breaking news New

Kada je pravo vreme da prodate svoj auto

Kad god da prodajete svoj auto, teško da ćete od njegove prodaje dobiti makar i približnu sumu onoj koju ste za njega platili. Naročito ako se tadašnjoj ceni automobila dodaju i ostali troškovi servisiranja.

Mnogi vozači novih automobila imaju dilemu da li da svoje vozilo prodaju pre ili posle isteka garancije, dok se ostali pitaju postoji li starost i pređena kilometraža kada je najbolje svoj automobil prodati i zameniti nekim drugim ili da li je pametnije oglasiti auto na prodaju kad je tek obnovljena registracija vozila.

Prodaja novog vozila

Novi automobili u prve dve godine drastično gube cenu u odnosu na ono koliko su plaćeni, pa tada treba izbegavati prodaju. Auto u prve tri godine izgubi 50 odsto svoje cene. Ako se uzme u obzir da je motor u tom periodu, ako ste ga normalno održavali, još uvek u veoma dobrom stanju, nije preporučljivo u tom periodu oglašavati prodaju.

Prodaja malo starijih automobila

Cena automobila posle pete godine opada dosta sporije i u tom periodu je važno da pratite dešavanja na tržištu, odnosno oglase za slične automobile. Čekajte pravu priliku, naročito ako vam se ne žuri i ako vas automobil služi dobro. Nemojte posezati za prvom ponudom za otkup vozila, naročito ako ste sigurni u to da ste auto održavali korektno i da je u dobrom stanju.

S druge strane, otezanje sa prodajom starog automobila znači da ćete ga na kraju prodati ispod svake cene, ako propustite pravi trenutak za prodaju.

Na ova pitanja ne postoje univerzalni odgovori, ali ćemo navesti nekoliko stvari o kojima treba voditi računa i koje mogu da vam budu u koristi kako biste što bolje i što lakše prodali svoja kola.

Vozači obično posle 150.000 pređenih kilometara počinju da razmišljaju o prodaju automobila. Tada se auto servisi posećuju sve češće i kvarovi postaju sve ozbiljniji. Ali evo nekih inforamcija po raznim parametrima.

Doba godine

Potražnja za terencima je veća u kasnu jesen i na početku zime, pa tad možete da dobijete i bolju cenu nego tokom letnjih meseci. S druge strane, sportske limuzine se najviše traže tokom leta i proleća.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password