breaking news New

Prskalice za pranje šoferšajbne ne rade

Prskalice za pranje stakla ne rade


Došla nam je zima, moramo spremiti auto za zimske uslove eksploatacije. Šta to znači? Pored zimskih guma jedna od bitnih stavki je provera da li vam rade prskalice za pranje šoferšajbne.

Ukoliko vam voda za brisače ne radi nećete moći obrisati šoferšajbnu. Proći ćete pored kamiona koji će vas zapljusnuti sa blatom i samo ćete razmrljati šoferšajbnu nećete moći da vozite. Može se potrfiti da ne možete da stanete kako bi oprali staklo flašom za vodu. Sve u svemu ukoliko idete na dalji put obavezno vam mora raditi voda za brisače.

Zašto voda za brisače ne radi?

Najskuplja stvar koja vas može zadesiti u tom slučaju je da je crkao motor. Motor služi da pod pritiskom dovede vodu iz plastičnog rezervoara putem gumenog creva do vašeg stakla. Savetujemo vas da prvo proverite najprostije i najjednostavnije i najprostije provere.

Prvo proverite ispravnost osigurača ispod instrument table kako bi utvrdili njihovu ispravnost. Ako su osigurači ispravni pređite na drugu stavku.

Druga stavka je uključite prskanje na ručici volana i proverite da li struja dolazi na kontakte motora, ako dolazi elektro instalacija je ispravna. Motor se obično nalazi u sklopu posude u koju se sipa voda negde kod prednjeg desnog točka. Obično su na nepristupačnim mestima pa je teško doći do njih. Ako struja ne dolazi na kontakte najverovatnije je ručica na ablenderu problem ako dolazi idemo dalje.

Treća stavka u slučaju kad struja dolazi na kontakte motor se ne čuje ne zuji najverovatnije je da je on crkao. Naravno proverite da vam možda nije bušna posuda pa nemate tečnosti za brisanje stakla. Jedan od čestih razloga može da bude i puknuto crevo, na pregibima obično. Crevo možete naći u prodavnicama akvarijuma.

Ako ste uspeli da priđete motoru ujedno očistite kontakte sa wd sprejom koji će pomoći bolju provodnost struje.

Četvrta stavka u proveri – Motor se čuje al vodu ne izbacuje na staklo mogu biti začepljene dizne od kamenca. Probajte da skinete crevo sa dizni i proverite dal sad voda izlazi, ako izlazi creva su ispravna pa sledi da su začepljene mlaznice. Možete odvojiti crevo sa mlaznica i skinuti ih. Mlaznice potopite u rastvor sirćeta i limuna da se očisti kamenac. Često uspeva i ako prodžarate žicom kao na video klipu.

Nadamo se da smo uspeli da vam pomognemo u problemu sa mlaznicama.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password