breaking news New

Rezervni, novi, polovni? Auto delovi i sve o njima

Često se dešava da čak i iskusni vozači imaju različite nedoumice kada na red dođu auto delovi. Ako se pritom uzme u obzir da je svako makar jednom bio prevaren od strane automehaničara ili razočaran u polovni deo, situacija je jasna: pitanja je mnogo, a malo pouzdanih odgovora.

Stoga Vas stručnjaci u ovom tekstu savetuju koji se to auto delovi obavezno moraju naći u Vašem gepeku prilikom putovanja, kao i šta tom prilikom poneti od auto opreme. Istovremeno, i kao mnogo bitniji, tu su i saveti i preporuke koji se auto delovi mogu kupovati i već korišćeni, a koji prosto moraju biti novi, kako biste bili sigurni da ne ugrožavate bezbednost.

Koji rezervni auto delovi su Vam neophodni na putovanju?

Preporučuje se da se na putovanje obavezno nose rezervni auto delovi poput točka i sijalica za sva ili makar polovinu sijaličnih grla, kako ne biste ugrozili ni sebe ni druge u saobraćaju. Pored navedenih, Zakon propisuje i nošenje auto opreme u vidu trougla i reflektujućeg prsluka, set prve pomoći i kuku za vuču, dok u inostranstvo morate poneti i protivpožarni aparat. U zavisnosti od godišnjeg doba, auto delovi poput letnjih i zimskih guma, odnosno lanaca za sneg, takođe su obavezni.

Sa druge strane, stručnjaci savetuju i da u gepeku obavezno imate alat, kao i dizalicu i pumpu za naduvavanje, kako Vam eventualni problemi ne bi pokvarili putovanje.

Koji polovni auto delovi se mogu kupovati, a da se ne ugrozi bezbednost?

Auto delovi kupljeni u polovnom stanju svakako su jeftiniji od ostalih. Njihova kupovina, međutim, može biti mač sa dve oštrice. S jedne strane, postoji mogućnost da su u pitanju auto delovi tek skinuti sa novog automobila, ali oni koji će se brzo pokvariti, a sa druge, podjednako Vas dugo mogu služiti i oni koji su već mnogo vremena korišćeni.

Ipak, možete se slobodno upustiti u kupovinu ako Vam fale sledeći auto delovi: retrovizori, vrata i kvake, kao i stakla. Ovi elementi često znaju da budu skupi, a polovni sasvim dobro služe. Isto važi i za sirenu, pumpu goriva i menjač. Takođe, ako Vam je oštećena limarija ili su Vam uništena sedišta od dugog korišćenja, i ovo su auto delovi koje možete potražiti na auto otpadima ili prodavnicama polovne robe. Tome dodajte i branike i anlaser, ali i releje.

Koji elementi automobila moraju biti novi?

Postoje, ipak, oni auto delovi koje obavezno morate kupiti kao nove, čak i onda kada ste tek kupili polovan automobil, kako biste bili potpuno bezbedni i za sebe i za druge u saobraćaju. Svakako da je tu među prvima set kvačila i kočioni set, odnosno kočioni cilindri. Pored njih, novi auto delovi koji moraju biti ugrađeni u Vaš automobil su i pumpa za vodu, ležajevi i pločice. Iako možda deluje previše, imajte stzalno na umu da je Vaša sigurnopst najvažnija, te je nemojte stavljati na kocku zbog mizerne uštede. Takođe, obavezno-novi auto delovi su i pneumatici i zupčasti kaiš, te se potrudite da uvek budete sigurni u njihovo stanje u svakom trenutku.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password