breaking news New

Zašto je važan veliki servis

Veliki servis

Vožnja automobila zahteva visok stepen bezbednosti, sigurnosti i pouzdanosti u svakom trenutku. Bezbednost je važna kako za vozača, tako i za suvozače i sve druge učesnike u saobraćaju. Veliki značaj za ispravnost automobila i drugih vozila imaju gume, kao i svi drugi delovi koji omogućavaju nesmetano funkcionisanje. Veliki servis vrši se periodično, prema garanciji proizvođača delova. 

Značaj koji ima veliki servis ogleda se u redovnom održavanju svih vozila, kada se proveravaju svi elementi uspešnog funkcionisanja tokom vožnje, ali i boravka automobilima na parking mestima. Proverava se rad motora, vrši se promena ulja i filtera, kao i ispitivanje stanja i šara prednje i zadnje gume. U nastavku teksta dajemo zašto je bitan veliki servis. 

Veliki servis zavisi od tipa vozila i kilometraže

U zavisnosti od marke vozila, godine proizvodnje i date garancije proizvođača delova, veliki servis se vrši za određenu kilometražu i tipove vozila. Kako imamo vozila koji imaju motore sa zupčastim kaišom ili lancom, to proizvodi i razlike u vremenskom intervalu vršenja velikog servisa. Kada se radi o motorima sa zupčastim kaišem, veliki servis vrši se na svake 4 godine, ili na kilometraži od 60.000 do 120.000 pređenih kilometara. 

Vozila koji imaju lanac podležu velikom servisu na kilometraži nešto većoj od zupčastih kaiševa, odnosno oko 150.000 pređenih kilometara, prosečno. U svakom slučaju, veliki servis omogućava proveru svih delova automobila, na osnovu intervala koji potiču od fabričkih podataka, tako i po pravilima razuma i logike.

Uputstva proizvođača osnov su za praćenje termina kada je najbolje vršiti veliki servis. Ipak, vozila mogu i ranije dati „signale“ da je vreme za generalne provere ispravnosti. Tako, gume mogu biti razlog da se veliki servis ranije sprovede, kao i rad motora, stanje trapa i slično. 

Veliki servis omogućava da se provere svi elementi, pa i gume

Postoje veliki i mali servis, koji se vrše prema predviđenim fabričkim uputstvima, ili predlozima majstora. Za razliku od velikog servisa koji podrazumeva ispitivanje gotovo svih delova automobila, mali servis odnosi se na zamenu filtera ulja, klime, vazduha i goriva, kao i proveru antifriza. Sve to, obuhvata i veliki servis. Pored toga, veliki servis obuhvata i proveru drugih delova automobila i svih vozila, kao što su na primer i gume. Upravo gume su važan deo bezbednog upravljanja automobilom i veoma značajne kada stanje na putevima ističe opaznosti poput klizavosti, padavina ili pojave odrona. 

Postoje letnje i zimske gume, koje se moraju periodično smenjivati, prema promeni godišnjih doba. Sve to, predviđeno je zakonskim propisima, regulativom i podleže kontroli. Zimske gume moraju zameniti letnje do 1. novembra, što je posebno značajno uraditi ukoliko se na putu mogu naći sneg ili led. Veliki servis obuhvata i proveru stanja i ispravnosti guma. To se odnosi na merenje dubine šare, a prema potrebi se vrši i balansiranje gume. 

Veliki servis vrši se na svakom vozilu i predviđen je zakonskom regulativom i propisima. Mora se realizovati u predviđenoj kilometraži, ili u zavisnosti od opšteg stanja vozila. Veliki servis obuhvata proveravanje ispravnosti motora, funkcionisanja trapa, zatim testiranje ispravnosti guma, svih ulja i drugih maziva, kao i svih drugih delova od značaja za bezbednu i uspešnu vožnju automobila.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password