozila, ukoliko naravno ne dođe do nekog većeg kvara. Svakako preporučujemo da se upoznate sa time koji su najbezbedniji automobili, i vidite da li je i vaš ljubimac među njima.

Pranje, poliranje i voskiranje automobila

Pored unutrašnjeg održavanja automobila i provere funkcionalnosti osnovnih mehaničkih svojstava, kao još redovnija aktivnost se podrazumeva spoljašnje održavanje.

Iako ne uzima toliku važnost kao provera unutrašnjih činilaca, spoljašnje održavanje je veoma važno za održavanje boje i bolji izgled automobila.

Pranje možete obaviti na svakoj samouslužnoj perionici i oduzeće vam svega nekoliko minuta vremena. Ne zaboravite na povremeno dubinsko pranje i čišnjenje vozila, koje će omogućiti sjaj i mirišljavost kabine.

Poliranje automobila je aktivnost u sklopu održavanja koja će vašem automobilu omogućiti blistav sjaj bez obzira na njegovo godište. Ima estetsku ulogu radi postizanja lepšeg izgleda, kao i funkciju uklanjanja ogrebotina i neravnina.

Suprotno, voskiranje ima ulogu da zaštiti površinski sloj automobila od potencijalnih oštećenja. Kompletnim održavanjem postiže se čistoća i bolja zaštita farbe.

Preuzimajte potrebne radnje u odnosu na pređenu kilometražu

Vaše vozilo će zahtevati određene radnje po pitanju održavanja u skladu sa pređenom kilometražom. Za nekoga je normalno da tokom godine pređe 5 hiljada, dok je za nekoga 20 hilada kilometara godišnje uobičajena pojava.

Prema tome, redovno održavanje vozila u ovom kontekstu neće biti istu za svakoga.

Evo kako održavati vozilo u skladu sa pređenim kilometrima:

 • svakodnevna kontrola – vizuelna provera pneumatika, rashladne i kočione tečnosti;
 • kontrola nakon 500 km – provera pritiska u pneumaticima i nivoa ulja u motoru;
 • nakon 5.000 km – stanje elektrolita u akumulatoru, debljina disk pločice, manžetne na pogonskim osovinama, dejstvo nožne kočnice;
 • nakon pređenih 10.000 km – stanje ulja u menjaču, razvodnik paljenja, svećice, zazor ventila, klinasti kaiš, prečistač za vazduh, zazor spojnica, zavrtanje na točkovima;
 • nakon pređenih 20.000 km – karburator, agregat na motoru automobila, kaiševe koji pokreću agregate.

Benefiti održavanja su mnogostruki i jednako važni kako za nove automobile, tako i za polovne. Šta više, veća briga o automobilu učiniće ga dugoročnijim i vašim vernim saputnikom dugi niz godina. Nadamo se da ste dobili korisne savete  i da ćete ih lako primeniti. Srećno!

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password