breaking news New

Mercedes A180 AMG test

Mercedes A180 AMG test

Mercedesova A klasa je dobila moderniji i elegantniji izgled što je bila da kažemo mana starog modela. Novi model je višlji 70 centimetara.
Slobodno možemo reći da do sada mercedes nije važio za automobile koji imaju sportsku liniju sada je i taj problem otklonjen na zadovoljstvo svih budućih kupaca. Svakako će se povećati udeo mlađe populacije
u kupovini mercedesa.

Stručnjaci Mercedesa su se pobrinuli da “AMG” linija opreme bude dostupna i u slabijim verzijama “A klase”. Konačno, testirali smo auto sa benzincem koji je tek drugi po snazi – iz 1,6 litra radne zapremine izvlači 122 konjske snage.

Mercedes-Benz-A180-11
To je model sa oznakom “A 180”, dok se u “A 160” nalazi slabija verzija, sa 20 “konja” manje. Interensatno je da obe imaju direktno ubrizgavanje i turbo-punjač, a razlog za to jeste veliki obrtni moment, kao i jednostavan prelazak sa Euro 5 na Euro 6 norme. Upravo to je bio povod za blagu restilizaciju, koja je više utemeljena u tehničkim nego u dizajnerskim promenama.
Ovo je još jedan primer gde podaci na papiru ne moraju da znače mnogo. Konkretno, 122 konjske snage ne deluju impozantno na prvi pogled, ali na drugi, maksimalni obrtni moment otkriva suštinu turba.

Iako su i pre tridesetak godina automobili dostizali sličnu snagu iz 1.600 kubika, nesumnjivo nisu imali ni blizu 200 Nm, a kamoli ovako ravnu krivu obrtnog momenta, veliku rezervu snage pri niskim obrtajima i, na kraju krajeva, nisku emisiju štetnih gasova. A, tu je, ipak, ovde poenta…
Svakako, sa svojim performansama ova verzija “A klase” ne može da se meri sa “GTI” modelima, iako može da pruži sličan osećaj u vožnji. Za to je zaslužan već pomenuti “AMG” paket, koji podrazumeva veliki broj detalja koji će učiniti da se mnogo ljudi okrene za vama na ulici.

Mercede_benz_a_45_amg_08

Pre svega, tu su velike “AMG” felne prečnika 18 inča sa niskoprofilnim pneumaticima dimenzija 235/40 R 18. Ako vam se čini da auto deluje spušteno to je zato što su ugrađene kraće opruge, ali i specijalni adaptivni amortizeri.
Inženjeri su se potrudili da odabirom sportskog ili komfornog režima oslanjanja, auto bude sportski tvrd ili udoban. Sportski mod i kraće opruge imaju svoju funkciju i prilikom naglog kočenja, kada se auto manje zanosi.
na žalost ovakvi atributi dolaze sa svojom cenom, a to je u ovom slučaju osetljivost na kratke udarne rupe. U ovom “AMG-ovanom” modelu se izraženo osećaju i mogu da dosta naruše komfor u vožnji. Za utehu, točkovi nikada ne ostaju bez kontakta sa podlogom, a duge neravnine i pregibe auto upija bez ikakvih problema.

Unutrašnjost je još jedan dokaz koliko osnovna verzija može da se učini atraktivnijom ako se dodaju komponente “AMG” linije opreme. Odluka da uštedite na automatskoj “klimi” i pare uložite u sportska sedišta obložena alkantarom uopšte nije loša ideja.

Vrlo dobro drže telo u krivini, uz istovremeno pružanje udobnosti i na dužim relacijama. Posebno nam se dopalo što se donji deo prednjih sedišta produžava u skladu sa dužinom butina putnika, tako da ne može da se desi da sedište bude prepreka potpuno ispruženim nogama.
To je još jedna bitna osobina koja utiče na sportski karakter – “A klasa” vozaču omogućava da potpuno ispruži noge, izvuče volan i uživa u niskoj poziciji specifičnoj za sportske automobile.
Kad smo već kod toga, testirani auto je opremljen stavkom koja značajno utiče u povećanju cene za 10.000 evra u odnosu na cenu osnovnog modela – automatizovanim menjačem. U pitanju je robotizovani menjač sa dve lamele i sedam stepeni prenosa, koji je neuporedivo brži u odnosu na tradicionalni automatik.
Baš zbog toga, manuelna promena brzina ima smisla, mada je automatski mod inteligentniji i brži od većine vozača. Ako se ipak opredelite da koristite “šamaraljke” (kakav grozan izraz!) tradicionalno smeštene iza volana, uživaćete u trenutnoj promeni stepena prenosa.

