breaking news New

Pet stvari koje morate da imate u rezervi u vašem automobilu

Pored onih stvari koje je zakonom propisano da imate u vašem automobilu, postoje neke rezervne stvari koje se preporučuju pored toga. Njihova glavna uloga je da vam pored obavezne opreme osiguraju bezbednu i ugodnu vožnju, te da vam olakšaju putovanje i omoguće brzo otklanjanje eventualnih problema. 

U nastavku biće pomenute neke od obaveznih delova opreme koje je potrebno da posedujete u skladu sa našim zakonima i propisima, ali i one koje nisu obavezne ali značajno doprinose osiguranja ugodne i bezbedne vožnje. 

Rezervni točak

Prisutnost rezervnog točka u vašem automobilu je obavezni deo opreme, ali ga ovde pominjemo zbog njegove izuzetne važnosti koju ima. Te ni ne čudi njegova obaveznost. Guma može pući ili biti probušena bilo gde. Zato ne krećite na duži put bez ove obavezne opreme. Uz adekvatnu opremu (dizalica, ključevi, sredstva za privremeno osposobljavanje izduvnog penumatika, kompeta za brzu popravku pnumatika) možete zameniti točak bilo gde. Ukoliko čak to ne znate, uz posedovanje adekvatne opreme u automobilu, neko od prolaznika vam može pomoći u tome. 

Rezervne H7 sijalice

Sijalice u rezervi za automobile nekada su bile obavezni deo opreme. Danas to nije slučaj, ali mnogi ljudi i dalje imaju H7 sijalice u rezervi svog automobila. H7 sijalice su one koje najveći broj automobila koristi i imaju veoma dugu tradiciju. Iako nisu obavezni deo opreme H7 sijalice mogu vas iznenaditi prestankom rada u toku vožnje, a za to možete platiti kaznu. Zato uvrstite u obavezni deo opreme i H7 sijalice kako ne biste dovodili sebe u opasnost i rizik, ne samo od novčane kazne već i od ugrožavanja bezbednosti u saobraćaju. Ono što je prednost H7 sijalica jeste da vam za njihovu zamenu nije potreban majstor. Ukoliko se nalazite na nekom putovanju, i prethodna H7 sijalica prestane sa radom, jednostavno iz vaše rezerve izvadite drugu i za par minuta je zamenite. 

Paket/komplet prve pomoći

Iako paket prve pomoći spada u obaveznu, zakonom propisanu opremu za automobile njegova svrha je nemerljiva. Vodite računa o standardima koje komplet prve pomoći mora da zadovolji u skladu sa našim propisima. Ali i o roku trajanja, koji ako istekne vodi se kao i da nemate odgovarajuću obaveznu opremu. 

Kutija sa osnovnim alatom

Kada kažemo osnovni alat tu podrazumevamo ono zaista najosnovnije – šrafciger, klešta, metalnu žicu, set ključeva. Ova mini oprema alata omogućiće vam da neke elementarne popravke na vašem automobilu otklonite na licu mesta. Ona može biti korisna i za neke manje popravke ukoliko se nalazite na nekom putu, pa vam zatreba u vašem smeštaju. Pored osnovnih alata u ovu kutiju može da se svrsta i oprema potrebna za zamenu gume, ali i kablovi za startovanje automobila preko akumulatora iz drugog vozila. Pored toga ovde bismo spomenuli i značaj baterijske lampe koja je vrlo povoljna i cenovno dostupna. Ukoliko i desi kvar na automobilu u noćnim satima ona može da olakša posao. 

Četka za čišćenje snega

Iako nam je ova četka potrebna samo u zimskim danima, njena vrednost tada je neprocenjiva. Kada ujutru ustanete i vidite da je napadao sneg, ona će svakako olakšati posao. Pa vas sneg u bilo koje doba dana ili noći, ne može iznenaditi. Ono što je prednost ovih četki jeste to i što sa jedne strane obično imaju i plastiku koja služi bezbednom struganju leda sa vaših stakala. I one su univerzalne za sve automobile. 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password