breaking news New

Testiramo Jaguar I-Pace za vas

Iako se Tesla auto prvi pojavio na trzistu, ali Jaguar I-Pace je prvi pravi mejnstrim proizvodjac koji je napravio prvi električni automobil u premijum klasi. Njegovo ime je I-Pace i i dalje izgleda kao konceptni automobil – radikalni dizajn kabine spaja mešavine SUV-a sa super automobilom CKS-75, a direktor dizajna Ian Callum kaže da je ponosan što je njegov najnoviji dizajn odbija laku kategorizaciju.

Već smo vodili različite prototipe Jaguara i-Pacea (pogledajte dole), ali ovo je naš prvi pogon proizvodnog automobila. Cena je od 63.495 funti u Velikoj Britaniji, isključujući vladine podsticaje i prodaje se od juna 2018. godine.

Jaguar i-Pace pregled: Kakva je tehnologija u njemu?

I-Pace je 94% aluminijuma i koristi prednje vešanje sa dvostrukom šinom i Integral Link zadnje vešanje koje je poznato i od aluminijumskih KSE, KSF i F-Pace. Rečeno je da je Jaguarova najtorsionalnija kruta struktura sa 36kn po stepenu i ima raspodjelu težine od 50:50. Litijum-jonska baterija kapaciteta 90kVH koja sadrži 432 ćelije smestene između prednjih i zadnjih točkova – sa osam godina garancije, a i-Pace zahteva servis svake dve godine ili 21.000 milja.

Dvostruki sinhroni trajni magnetni elektromotori pružaju snagu, a po jednoj osovini za trajni pogon na sva četiri točka. Prenos je jednosmerna epiciklična jedinica.

Jaguar tvrdi 395 KS, od nula do 100 km / h u 4.8 s. Što je još važnije, ima veliki opseg autonomije sa jednim punjenjem cak  298 milja. Za punjenje baterije od 0-80% potrebno je 40 minuta pri brzom 100kV DC javnom punjaču, uz punjenje AC vallbok-a (7kV, kucni punjac) deset sati. Pametno punjenje možete koristiti za punjenje baterije tokom vremena kad je niza tarifa za struju, dok predklase omogućavaju hladjenje ili zagrijavanje automobila dok je još uvek na punom nivou, štedeći bateriju.

 

Poklopac za punjenje na struju Jaguar

source: www.carmagazine.co.uk

Popnite se u kabinu i-Pace, pod je u početku malo veći nego što možda očekujete – velika je baterija ispod poda, zapamtite – i instinktivno možete pokušati da smanjite sedišta malo više nego što će zapravo ići. Ako vam ovo smeta u početku, uskoro ce vam postati normalno. Sedišta su dobra – standardna stolica sa udobnim fokusom, ili više seksi sedišta tipa F koji su čvršći na donjoj strani leđa, ali čaše vaše telo sigurnije. Sve u svemu dobro postavljena unutrašnjost.

Jaguar unutrasnjost

Uprkos nedostatku konvencionalnog pogona, i dalje postoji velika središnja konzola koja se nalazi između sedišta. Objašnjava Callum, tu je smesteno HVAC – grejanje, ventilacija, vazdušni sistem. Takođe uključuje sistem sa dva ekrana osetljivog na dodir, kao onaj koji je prvi video u Range Rover Velaru. Gornji ekran je za info funkcije, uključujući sat-nav, muziku i telefon; donji ekran kontroliše klimatske funkcije i uključuje rotirajuće biranje za taktilne povratne informacije. Uglavnom, brzo i intuitivno radi i vrlo dobro funkcioniše.

Središnja konzola je agresivno gurnuta prema instrument tabli. Instrument tabla podjednako agresivno ide u suprotnom pravcu – kratka, niska bonnet linija znači da ne vidite prednje uglove i-Pace. Kamera za obrtanje je od suštinskog značaja – nagnuta krovna linija i deblji D stubovi znače da vidljivost zadnje strane nije velika prilikom parkiranja, mada vam ogledala pružaju sve informacije koje su vam potrebne na putu.

Na zadnjim sedištima ima dovoljno prostora. Ja sam 180cm visok kada sedim iza sebe – i-Pace je 50mm kraći od Jag-ovog F-Pace SUV-a, ali tu je oko 130mm sire međuosovinsko rastojanje, a putnici koji sede napred oslobadjaju prostor u zadnjem delu.  Uz auto dobijate dva kompleta punjača sa kablovima za punjenje – trofazni punjač i jedan za brzo punjenje, iako nisu bili u testnim kolima.

Kako se Jaguar i-Pace oseća na putu?

Pritisnuti ‘D’ i kapacitivni prekidači na upravljaču relativno malih dimenzija osvetljavaju se, takođe i digitalna crtica. Zvuči tiho, ali napolju je nizak zvuk poput nadzemnih dalekovoda i mekani zvučni signal kao električni otkucaj srca kada se obratite. Gas je osetljiv, ali ne preterano agresivan, tako da se lako pomera. Osim očekivane tišine, tri stvari brzo ističu na putu: upravljač pruza lep osecaj pri okretanju tockova.

U ponudi su: na opcionom vazdušnom oslanjanju sa adaptivnim amortizerima i 20-inčnim legurama i opružnim oprugama i pasivnim amortizatorima, a možete odabrati legure od 18 inča do 22 inča – vožnja je izvrsna, oseća se jastuče, kontrolisana i luksuzno opuštajuća voznja.

Takođe je lako prilagoditi ‘vožnji sa jednom papucicom’ koje ima Jaguar hipes – pomoću gasa pomaže u ponovnom generisanju baterija zahvaljujući negativnom momentu kroz elektromotore, tako da možete voziti bez upotrebe kočnice ako se krecete napred. Efekat kočenja je jak i možete ga smanjiti tako što ćete izabrati opciju „nisko“.

Na autoputu, buka je impresivno mala, čak i pri prilično visokim brzinama krstarenja, a i-Pace je veoma brz – samo skoci na maksimum trenutnog obrtnog momenta, ostavljajući drugi saobraćaj kao izmaglicu u daljini i nastavlja da ubrzava do maksimalnih 130mph. U komfornom režimu, postoji vrsta sintetizovanog mlaznog motora koji se podiže u skladu sa brzinom, sko se prebacite na Dinamic intenzivira se; to je vanzemaljsko i čudno, ali dodaje se osećaj drame koji je proporcionalan brzini, riziku i uzbuđenju koji se ig bez dodirivanja kocnicea kroz vetrobransko staklo.

Kakav Jaguar I-Pace ostavlja konacan utisak?

Auto je impresivan, ovo je tezak automobil 2.2 T ali to se ne oseca. Delimicno zbog tezine koja je dosta nisko. Upravljanje je brzo i precizno, auto se lako kontrolise.

Tera vas da ga vozite sportski bez dodirivanja kocnice tzv re-gen efekat. a kad kocite prelazak sa regenerativnog kocenja i diskova je impresivno kalibrisan.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password