breaking news New

Da li su polovni auto delovi dobra ideja?

Polovni delovi

Mnogi će se usaglasiti da je prvi automobil kao prvo dete, morate da pazite, vodite računa o kvarovima, jer ako ne brinete o njemu, auto sigurno neće služiti nameni. Naime, tek kada postanemo vlasnici sopstvenog „čeda“ na četiri točka postajemo svesni koliko njegovo održavanje zapravo košta. Dok su neki auto delovi skuplji, ima i onih koji se mogu naći za jeftinije pare. Međutim, obrni – okreni svota novca nikada nije zanemarljiva, ali šta da se radi. Svako vreme ima svoje breme, što bi se reklo.

Oni koji se ne optrećuju luksuzom i kojima automobil nije simbol visoke klase, znaju da ušteda na auto delovima itekako dobro dođe. Svakako se u potrazi za povoljnijim cenama poseže za polovnim auto delovima, ali da li je njihova kupovina dobra ideja?
Prednosti polovnih auto delova

Osnovni razog zbog koje se kupci opredeljuju za polovnu robu jeste njihova cena. Bez obzira što nisu novi, treba znati da i polovni auto delovi mogu da budu boljeg ili lošijeg kvaliteta. Često se kod nas kaže da ako ne znaš šta je dobro, onda znaš šta je skupo. Ovo ne mora nužno da znači, ali pri odabiru polovne opreme može da posluži. Zato pažljivo osmotrite neki jeftini auto deo kako se ne biste zaleteli pa posle umesto jeftinije, taj isti deo platili naknadno dva-tri puta skuplje.

Prednost kupovine polovnih auto delova svakako je u tome što njih uvek možete naći kod svog mehaničara. Naime, dok je za nabavku nove opreme neophodno vreme dok se ona naruči i stigne, to nije slučaj kada su polovni auto delovi u pitanju. Zato se može reći da polovni auto delovi štede novac, ali i vaše vreme.

Mane polovne auto opreme

Kao što svaka kupovina ima svoje prednosti, tako ima i mane. Naime, ukoliko se odlučite za kupovinu polovne auto opreme, svesni ste moguće uštede novca, živaca, ali i  vremena. Međutim, ova kupovina ima i svojih mana, pa je neophodno da svaki kupac obrati pažnju kada su polovni auto delovi u pitanju na nekoliko stvari.

Prvo i osnovno jeste da svaki potrošač mora biti svestan rizika kupovine polovnjaka, jer ne mora nužno da znači da će mu se ta kupovina i isplatiti. Nije moguće predvideti koliko će vam neki deo koji ste kupili za vaš auto trajati. Rok upotrebe nije moguće predvideti, tako da je ovakav izbor mač sa dve oštrice. Nekada auto delovi mogu biti kvalitetniji i trajati duže, a nekada se mogu pokvariti i posle nekoliko meseci. Sve je to malo i stvar sreće, jer čak i ako ste jako oprezni, ne znači da ćete možda uspeti dobro da procenite kvalitet. U svakom slučaju, bez rizika nema dobitka, tako da se nikada ne zna. Svakako će vam dobro doći savet stručnjaka koji se razume u automobile i opremu, a vi otvorite četiri oka prilikom kupovine.

Druga najvažnija mana kod polovne opreme jeste u tome što oni ne poseduju garantni list. To podrazumeva da svaki kvar mora da prođe pregled autmehaničara, ali i svaka zamena podrazumeva i neku cenu koju treba platiti iz sopstvenog novčanika. Novi auto delovi uglavnom imaju garanciju, pa ukoliko i dođe do kvara tog dela, svakako nećete plaćati otklanjanje kvara.

U svakom slučaju, dobro promislite, oduzmite i saberite sve svoje mogućnosti i želje. Nekada polovni auto delovi vam mogu doneti dvostruku dobit, za male pare srediti kupan kvar, a nekada, ukoliko niste dovoljno mudri, precizni i informisani, popravka može da vas košta duplo više nego što ste želeli i planirali.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password