breaking news New

Saveti za izbor auto škole i polaganje vozačkog ispita

Izbor auto škole

Ah, taj vozački ispit i privilegija sedanja za volanom nemalo svaku osobu privlači još od malih nogu. Sa pet, šest godina, tate nas već počnu stavljati u svoje krilo pružajući nam privilegiju da budemo za volanom. U tim godinama vrlo često i sami kada je auto isključen sedimo na vozačevom sedištu i zamišljamo da se vozimo dugim autoputevima desnim laktom naslonjeni na otvoreni prozor kroz koji u vozilo ulazi svežina i vetar se igra sa našim frizurama.

Te godine brzo prolete i na vrata nam pokuca  famozni 16. rođendan. Dan kada napunimo 16. godina nije isti kao bilo koji drugi rođendan. Naime, reč je o danu u kome stičemo pravo da se upišemo u auto škole, počnemo pohađati časove vožnje i steknemo pravo da na kraju svega toga polažemo vozački ispit i ukoliko budemo uspešni dobijemo vozačku dozvolu.

U tim godinama, par saveta o izboru auto škole u kojoj će im dete pohađati časove vožnje i steći prva vozačka iskustva svakako dobro dođe. Sa druge strane, mladim i još uvek neiskusnim vozačima dobro dođe par saveta o samom polaganju vozačkog ispita.

Saveti za izbor prave auto škole

Izbor auto škole nije jednostavna odluka, a svakako ne sme biti donešena nepromišljeno i na brzinu. Savet broj jedan koji imamo za roditelje jeste da auto školu nikako ne biraju na osnovu cenovnika njihovih usluga na kojima su ispisane niže cifre. Naime, polaganje vožnje sopstvenog deteta, odnosno sam proces učenja ove veštine svakako da nije nešto na čemu se treba štedeti, tako da cena za polaganje B kategorije svakako treba da bude u drugom planu u odnosnu na neke druge stvari..

Od cena časova vožnje mnogo su bitniji stanje vozila u kojima se časovi pohađaju, a ispit polaže. Zato, posetite auto školu u koju biste upisali svoje dete i proverite kako stvari stoje. Još jedan bitan kriterijum za izbor auto škole jeste stručnost instruktora koji kandidate uče da voze i pripremaju za sam ispit. Osim njihove stručnosti podjednako je važan i njihov odnos prema svojim učenicima. A kako proveriti ove informacije osim posetom samoj auto školi? Tako što ćete za iskustva pitati ljude koji su u toj auto školi već uzimali časove, bilo da ih lično poznajete, bilo da otvorite temu na nekom od mnogobrojnih foruma, ili danas mnogo popularnijih fejsbuk grupa.

Kako položiti vozački ispit iz prvog puta?

Polaganje vozačkog ispita iz prvog puta cilj je svake osobe koja se upusti u avanturu učenja vožnje i polaganja ispita. Evo nekoliko saveta koji Vam na tom putu mogu pomoći.

Ne zanemarujte važnost časova teorije i polaganje teorijskog teksta. Bez njega Vam se u rukama neće naći vozačka dozvola. Redovno pohađajte teorijske časove i dobro slušajte ta predavanja. Sve što Vam nije jasno pitajte. Kada dobro spremite teoriju, polaganje praktičnog dela ispita biće mnogo jednostavnije.

Kada je reč o praktičnom delu, važno je provesti što više vremena za volanom. Pažljivo slušajte instruktora i pamtite sve savete koje Vam usput deli. Zamolite ga da Vam pokaže i rute koje se često voze na samom ispitu, kako biste ih dobro navežbali i upoznali što više trikova koje komisije obožavaju. Pred samo polaganje ispita važno je da se opustite. Ukoliko ste se dobro pripremili, nemate razloga za brigu.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password