Mercedes A180 A

Menjač se neće buniti oko visokih obrtaja, osim ako baš preterate duboko u crveno polje obrtomera. Automatski mod se vraća zadržavanjem “plus” tastera u trajanju od dve sekunde. Iako ima, kako rekosmo, samo 122 konjske snage, benzinac se ponaša kao da ih ima mnogo više.
Doduše, kriva obrtnog momenta je toliko ravna, da nema onog iznenadnog “zakucavanja” za sedište nekoliko sekundi pošto nagazite gas, s obzirom da je svih 200 Nm dostupno praktično čim se pipne papučica, odnosno već od 1.250 pa sve do 4.000 obrtaja u minuti.
Napred se sedi vrlo udobno, sa puno mesta i bez detalja koji bi ometali komfor. Pozadi je nešto drugačija priča, pošto je prostor za glavu i noge dovoljan osobama visine do oko 185 cm. Prtljažnik ima zapreminu 341 litar, što je ispod proseka niže srednje klase.
Utovaru i istovaru prtljaga ne pomaže ni visoka i prilično uska donja ivica prtljaga. Međutim, pre nego što se okrenete MPV/SUV automobilima, pružite šansu ovom klasičnom hečbeku. I on može lako i lepo da opsuži manju porodicu.

mercedes-a180-sedista

U redu, ako krenete na letovanje, zimovanje, ili duži put, možda će vam zatrebati krovni prtljažnik, ali kao što smo već naglasili, kod ovog “mercedesa” najbolje stvari se događaju kada “paktreger” ostavite u podrum, a decu kod bake i sa društvom ili voljenom osobom pođete besciljno po krivudavim putevima.
E, tu je glavna osobina “AMG Sport” paketa koji smo pomenuli ranije. On donosi ukrućeno ogibljenje i osamnaestoične naplatke sa niskoprofilnim gumama. Za razliku od klasičnih verzija, ova “A-klasa” je postala prava neman na drumu. Upravljač je veoma oštar sa dobrim osećajem za limite.

Ulazak u krivinu je jedan od najagilnijih i najboljih u klasi. Auto vam pruža izuzetno mnogo pouzdanja i sposoban je da istrpi obromnu bočnu silu u krivinama, tu je opet među najboljim u klasi. Ako baš preterate, prilično naglo, ali i blago će otklizati prednjim delom.
Tu će vas spasiti odmereno dodavanje volana i odlična elektronika, ali će auto ostati nem na trkačke trikove i neće hteti da “izbaci” zadnji deo i namesti se u krivinu kao najbolji hečbek sportki modeli u klasi.

Međutim, moramo da podsetimo da ovo ni izdaleka nije najsportskija verzija u Mercedesovoj gami, tako da je dosta vozačkog talenta ipak ostalo za naprednije verzije. To nije umanjilo naše oduševljenje u vožnji i činjenicu da je ovo jedan od najupravljivijih hečbeka u klasi.
Ako bismo tražili dlaku u jajetu, onda bismo primetili da motor može da bude tiši (iako kod sportskog auta uvek postoji alibi) nego što jeste, a da se nesrećni displej infotejnment sistema može zameniti i nekim koji se uvlači u panel instrument table.

Sada su se svi setili šerpe – Mercedes sa ovom zelenom, Audi je izvukao plavu, pa čekamo naredne boje iz zaboravljene “kuhinjske” ton karte. Kome ovaj auto treba? Dakle, mlađima, nesumnjivo onima sa sportskim duhom, neženjama koji bi da stanu na ludi kamen, mladim biznismenima koji ne mogu da priušte vazduplohov…
Oprema:
Standard: klima uređaj, multifunkcionalni upravljač, start-stop sistem, sportska sedišta sa alkantarom, sistem za izbegavanje sudara, vazd. jastuk za kolena vozača, komande menjača na volanu, tempomat, senzori pritiska u pneumaticima, AMG patosnice, aktivna hauba

Opcije: elbaite zelena-metalik boja, kamera za vožnju unazad, paket za pušače, 7G-DCT automatizovani menjač, Audio 20 uređaj sa USB priključkom, LED glavna svetla, AMG linija opreme (multifunkcionalni kožni upravljač, nebo u crnoj boji, spušteno komforno oslanjanje, AMG stajling, AMG točkovi prečnika 18 inča, Dynamic Select sistem.

Tekst sa sajta: Magazin Auto

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password