breaking news New

Kako se zaštititi od vrućine u kolima?

Dočekali smo leto, ali sa njim su došle i nesnosne temperature. I dok se Vaš „ljubimac“ čvario na suncu satima i satima Vi i Vaša porodica užurbano ulećete u kola. Volan Vašeg vozila jedva možete i da dotaknete, a kamoli da manervišete, dlanovi Vam se peku na menjaču, supruga kuka kako joj se razmazala šminka, a deca plaču i postaju sve nervoznija. Dok se okrenete svatite shvatićete da ste „gola voda“, i da Vam pakao u ovakvoj situaciji ne bi teško pao, pa ga, čak, šta više, i potajno priželjkujete.

 

Mali trik pre paljenja klima uređaja

 

Ali pre nego što počnete da kukate i proklinjete gorku sudbinu i posegnete za uključivanjem klime morate shvatiti da postoji nešto što morate prvo uraditi. U pitanju je mali trik koji će Vam pomoći da rashladite Vašeg četvorotočkaša. To ćete uraditi tako što prvo otvorite suvozačeva vrata, ali ne spuštajte njegov prozor, i nekoliko puta energično zamahnete. Zatim spustite i vozačev prozor. Nakon kratkog perioda temperatura će se se značajno spustiti, a Vi ćete moći na miru da upalite klimu.

 

Pratite rad Vašeg klima uređaja

 

Vrelina i letnja žega smetaju tokom vožnje, a ako uz to i klima ne radi stvoriće Vam nepotrebnu nervozu  za volanom. Vaš klima uređaj spada u specifičnu kategoriju auto delova. Jer kada smo izbacili nepotrebnu vrelinu iz kola treba ispratiti njen rad jer se mogu pojaviti potencijalni problemi. Međutim, ukoliko ti problemi nisu previše veliki možete ih i sami rešiti i tako izbeći nepotreban odlazak kod majstora.

Ako klima slabije duva, ili duva topao vazduh ili se šire neprijatni mirisi, rešenje bi moglo da bude to da proverite i po potrebi zamenite filter polena.

Neprijatnu situaciju može izazvati problem koji može nastati ukoliko Vam klima ne radi, ili se oseća miris freona u kabini. Nema drugog rešenja nego da ovezete Vaša kola u auto servis jer Vam verovatno freon curi unutar kabine.

Sa druge strane, mogu se javiti i neprijatni mirisi koji dopiru iz klima uređaja. Nemojte bez preke potrebe gubiti vreme pokušavajući da se ustanovi mogući uzrok njihovog nastanka. Najjednostavniji način je da uradite dezinfekciju klima uređaja i tako olakšate život sebi i svojim voljenima tokom vožnje.

Klima uređaj može ispuštati i čudne zvukove. Opet je rešenje odlazak u najbliži auto servis. Tamo bi trebalo što pre proveriti količinu gasa u Vašem četvorotočkašu.

Šta raditi ukoliko je Vaša klima prestala da radi? Ne, nemora da znači da je škart roba ili da su Vam „uvalili“ nešto. Verovatno je samo potrebno da odete do auto servisa koji će Vam dopuniti gas i tako Vas rešiti nepotrebnog nerviranja i gubitka živaca.

Zaključak koji ne treba zaboraviti

 

Složićete se po ovim nezapamćenim i nesnosnim vrućinama,  klima uređaji se sa pravom ubrajaju u auto delove bez kojih se ne može. Zato, pratite njihov rad, osluškujte njegove potrebe i redovno ga održavajte. Samo tako će klima moći da Vam pruži najviše a da pri tome ne budete uskraćeni ni za jedan pedalj puta na koji ste se otisnuli.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password