breaking news New

Ako ste se odlučili za kupovinu polovnog automobila obratite pažnju na ove stvari

Ukoliko se nalazite u situaciji da sebi ne možete da priuštite nov automobil na lizing, uvek se možete okrenuti tržištu polovnih automobila.

Na ovaj način možete uštedeti između 30-50 % sredstava a da ne govorimo da ćete doći u posed solidnog automobila. Međutim, ni ova investicija nije bez rizika. Nažalost, kupovina polovnog automobila nosi sa sobom mnoge prevare. Međutim, ukoliko se pridržavate ovih saveta, možete sebi znatno poboljšati šanse i utvrditi da li je, i u kojoj meri, polovni automobil koji tražite idealan.

Posvetite vreme istraživanju

Prvi korak u ovoj fazi je internet. Postoji dobar broj sajtova u Srbiji koji se bave ovom tematikom, tako da vam to može biti reper za poređenje. Međutim, morate biti aktivni i na terenu. Raspitajte se kod rodbine i komšija i saznajte njihova iskustva sa polovnim automobilima. Pogledajte gde se nalaze auto-placevi koji su vam blizu i pristupačni i obavezno ih obiđite. Tako možete na delu videti automobile koji vas zanimaju i utvrditi koliko odgovaraju slikama sa interneta.

Lep za prezentaciju, ali za realizaciju?

Došli ste do automobila koji vas zanima, sviđa vam se na oko i želite da mu date šansu. Pre nego što se zaletite, morate proveriti da li je izgled auta za prodaju zaista reprezentativan. Možda se ispod tankog sloja farbe kriju tajne sa kobnim posledicama koje prodavac vešto skriva od vašeg pogleda. Najbolji način da se izborite sa tom nedoumicom jeste da se obratite vašem mehaničaru, koji može utvrditi verodostojnost auto delova.

Ispravnost

Kada ste videli da je izgled ,,trajan’’, red je da se uverite u funkcionalnost samog automobila. Jedan od najbitnijih spoljnih auto delova jeste limarija. Kvalitet limarije se ogleda u stepenu anti-korozivne zaštite. Možda vam se čini banalno, ali problemi sa limarijom se mogu ispoljiti već nakon 5-6 godina. Posavejtujte se sa limarom da utvrdi otpornost karoserije i pitajte prodavca za serijski broj šasije. Da biste utvrdili ispravnost kočnica, menjača i motora, obavezno odradite jednu test vožnju i pažljivo analizirajte sve bitne parametre rada. Sa motorom nikad niste načisto sigurni, može se desiti da otkaže već nakon nekoliko meseci, ali ipak poslušajte kako radi.

Kilometraža

Kilometraža predstavlja jedan od najbitnijih kriterijuma za izbor polovnog automobila. U mnogim slučajevima je teško utvrditi da li je kilometraža podešena da prikazuje manje nego što zapravo jeste ali obratite pažnju na ostale auto-delove i dokumenta. Ukoliko kabina auta deluje korišćeno (sediša, tapacirung, papučice za gas) a kilometraža pokazuje manje od 20.000 km tu nešto nije u redu. Takođe pogledajte karoseriju (tragovi od pranja, kamenčića), zatim preumatike (serijski broj) i dokumenta, pre svega servisnu knjižicu. Tako ćete najbolje dokučiti da li je u pitanju prevara.

Poreklo

Čak i kada je vaše dobro uvežbano oko utvrdilo da je kilometraža istinita, auto delovi očuvani, auto nema oštećenja i deluje bezbedno i pouzdano, može se desiti da je auto ukraden. Detaljno proučite dokumenta koje vam je vlasnik dao, kako ne biste došli u situaciju da posedujete auto koji je ukraden. Takođe, vlasnik polovnog auta vam svesno može prećutati podatak da je auto opterećen dužničko-pravnim odnosima, bilo usled neisplate anuiteta lizing kući ili prethodnom vlasniku.

Nadamo se da vas nismo zaplašili ovim tekstom i da ćete se pridržavati ovih korisnih saveta prilikom kupovine. Kupovina polovnih auta jeste stresna, skopčana sa dosta neizvesnosti, ali vas nagrađuje kvalitetnim autom koji ćete koristiti narednih 5 i više godina. Morate pametno da promislite i uzmete sve faktore u opticaj.

Srećno sa kupovinom!

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password